Long you live and high you fly

And smiles you"ll give and tears you"ll cry

And all you touch and all you see

Is all your life will ever be




Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Τι σημαίνει η καθαίρεση του (θείου) Γιανγκ Σονγκ Τεκ (UPDATE)

 Το άρθρο αυτό το δημοσίευσα πρώτα στο The Press Project και στο www.fragkiskamegaloudi.com . To δημοσιεύω και εδώ διότι πιστεύω ότι υπάρχει ένα κοινό που ενδιαφέρεται για ουσιαστικές αναλύσεις επι των θεμάτων  που αφορούν στην Βόρεια Κορέα και δεν αρέσκεται στις στερεοτυπικές αναφορές. Από τις 5 Δεκεμβρίου που διέρρευσε η ιστορία της καθαίρεσης διάβασα άπειρες αναλύσεις στον διεθνή τύπο (στον ελληνικό δεν θα αναφερθώ καθώς περιορίστηκαν είτε σε αντιγραφές είτε σε γελοιότητες) το 90% των οποίων ήταν για τα σκουπίδια (χωρίς υπερβολή). Ελάχιστοι αναλυτές δημοσίευσαν κάτι αξιόλογο και μάλιστα μόνο σε πολύ ειδικευμένα σαιτς. Στα mainstream media οι αναφορές και η αρθρογραφία δεν είχε καμία σχέση με πολιτική ανάλυση. Ήταν περισσότερο ανταγωνισμός του ποιος θα γράψει το καλύτερο σενάριο τρόμου για να έχει κοινό.
Θα χαρώ πολύ να ακολουθήσει συζήτηση από όποιους πραγματικά ενδιαφέρονται για αυτά τα πολύπλοκα πολιτικά θέματα.
 UPDATE

Στις 12 Δεκεμβρίου το στρατιωτικό δικαστήριο της Βόρειας Κορέας βρήκε ένοχο τον Γιανγκ Σονγκ Τεκ για εσχάτη προδοσία, προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης, αντικαθεστωτικές πράξεις και διαφθορά και τον καταδίκασε σε θάνατο.
Είναι η πρώτη φορά που τόσο υψηλός αξιωματούχος καταδικάζεται σε θάνατο και εκτελείται στη χώρα από την εποχή του Κιμ Ιλ Σουνγκ.  Η εξέλιξη πάντως ήταν αναμενόμενη και από τη στιγμή που ο Γιανγκ καταδικάστηκε για εσχάτη προδοσία δεν υπήρχε περίπτωση να επιβληθεί άλλη ποινή.
Πηγές από τη Βόρεια Κορέα αναφέρουν ότι την εκτέλεση ενέκρινε και η πρώην σύζυγος του Γιανγκ και θεία του σημερινού ηγέτη.

Ήδη οι αναλύσεις που δημοσιεύονται είναι δεκάδες -κάποιες ψύχραιμες και κάποιες υπερβολικές κάνοντας λόγο για μια εποχή τρόμου στη Βόρεια Κορέα. 
Η σημασία δεν έγκειται στην εκτέλεση αλλά στο γεγονός ότι η εκτέλεση ανακοινώθηκε. Το πιθανότερο είναι ότι η δύναμη του ΄Γιανγκ είχε ξεπεράσει κάθε προηγούμενο σε σημείο που κινδύνευε ακόμα και η σταθερότητα του καθεστώτος. Η δημόσια ανακοίνωση της εκτέλεσης δηλώνει για πρώτη φορα παραδοχή ότι υπήρξε αντικαθεστωτική βάση στους κόλπους της κυβέρνησης.

Τι σημαίνει αυτό;
Μάλλον όχι πολλά. Ο Κιμ Τζονγκ Ουν έδωσε ένα ηχηρό μήνυμα ότι όποιος στρέφεται κατά της εξουσίας του, ακόμα και αν είναι παντοδύναμος μπορεί να εκτελεσθεί. Από την άλλη η εξόντωση του θείου, δείχνει ότι ο νεαρός ηγέτης έχει τον απόλυτο έλεγχο στα εσωτερικά της χώρας.
Πολλοί αναλυτές έκαναν λόγο για αποσταθεροποίηση και εποχή τρόμου που θα φέρει και την πτώση της δυναστείας των Κιμ. Νομίζω ότι οι περισσότεροι αναλυτές μπερδεύουν αυτά που θα ήθελαν να δουν να συμβαίνουν με αυτά που είναι πιθανό να συμβούν.
Αυτό που ήθελε ο Κιμ Τζονγκ Ουν, ήταν να απαλλαγεί από την παλιά φρουρά. Έχει ήδη αντικαταστήσει το 50% του περιβάλλοντος του με τον δικό του κύκλο ανθρώπων και έχει σταδιακά απομακρύνει όσους του είχε επιβάλλει ο αποθανών πατέρας του.  Όταν παρουσιάστηκε η ευκαιρία να εξοντώσει τον Γιανγκ-που ήταν και ο μεγαλύτερος κίνδυνος στην εξουσία του -το έκανε.

