Long you live and high you fly

And smiles you"ll give and tears you"ll cry

And all you touch and all you see

Is all your life will ever be




Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Οι Έλληνες νεομετανάστες 2-συνέχεια...

Πριν δεκαπέντε μήνες είχα γράψει μια ανάρτηση με τίτλο Οι Έλληνες νεομετανάστες όπου αναφερόμουν στην τάση που -τότε- ξεκινούσε για μετανάστευση στο εξωτερικό.
Η ανάρτηση αυτή παραμένει από τις πιο δημοφιλείς του ιστολογίου και περισσότερα από 10,000 άτομα την έχουν διαβάσει μέχρι σήμερα. Αναπάραχθηκε από πολλά διαδικτυακά μέσα και έλαβα εκατοντάδες σχόλια. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ένιωσαν να "θίγονται" από το κείμενο και δεν έλειψαν και τα κακόβουλα σχόλια.

Δυστυχώς, σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά, ελάχιστα έχουν αλλάξει.


Όταν είχα γράψει αυτό το κείμενο τα στοιχεία ήταν λιγοστά. Οι φήμες οργίαζαν αλλά τα νούμερα δεν έβγαιναν. Υπήρχε (και υπάρχει ακόμα) μια τεράστια παραπληροφόρηση σχετικά με τις ευκαιρίες εργασίας στο εξωτερικό, τα επιδόματα, τα ενοίκια, τους μισθούς. Ακόμα και τώρα σε όποιες συζητήσεις κάνω, η πρώτη ερώτηση είναι πότε και πως θα πάρω επίδομα και τι μισθό δίνουν. Ερωτήσεις κατανοητές σε μια χώρα όπου έξι στους δέκα νέους είναι άνεργοι και το κράτος πρόνοιας σταδιακά εξαφανίζεται, αλλά όποιος πιστεύει πως μόλις μεταναστεύσει τα επιδόματα και οι δουλειές με τους παχυλούς μισθούς τον περιμένουν, μάλλον πρέπει να το ψάξει λίγο περισσότερο.

Πόσοι όμως έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό;

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας, το 2010 εγκατέλειψαν την Ελλάδα σχεδόν 120,000 άτομα (119,985 για την ακρίβεια) εκ των οποίων τα 43,322 ήταν Έλληνες υπήκοοι. Αν και η ελληνική υπηρεσία δεν έχει ακόμα δημοσιεύσει στατιστικά για το 2011-2012, μια ματιά στα στοιχεία ξένων χωρών δείχνουν ότι όντως υπάρχει τάση μετανάστευσης. Στη Σουηδία το 2011 μετανάστευσαν 1018 Έλληνες, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από το 2010 όπου στη χώρα είχαν εγκατασταθεί 602 'Ελληνες.

Στην Γερμανία πάλι το 2011,  25.000 Έλληνες αναζήτησαν εργασία,  αριθμός διπλάσιος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Στην Αγγλία ο συνολικός αριθμός των Ελλήνων υπηκόων το 2011 ήταν 36,000 αλλά η χώρα δεν δίνει αναλυτικά στοιχεία για το πόσοι έφτασαν εκεί την τελευταία διετία (πάντως την πρωτιά μετανάστευσης στην Αγγλία την έχουν σταθερά οι Πολωνοί που φτάνουν σχεδόν το μισό εκατομμύριο).

Στην Αυστραλία πάλι η κατάσταση είναι διαφορετική. Σύμφωνα με το τμήμα μετανάστευσης της κυβέρνησης της Αυστραλίας στη χώρα έφτασαν το 2011-2012 περίπου 37,000 Έλληνες υπήκοοι, οι 28,000 όμως ήταν κάτοχοι  resident return visa που σημαίνει ότι επρόκειτο για επιστροφές ήδη εγκατεστημένων Ελλήνων στη χώρα. Συνολικά το 2011-2012 έφτασαν στην Αυστραλία με προσωρινή βίζα περίπου 9,000 Έλληνες οι επτά χιλιάδες από τους οποίους ήρθαν ως "τουρίστες".
Η πρεσβεία της Αυστραλίας στην Ελλάδα ήδη από τον Μάρτιο του 2012 είχε εκδώσει ανακοίνωση όπου διέψευδε τις φήμες για προσφορά εργασίας σε οδηγούς ταξί, φήμες τις οποίες διαφήμιζαν όλα τα ελληνικά μέσα. Την επίσημη διάψευση όμως δεν την ανέφερε σχεδόν κανείς. Όπως και το γεγονός ότι το 2011 η Αυστραλία χορήγησε λιγότερες από δεκαπέντε βίζες για επαγγελματική μετανάστευση σε Έλληνες υπηκόους.