Τι θα γίνει από εδώ και πέρα;
Πιθανόν θα συνεχιστεί η απομάκρυνση -ίσως και εκτέλεση- των συνεργατών του Γιανγκ (ένα είδος εκκαθάρισης κατά κάποιο τρόπο του τοπίου) και η αντικατάσταση όλων των παλαιών στελεχών με ανθρώπους της εμπιστοσύνης του Κιμ -πιθανόν νεότερους σε ηλικία. Δεν σημαίνει όμως απαραίτητα και αποσταθεροποίηση. Ούτε ότι θα γίνει πραξικόπημα  απο δυσαρεστημένους οπαδούς του Γιανγκ που φοβούμενοι για την ασφάλεια τους προχωρήσουν σε δυναμικές αντιδράσεις (όπως κάποιοι αναλυτές έγραψαν). Αντιθέτως μάλλον δηλώνει την εδραίωση της εξουσίας του Κιμ και όχι την σταδιακή ανατροπή του. 

Και μετά;
Το κατηγορητήριο εναντίον του Γιανγκ περιλάμβανε εκτενείς  αναφορές στο οικονομικό πρόγραμμα του καθεστώτος. Συγκεκριμένα ο Γιανγκ κατηγορούνταν ότι ευθύνεται για μεγάλα χρηματικά ποσά που βγήκαν απο τη χώρα, ότι χρησιμοποίησε κρατικό χρήμα και χρήμα που προοριζόταν για ανθρωπιστική βοήθεια για ιδιοτελείς σκοπούς, ότι έβαλε σε κίνδυνο τις προσπάθειες για οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Όλα αυτά δείχνουν ξεκάθαρα ότι η οικονομία παραμένει προτεραιότητα του Κιμ Τζονγκ Ουν.
Την τελευταία διετία υπάρχει ένα μεγάλο πρόγραμμα αναβάθμισης των δομών και κατασκευής νοσοκομείων, αθλητικών εγκαταστάσεων, σχολείων σε όλη την χώρα. Παράλληλα η υποχρεωτική εκπαίδευση έγινε δωδεκαετής αντί για 11 χρόνια ενώ δόθηκε έμφαση στο να τυπωθούν και μοιραστούν στα σχολεία σχολικά βιβλία τα οποία παραδοσιακά ήταν σε έλλειψη. Δίπλα σε αυτά τα μέτρα υπήρξαν και κάποιες οικονομικές μεταρρυθμίσεις όπως η αύξηση βασικών μισθών, οι οικονομικές ζώνες που πλέον έχουν φτάσει τις 30, οι αγροτικές μεταρρυθμίσεις. Αν και δεν είναι ξεκάθαρο το πως χρηματοδοτούνται όλα αυτά, ήταν κινήσεις που συνέβαλλαν αρκετά στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου.
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν εκτιμώ ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν και ίσως με ακόμα πιο γρήγορο ρυθμό καθώς οι εσωτερικοί εχθροί και οι αμφισβητίες έχουν εξουδετερωθεί. Παράλληλα όμως ο έλεγχος του καθεστώτος θα γίνει πιο ασφυκτικός ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εξουσίας του Κιμ.

Για άλλη μια φορά το μέλλον θα δείξει τι πρόκειται να συμβεί.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τι σημαίνει η καθαίρεση του (θείου) Γιανγκ Σονγκ Τεκ
 Στις 8 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε και επίσημα απο τη Βόρεια Κορέα η αποπομπή του Jang Song Thaek κατά τη διάρκεια της Συνεδρίας του Κόμματος (WPK). Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε η διαγραφή του από το Κόμμα και η καθαίρεση απο όλα τα αξιώματα του.

Με μια μάλλον θεατρική κίνηση που προβλήθηκε από την κρατική τηλεόραση, ο Jang Song Thaek συνελήφθη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης όπως δείχνει αυτο το  βίντεο

Η κίνηση ήταν καθαρά συμβολική, καθώς ο Jang είχε ήδη συλληφθεί στις 18 Νοεμβρίου και βρισκόταν σε κατ/οίκον περιορισμό, ενώ στις 30 Νοεμβρίου είχε μεταφερθεί σε ειδικό χώρο κράτησης με το όνομα και τη φωτογραφία του να έχει  αφαιρεθεί  από όλα τα επίσημα έγγραφα. Η σύλληψη στον αέρα, έγινε καθαρά για λόγους εντυπωσιασμού σε μια προσπάθεια να φανεί ότι  υπήρχε καθολική συμφωνία και κοινό μέτωπο εναντίον του.

Ποιος ήταν όμως ο Jang Song Thaek;

Τα δυτικά μέσα, υπερβολικά και βιαστικά όπως πάντα στις αναλύσεις τους είχαν ανακηρύξει τον Jang ως τον μεταρρυθμιστή που κρυβόταν πίσω από τον ανιψιό του Kim Jong Un, και ο οποίος Jang ασκούσε την πραγματική εξουσία στην χώρα.   

O Jang ήταν παντρεμένος με την Kim Kyong-hui, αδελφή του εκλιπόντος Kim Jong Il -πατέρα του σημερινού ηγέτη της Βόρειας Κορέας- και χάρη στο γάμο αυτό οφείλει και την πλούσια πολιτική του καριέρα. Όπως και η σύζυγός του, έτσι και εκείνος, ανέβηκε γρήγορα στην ιεραρχία και κατείχε μια σειρά από σημαντικές κυβερνητικές θέσεις. Ήταν αυτός που στη δεκαετία του 70, βρισκόταν πίσω από τις εμπλοκές των διπλωματών της Βόρειας Κορέας σε παράνομες δραστηριότητες ώστε να φέρνουν συνάλλαγμα στη χώρα, υπεύθυνος για τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα στην Πιονγκ Γιανγκ κατά τις δεκαετίες του 70 και του 80, επίσημος διαπραγματευτής με την Κίνα και τη Νότια Κορέα,  νούμερο ένα στο παντοδύναμο υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας και στο Τμήμα κρατικής ασφάλειας (κάτι σαν την δική μας ΕΥΠ αλλά σε πολύ πιο τρομαχτική εκδοχή). Ο Jang ήταν ο άνθρωπος που έφερνε το χρήμα στη χώρα, καθώς επέβλεπε τις εμπορικές συμφωνίες τη Βόρειας Κορέας με τρίτες επιχειρήσεις ενώ δική σύλληψη ήταν η δημιουργία των ειδικών οικονομικών ζωνών. Το 2003 εξαφανίζεται από το προσκήνιο. Τα σκάνδαλα και η  πολυτελής του διαβίωση με πανάκριβα πάρτι γεμάτα αλκοόλ, πούρα από την Αβάνα, και πανέμορφες γυναίκες ήταν ένας από τους λόγους της εξαφάνισης του. Όπως και το ότι η δύναμη του μεγάλωνε επικίνδυνα μέσα στο Κόμμα.

 Πάντως το 2006 επανήλθε και συνεχίζει την ανοδική του πορεία ενώ το 2010 γίνεται αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Άμυνας. Είναι ένας από τους λίγους αξιωματούχους  που θα συνοδεύσει τον Kim Jong Il στην τελευταία του κατοικία.

Η διαδοχή του Kim Jong Un και η πτώση του Jang

 Αν και η δυτική ρητορική επέμενε ότι ο Jang κυβερνούσε τη χώρα πίσω από τον ανιψιό του, η αλήθεια ήταν διαφορετική και φάνηκε από την αρχή. Το Νοέμβριο του 2012 ο Kim Jong Un ενώ μοιράζει τις εξουσίες ορίζει  τον Jang πρόεδρο της Επιτροπής Αθλητισμού αντί να του εμπιστευθεί κάποια πιο ισχυρή πολιτική θέση. Λίγους μήνες μετά δεν του επιτρέπει να συμμετάσχει στην ετήσια συνεδρίαση για την ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική,  ενώ τον περασμένο Μάιο θα στείλει  ως ειδικό απεσταλμένο της κυβέρνησης στην Κίνα  τον Che Ryong Hae, μια θέση που παραδοσιακά είχε πάντα ο Jang.

 Όλα δείχνουν ότι ο νεαρός Kim ήθελε να απαλλαγεί από την παλιά φρουρά του πατέρα του και  ξεκίνησε να το κάνει από τις πρώτες κιόλας μέρες.

Και φτάνουμε στο 2013

Στην ανακοίνωση του Κόμματος, ο Jang μεταξύ άλλων κατηγορείται για υπερβολικό και προκλητικό τρόπο ζωής, για διαφθορά και κακοδιαχείριση κρατικού χρήματος, για αντιπατριωτικές πράξεις  και συνωμοσία κατά του Κόμματος αλλά και για πράξεις που αμφισβητούν την εξουσία του Kim Jong Un.

Οι εξηγήσεις που δίνουν οι δυτικοί αναλυτές είναι πολλές-όλες όμως είναι στη σφαίρα του υποθετικού, καθώς καμία πρόβλεψη δεν μπορεί να γίνει με σιγουριά για το συμβαίνει στα εσωτερικά της Βόρειας Κορέας.

Τα περισσότερα μέσα παρουσιάζουν τον Jang ως οικονομικό μεταρρυθμιστή ενώ μαρτυρίες αναφέρουν ότι είχε εναντιωθεί τόσο στο κλείσιμο του Kaesong όσο και στα σχέδια του Kim να κατασκευάσει τεράστιους χώρους αναψυχής με κρατικό χρήμα στη μνήμη του πατέρα του. 

Εάν όμως αναλύσει κάποιος τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν όσο ο Jang ήταν παντοδύναμος θα δει ότι επρόκειτο για ημίμετρα, ενώ είχε κάνει προσπάθειες να σταματήσει την επέκταση των ανεπίσημων αγορών το 2008 με αποτέλεσμα δεκάδες εκτελέσεις πολιτών, εμπόρων και αξιωματούχων.  (να θυμήσουμε ότι η προσπάθεια να ελεγχθούν οι ανεπίσημες αγορές οδήγησε στην αποτυχημένη υποτίμηση του γουόν το 2009 με αποτέλεσμα να καταρρεύσει ότι υπήρχε απο την οικονομία της χώρας,  και χιλιάδες πολίτες να δουν ότι μετρητά είχαν να χάνονται).  

Είναι πολύ πιθανό ότι ο Jang πίστεψε στην παντοδυναμία του. Διψασμένος για εξουσία προσπάθησε να χτίσει την δική του βάση ώστε να αμφισβητήσει την εξουσία του ανιψιού του. Ο υπερβολικός τρόπος ζωής του, τα οικονομικά σκάνδαλα και η συνεχιζόμενη δυσφορία της συζύγου του-με την οποία βρίσκονται σε διάσταση εδώ και αρκετά χρόνια-συνέβαλλαν στην πτώση του.

Η απομάκρυνση του από την εξουσία πιθανόν να σηματοδοτεί μαι νέα πορεία για τη χώρα. Η αύξηση των κρατικών μισθών για τους εργάτες στα ορυχεία, στην υφαντουργία και στη χαλυβουργική αποτέλεσμα της κατάργησης κάποιων κρατικών περιορισμών, οι αγροτικές μεταρρυθμίσεις και η καθιέρωση bonus στις κρατικές επιχειρήσεις, οι 13 νέες οικονομικές ζώνες, είναι όλα σημάδια των οικονομικών αλλαγών που έγιναν την τελευταία διετία.  Αν και οι προσπάθειες για οικονομικές μεταρρυθμίσεις στο παρελθόν όχι μόνο απέτυχαν αλλά είχαν και αντίθετο αποτέλεσμα, είναι φανερό ότι η ανώτερη ηγεσία πλέον λαμβάνει τα σημάδια των καιρών. Η χώρα χρειάζεται επενδύσεις για την κατασκευή δρόμων, την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου, την βιομηχανία της.

Αν και όλα γίνονται υπό αυστηρό κρατικό έλεγχο, η ηγεσία προσπαθεί να φέρει αυτές τις επενδύσεις στη χώρα. Το πόσο θα το πετύχει είναι μια τελείως διαφορετική ιστορία. Ίσως ένα πρώτο βήμα είναι η αντικατάσταση της παλιάς φρουράς και η δημιουργία ενός νέου πολιτικού κύκλου γύρω από τον Kim που δεν θα έχει σχέση με εκείνον του πατέρα του. Μια νέα πολιτική που είναι αναπόφευκτη πλέον καθώς η Βόρεια Κορέα έχει πάψει  να είναι η "πιο απομονωμένη" χώρα του πλανήτη.  Dvd απο το νότο, αυξανόμενες επαφές με ξένους, αγαθά απο τις γειτονικές χώρες και ο καπιταλισμός "απο τη βάση" είναι αυτό που χαρακτηρίζει τη χώρα σήμερα.

Μένει να δούμε ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις.


26 σχόλια:

ΔΗΜΗΤΡΗΣ είπε...

Μου θυμίζουν τις κουβέντες που ειχαν ανοιξει το 86-87 με την διαφάνεια στην Σοβιετική Ενωση... Το βασικό κριτήριο για μενα ειναι Φραγκίσκα απο ποια μεριά κάνεις την κριτικη... Απο την μεριά εκείνων που θα ήθελαν να βελτιωθεί το σοσιαλιστικό συστημα (όσο και ιδιοτροπο αν ειναι αυτο στην Βόρεια Κορέα) προς όφελους του κορεατικου λαού ή απο την μεριά εκείνων που θα ήθελαν να εγκαθιδριθει καπιταλιστικό συστημα στα μεσα παραγωγής... Όταν οι ΗΠΑ πανηγυριζαν για την γκλάσνοστ στη Σ.Ενωση προφανως δεν πανηγυριζαν γιατι θα ενισχυόταν το σοσιαλιστικό συστημα.... Άρα η πρώτη τοποθετηση που πρέπει να κάνουμε ειναι απο ποια μεριά το βλέπουμε....(To Which side are you on? επανερχεται αμειλικτο...)

Fran είπε...

Η Δυση ενδιαφερεται μονο για την εγκαθιδρυση καπιταλιστικου συστηματος ωστε να ανοιξει αλλη μια αγορα, να ειναι υπο τον ελεγχο τους η κορεατικη χερσονησος και φυσικα να εξουδετερωθει η πυρηνικη απειλή. Η Κινα ενδιαφερεται για την διατηρηση του status quo ώστε να μη βρεθει στα συνορα της με εκτεταμενη αμερικανικη παρουσια (δε νομιζω οτι οι εμπορικοι δεσμοι με την ΒΚ ειναι τοσο σημαντικοι για την Κινα-η ΒΚ ειναι μικρη αγορα και ακομα και το υπεδαφος της δεν ειναι και τοσο πολυτιμο οσο λενε ενω η εξορυξη των υλικων ειναι πολυ χρονοβορα και απαιτει τεραστια ποσα). Το καθεστως στη ΒΚ ενδιαφερεται για την επιβιωση του και μονο. Αναμεσα σε ολα αυτα ειναι κ ο λαος που του πετανε καποια ψιχουλα και πορευεται...

Αγγελική είπε...

Δηλαδή, με λίγα λόγια, ο Jang είναι ο Κορεάτης Τσοχατζόπουλος, ε ;;; :-p

Σχολιασμοί επί σχολιασμών, αναλύσεις επί αναλύσεων για να πούνε όλοι το απλό, μα 100% ακριβές, ότι είτε σοσιαλιστική είτε καπιταλιστική είναι μια κυβέρνηση, το μόττο διακυβέρνησής της είναι: "Ό,τι φάμε, ό,τι πιούμε κι ό,τι αρπάξει ο κόλος μας" !!!

Γιατί δεν πιστεύω με τίποτα ότι ο Jang είναι ο μόνος διεφθαρμένος εκεί μέσα !!!

Fran είπε...

Αγγελική ο συγκεκριμένος δεν παραπέμφθηκε μονο για διαφθορα αλλα και γαι δολιοφθορές κατα της κυβερνησης και του κόμματος οπως και για προσπάθειες ανατροπής και μη υπάκουης στην κεντρική ηγεσία. Οποτε δεν ειναι ενα απλο θεμα αλλα μια σημαντική εξελιξη για τα εσωτερικά της χώρας διοτι προσωπική μου εκτίμηση ειναι οτι ειναι και προσπάθεια απαλλαγής απο την παλια φρουρά. Το θεμα ειναι αν μια εσωτερική υπόθεση ενός κράτους θα επρεπε να αναλυθεί τοσο πολυ και με ολα τα απίθανα οου ακούστηκαν. Παντως δεν ειναι μια απλη υπόθεση διαφθοράς.

Pavlos Papaioannou είπε...

Καλησπέρα και από μένα Φραγκίσκα, χωρίς να είμαι γνώστης της Κορέας.Έχω δει και διαβάσει για δεκάδες ηγέτες σε όλο τον κόσμο.Ο Κιμ Τζονγκ Ουν είναι νέος, μορφωμένος και φαίνεται πιο συμπαθής σε σχέση με πολλούς άλλους προέδρους χωρών στην Ασία-Αφρική-Λατινική Αμερική.

1) Εσύ τώρα που είσαι εκεί ,έχεις αποκλείσει το ενδεχόμενο να αποτελεί μια καλή λύση για τη χώρα του και όχι τον τρελό σατανά που τον παρουσιάζουν εδώ στην Ελλάδα- Δύση;

2) Γράφεις για καθεστώς στη Βόρεια Κορέα.Υπονοείς άλλα κράτη πχ η Ελλάδα δεν έχει καθεστώς εδώ και χρόνια με 10 οικογένειες να ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις μειοψηφίας, ή πως τις ΗΠΑ δεν τις κυβερνά ένα καθεστώς αλλά ένας πρόεδρος μαριονέτα με ελάχιστες εξουσίες.Ή τέλος πάντων για πες μας αν λες καθεστώς την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας,των Φιλιππίνων,της Ονδούρα (με τη δεξιά χούντα),του φιλοδυτικού Αζερμπαϊτζάν,του Πακιστάν ,του Αφγανιστάν και του Ιράκ των Αμερικάνων, της Τουρκίας ,της Αιγύπτου ,της γειτονικής μας Ιταλίας με όλα τα ΜΜΕ ελεγχόμενα από τον Μπερλουσκόνι και τη μαφία υπουργό οικονομικών..Ή αλήθεια η Κίνα δεν έχει καθεστώς μια και είναι τεράστια χώρα και οικονομικός αιμοδότης των ΗΠΑ ; .Και ο κατάλογος είναι ατέλειωτος...
Γιατί τέλος πάντων καλά κάνεις και λες καθεστώς τη Βόρεια Κορέα της οικογενειοκρατίας και της προσωπολατρείας, αλλά όχι πως στις υπόλοιπες χώρες ανθεί η δημοκρατία και η μόνη διαβολική χώρα είναι η Βόρεια Κορέα, ενώ στην Καπιταλιστική Νότιο Κορέα η εργατική τάξη ζει παραδεισένια και δεν έχει ανεργία,φτώχεια και ανισότητες ;

Fran είπε...

Νομίζω πως οι συγκρίσεις ειναι ατοπες. Το γεγονός οτι υπαρχει καθεστώς σε μια χωρα δεν αποκλείει το να υπαρχει καθεστώς σε μια αλλη, ουτε δρα απενεχοποιητικα για κανένα ( ειτε ειναι στη Σαουδικη αραβια, η στο αζερμπαιτζαν, η στο τουρκμενιςταν ή οπου αλλου θες). Στην περίπτωση κάποιων χωρών που αναφέρεις δεν θα συνέκρινα μια κυβερνηση που εχει εκλεγεί και οπου - με όλες τις αδυναμίες, τα κακώς κείμενα, την χειραγώγηση, την ανισότητα - υαορχει η δυνατότητα εκλογών και ύπαρξης αντιπολίτευσης ( και σχετικής ελευθερίας λόγου οπου η αντίθετη άποψη δεν σε στέλνει σε εκτελεστικό απόσπασμα) με μια κυβερνηση που ειναι κληρονομική, δεν εχει εκλεγεί, δεν υπαρχει καν η δυνατότητα αντίθετης φωνής ( και πολλα ακομα για τα οποία δεν θελω να σχολιάσω). Απο κει και πέρα εχω πει επανειλημμένα οτι η κατάσταση δεν ειναι άσπρο μαύρο. Δεν ειναι το απόλυτο κακο και φυσικα δεν ειναι σε καμια περίπτωση ο παράδεισος. Εχω πει επιςης οτι πιστεύω οτι θα ακολουθήσουν περιςςοτερα ανοίγματα και οτι ηδη γινονται προσπάθειες για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών -οσο γίνεται διοτι η βελτίωση απαιτεί και καποιες συγκεκριμένες ελευθερίες, οι οποίες δεν υπάρχουν. Δεν θα αναφερθω αυτη τη στιγμη περισσότερο σε αυτο το θεμα. Τωρα στο θεμα των ΗΠΑ, προσωπικά θεωρω υποκριτική τη στάση τους απο τη στιγμη που η θανατική ποινή ισχύει στη δικη τους χωρα και καταδίκασαν την Manning (την προσφωνώ ως γυναίκα εφόσον αυτο ζήτησε η ίδια) σε 35 χρονια κάθειρξης μονο επειδη αποκάλυψε τα εγκλήματα των αμερικανών στο Ιράκ και το Αφγανιστάν ( ενα παράδειγμα ειναι η manning - ξερω οτι στο θεμα των εγκλημάτων πολέμου των ΗΠΑ ο κατάλογος ειναι μακρύς).

Γιάννης είπε...

Καλησπέρα Φραγκίσκα,

Μόλις ανακάλυψα το μπλογκ σου του οποίου η ύπαρξη με χαροποίησε ιδιέταιρα καθώς τρέφω μεγάλο ενδιαφέρον για τη ΛΔΚ για πολιτικούς αλλά και επαγγελματικούς λόγους.

Σχετικά με την εκτέλεση του θείου και την εκκαθάριση της παλιάς φρουράς που φαίνεται να προοικονομεί, με ενδιαφέρουν δύο κυρίως ζητήματα.

Α) Σε τι βαθμο μπορεί αυτή η εξέλιξη να είναι προπομπός σε αλλαγή κατεύθυνσης ως προς τη μεταρρυθμιστική πολιτική της ΛΔΚ; Εξηγούμαι: Δεδομένης της άγνοιας μας για τις εσωκομματικές ισορροπίες και το πως αυτές εκφράζονται στην υιοθέτηση συγκεκριμένων μιγμάτων πολιτικής μπορούμε να κάνουμε κάποιες υποθέσεις ως προς το αν η "απομάκρυνση" του θείου μπορεί να οδηγήσει σε επιτάχυνση ή επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων, ή τέλος πάντων σε πρόκριση κάποιων προγραμμάτων έναντι άλλων;

Β) Είναι πιθανό το περιεχόμενο της ανακοίνωσης, κυρίως η έμφαση στη διαφθορά, την πορνογραφία και το καπιταλιστικό λάηφσταηλ ως παραπτώματα του θείου να αντικατοπτρίζουν μια προσπάθεια του καθεστώτος να ανταποκριθεί σε κάποια υπαρκτή στην κοινωνία δυσαρέσκεια ως προς τη διαφθορά, την πολυτελή διαβίωση της ελίτ κλπ, με σκοπό να εκτρέψει αυτή τη δυσαρέσκεια προς συγκεκριμένα άτομα και κύκλους τα οποία μπορούν να απομακρυνθούν προκειμένου να διατηρηθεί το πρεστίζ της ηγεσίας;

Ευχαριστώ

Fran είπε...

Το θεμα ειναι πως οτι και να πει κανεις για την χωρα, ειναι ολα υποθέσεις διοτι δεν είμαστε σίγουροι κια δεν εχουμε και αντικειμενική πληροφόρηση απο κανένα. Εγω δε νομιζω οτι θα αλλάξει κατι μετα την εκτελεση. Την θεωρω εσωκομματική υπόθεση και ειμαι σχεδόν σίγουρη οτι ο θείος ειχε επιχειρήσει ενα είδους πραξικοπήματος. Οι οικονομικές μεταρρυθμιςεις δεν θα αλλάξουν, εαν προσέξες και το κατηγορητήριο κανει εκτενή αναφορα στο οικονομικο προγραμμα, η εξωτερική πολιτικη επιςης δεν θα αλλάξει διοτι αυτη την καθορίζει αποκλειστικα ο ίδιος ο ηγετης της χώρας. Επιτάχυνση δεν ξερω αν θα ακολουθήσει, ηδη ομως οι αλλαγές ειναι πολλές και σε γοργούς ρυθμούς οποτε πιςτευω θα συνεχιστεί αυτος ο ρυθμός, Δεν ξερω αν το κατηγορητήριο ειναι 100% αληθινο, σίγουρα ομως ενα μεγαλο μέρος του θα ειναι. Ο θείος ηταν γνωστός κια για τον πολυτελή τροπο ζωής του, και τις φιλοδοξίες του και δεν ηταν η πρωτη φορα που ειχε καθαιρεθει αλλα πάντοτε τον έσωζε ο πατερας του σημερινού ηγέτη. Ειναι πιθανόν η περίπτωση του θειου να χρησιμοποιήθηκε ως ευκαιρια να τον κατηγορήσουν και για όλες τις αποτυχίες του οικονομικο προγράμματος - για τις οποίες φυσικα δνε ευθύνεται μονο ο Γιανγκ. Οπως ειπα δεν αλλάζει κατι η εκτελεση του. Ισως τωρα που ο ηγετης της χώρας εχει σταθεροποιήσει την παρουσία του μπορέσει να υλοποιήσει γρηγορότερα αυτα που εχει στο μυαλο του, τι ακριβώς εχει στο μυαλο του να κανει? ας περιμένουμε να δούμε και το διάγγελμα του για τη νέα χρονια, νομιζω θα θέσει τις γραμμές στις οποίες θα κινηθεί. Η οικονομία παντως ειναι προτεραιότητα του.

Fran είπε...

Γιάννη όταν λες πολιτικο και επαγγελματικό ενδιαφερον για τη ΒΚ, τι εννοείς?

Ανώνυμος είπε...

http://www.protothema.gr/world/article/341611/o-kim-giong-oun-erixe-zodano-ton-theio-tou-se-120-peinasmena-skulia/

Ναι, καλα το ειπες συντροφισσα: "Καθαίρεση"... Κατα τ’ αλλα η ζωη στη Β. Κορέα δεν εχει καμμια διαφορα με τη ζωή στο Δυτικό κόσμο.

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Φραν ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ και ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ να χαιρεσαι το παιδακι σου !

Νίκος Σαραντάκος είπε...

Καλημέρα, καλή χρονιά, ευχαριστώ πολύ για το άρθρο. Νάφε και μέμνασο απιστείν, έλεγαν οι αρχαίοι και συ αυτό ακριβώς προσφέρεις!

Ανώνυμος είπε...

"Ο Κιμ Τζονγκ Ουν έδωσε ένα ηχηρό μήνυμα ότι όποιος στρέφεται κατά της εξουσίας του, ακόμα και αν είναι παντοδύναμος μπορεί να εκτελεσθεί."

Τι σημαίνει το "όποιος στρέφεται κατά της εξουσίας ΤΟΥ";
Η εξουσία είναι του Κιμ Τζονγκ Ουν;
Η εξουσία είναι ΔΙΚΙΑ ΤΟΥ;

ΑΛΗΣ

Fran είπε...

Νίκο Σαραντάκο ευχαριστω πολυ. Προσπαθώ να καταγράψω μια πραγματικότητα χωρις να πάρω θέση και το εκανα παντα, απο την Ουγκαντα οπου ζούσα πριν βρεθω στην Ασία, μεχρι τωρα στη Βορεια Κορεα.

Fran είπε...

Γκερογκυ Ζουκωφ ευχαριστω για τις ευχές. Καλα ειναι το παιδάκι μου :)

Fran είπε...

Αλη δεν κατάλαβα την ερώτηση πυτε τι ακριβώς θέλεις να πεις. Καταρχάς η εξουσία στη ΒΚ ειναι κληρονομική και φυσικα στρέφεται γύρω απο το πρόσωπο του Κιμ Τζονγκ Ουν ο οποίος ως αρχηγός του KWP εχει την απόλυτη εξουσία. Αυτο υαορχει και στην ιδεολογία της Juche πανω στην οποία ειχε στηθεί το πολιτικο συστημα της ΒΚ. Και φυσικα το οποιοδήποτε πραξικόπημα αποσκοπούσε να διώξει τον ΚΙμ απο την εξουσία. Νομιζω ειναι ξεκάθαροι, οποτε εαν εχεις καποιο ουσιαστικό πολιτικο σχολιο να το κανεις, οχι ομως να γράφεις κατι απλα για να το γράψεις,. Το να καταγράφω τα γεγονότα οπως ειναι δεν με κανει ουτε απολογητη ουτε υποστηρικτη ουτε γραφείο τύπου της ηγεσίας. Και οποιος εχει αμφιβολία ας κοιτάξει την αρθρογραφία μου εδω www.fragkiskamegaloudi.com

Ανώνυμος είπε...

@Fran:

...καμμία κληρονομική διαδοχή δεν είναι ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΗ στην χώρα. Ο Ουν εκλέχτηκε κανονικά από το συνέδριο του κόμματος.

ΑΛΗΣ

Βανούνου είπε...

Αν επιθυμείς Fran επιβεβαίωσε τις ιδιαιτερότητες που αφορούν αυτήν την ιδεολογία της Juche που ανέφερες, στο σχετικό λήμμα της Wiki: http://en.wikipedia.org/wiki/Juche
Ιδιαίτερα, αν γνωρίζεις, για "Great Leader" theory και Kimilsungism–Kimjongilism.

Με την δική σου βοήθεια, κάποιοι θα μπορούσαμε να δούμε και κομμάτια μίας άγνωστης ιστορίας.
Για παράδειγμα: "Να σας πω και κατι απίστευτο? 875 βορειοκορεατες που το ειχαν σκάσει στη Νοτια κορεα, το ξανά έσκασαν για να γυρίσουν πιςω. Και αυτο συνέβη επειδη πλέον η τιμωρία για ολη την οικογενεια και η συλλογική τιμωρία 3 γενεών δεν ισχύει."
Δηλαδή πόσο παλιά ίσχυε αυτή η συλλογική ευθύνη; Ποια ήταν η τιμωρία; Οι συγγενείς αυτών που ξαναγύρισαν αποκαταστάθηκαν αν είχαν τιμωρηθεί;
Οι τρεις γενεές περιλαμβάνουν και τα παιδιά και τι τιμωρία είχαν;

Fran είπε...

@Αλη δεν ειπα οτι ειανι θεσμοθετημένη αλλα ειναι κληρονομική ετσι και αλλιως. Ακομα δνε εχω καταλάβει ποσο ακριβώς ειναι η ερώτηση σου.

Fran είπε...

@ βανουνου Εχω διαβάσει την θεωρία της Juche αλλα δνε εχω κατι να οω πανω σε αυτο. Οποίος ενδιαφέρεται κυκλοφορούν πολλές αγγλικές μεταφράσεις.
Οσο γοα το αλλο, πράγματι πλέον δεν τιμωρείται η οικογενεια οποίου καταφύγει στο Νοτο και υπαρχει αμνηστία αν επιστρέψει.

Βανούνου είπε...

Το ξυράφι του Όκαμ δίνει πάντα περισσότερη αληθοφάνεια στις ειδήσεις όταν εξηγούνται απλά τα γεγονότα.
Ο «Θείος» με απλές εξηγήσεις:
http://parapoda.wordpress.com/2014/01/04/για-την-προσφατη-εκτελεση-του-θειου-σ/
Η «Τσιουτσέ» και μερικοί άγνωστοι -ισμοί :
http://parapoda.wordpress.com/2013/12/22/ο-κιμ-γιονγκ-ιλ-για-την-ελαχιστη-σχεση-μ/

Αγαπητή Fran αφήνω τις παραπομπές που βρήκα στον φιλόξενο χώρο σου για να διαβάσουμε όλοι μας τα σχετικά και αντλήσουμε λίγα στοιχεία για "εξωτικά" μέρη.
Θα χαιρόμουν να ακούσω τις ενστάσεις σου αν υπάρχουν.

Fran είπε...

Κοιταχτε σιγουρα υπαρχει καποια προσπαθεια "ανεξαρτητοποίησης" της ΒΚ από το αρμα της Κινας γι αυτό και η ηγεσια προσπαθει απεγνωσμένα να βρει τροπους ανάκαμψης της οικονομιας και φυσικα να βρεθει συναλλαγμα. Ενας τροπος είναι ο τουρισμος, οι οικονομικες ζωνες κλπ. Δε νομιζω όμως ότι μπορουν επι της ουσις να ανεξαρτητοποιηθουν. Η Κινα τους "κραταει στη ζωη" και η Κινα χρηματοδοτει σε μεγαλο ποσοστο τα τεραστια κατασκευαστικα εργα που γινονται σε ολοκληρη τη χωρα. Τελευταια βεβαια και η Κινα εχει ενοχληθεί από τη σταση της ΒΚ αλλα δε νομιζω ότι αυτό θα επηρεασει ιδιατερα τις σχεσεις τους.

Ανώνυμος είπε...

@Fran:

Ο Ουν εκλέχτηκε κανονικά από το συνέδριο του κόμματος.
Εσύ λές όμως οτι είναι κληρονομική ετσι και αλλιώς

Ούτε και εγώ μπορώ να καταλάβω τι ακριβώς θες να πεις με τις απαντήσεις σου.

ΑΛΗΣ

Ανώνυμος είπε...

@Fran:

Η "κληρονομική διαδοχή", νομίζω -αν δεν κάνω λάθος-, είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα του Βασιλικού πολιτεύματος!

Ζώντας σε μία χώρα που οι εκλεγμένοι (το τονίζω) κυβερνήτες της από το 1821 μέχρι σήμερα προέρχονται από πέντε μόλις οικογένειες, δεν νομίζω πως οι Κορεάτες έχουν να μου διδάξουν πολλά επάνω στο ζήτημα.

Κληρονομική διαδοχή:
Γεώργιος Παπανδρέου ο Ά
Ανδρέας Παπανδρέου
Γεώργιος Παπανδρέου ο ΄Β

...οι λεγόμενες ΔΥΝΑΣΤΕΙΕΣ

ΑΛΗΣ

Fran είπε...

δεν θελω να πω τιποτα παρα αυτό που λεω. Ναι εκλεχτηκε αλλα στην ουσια ηταν κληρονομικη διαδοχη ασχετα με το αν τυπικα δεν ηταν. Ο παππους ορισε διαδοχο τον πατερα και ο πατερας τον γιο του. Οκ, εκλεχτηκε αλλα δε νομιζω ότι υπηρχε περιπτωση να γινει το αντιθετο. Εγω δεν είμαι το γραφειο τυπου και δεν ακολουθω καμμια γραμμη, λεω αυτά που πιστευω...

Ανώνυμος είπε...

ακριβώς αυτοί που εξεγείρονται ακούγοντας την εκτέλεση του θείου είναι οι ίδιοι που απαιτούν επαναφορά της θανατικής ποινής στην ελλάδα, κρέμασματα πολιτικών, εκτελέσεις και νέα "Γουδιά"... βέβαια συμφωνα με το δυτικό τρόπο σκέψης είναι φιλελευθερο και κοινωνικά δίκαιο να εκτελείς με ένεση ένα κρατούμενο που έχει αποδειχτεί με δεκάδες τεκμήρια η αθωότητά του, μόνο και μόνο επειδή ήταν μαύρος (στις ΗΠΑ) και παραλογισμός η εκτέλεση ενός ανθρώπου 300 ετών με την αιτιολογία της διασπάθισης κρατικού χρήματος που προορίζονταν για ανθρωπιστικούς σκοπούς στη απομονωμένη ΛΔ Κορέας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...