Δεν ξέρω που αποσκοπεί αυτή η παραπληροφόρηση και γιατί κανείς δεν κάνει τον κόπο να κοιτάξει  τα στοιχεί προτού γράψει ένα κείμενο. Ίσως γιατί η "μετανάστευση" πουλάει περισσότερο απο την αλήθεια. Ολα αυτά όμως μόνο καλό δεν κάνουν σε όσους ονειρεύονται μια καλύτερη τύχη μακριά απο την πατρίδα. Ετσι φτάνουμε στο σημείο, να δημιουργείται η εντύπωση πως με ένα απλό πτυχίο, χωρίς καμία προηγούμενη εμπειρία απο το εξωτερικό, χωρίς καμία διεθνή παρουσία και πολλές φορές χωρίς καν γνώση της γλώσσας της χώρας υποδοχής, οι δυνατότητες επαγγελματικής σταδιοδρομίας θα είναι ανοιχτές. Και μαζί τους θα έρθουν όλα τα επιδόματα και οι παροχές. 

Το να αποφασίσει κάποιος να αναζητήσει μια καλύτερη τύχη, επαγγελματική ή προσωπική δεν είναι καθόλου κατακριτέο. Απαιτεί όμως σωστή προετοιμασία, απαιτεί προσόντα και απαιτεί σωστή πληροφόρηση. Δεν φεύγεις με κριτήριο του τι επιδόματα θα πάρεις -που στην τελική δεν τα δικαιούσαι κιόλας διότι πολύ απλά πρέπει να τα κερδίσεις με την δουλειά σου και με τους φόρους που θα πληρώσεις. Όμως για να φτάσεις στην πολυπόθητη καλοπληρωμένη δουλειά πρέπει να ξέρεις και τι ακριβώς πας να συναγωνιστείς. Και έχει μεγάλη διαφορά να έχεις μια ειδικότητα που έχει ζήτηση και να γνωρίζεις και τη γλώσσα, από το να έχεις ένα πτυχίο όπως χιλιάδες άλλοι και να μην ξέρεις καν να συνεννοηθείς. Και πριν μου πείτε την ιστορία του τάδε γνωστού που πήγε στην Σουηδία, την Γερμανία και αλλού και τα βρήκε όλα εύκολα, να σας πω απλά πως οι εξαιρέσεις υπάρχουν πάντα. Ομως όπως λέει και η λαϊκή ρήση, είναι απλά για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Θα αναρωτιέστε γιατί τα γράφω τώρα αυτά και πιθανόν θα λάβω πάλι επιθετικά ή αμυντικά σχόλια. Τα γράφω γιατί  έχω κουραστεί  να με ρωτάνε οι περισσότεροι τα ίδια κλισέ για την ζωή στο εξωτερικό αλλά και γιατί οι λανθασμένες προσδοκίες δημιουργούν κακό προηγούμενο.  Δεν αποθαρρύνω κανέναν να φύγει, και στην τελική για μένα δεν αλλάζει τίποτα, όμως καθώς  λείπω ήδη πολλά χρόνια από την Ελλάδα, έχω και μια πιο ξεκάθαρη εικόνα της πραγματικότητας. Και αυτή μοιράζομαι με όσους διαβάζουν σήμερα αυτή την ανάρτηση. Η ποιότητα ζωής δεν μετριέται μόνο με το αν θα πάρεις επιδόματα, ούτε έρχεται δωρεάν. Ειναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και πειθαρχίας των λαών που την απολαμβάνουν.

Εάν κάποιος λοιπόν νιώθει ότι πρέπει να φύγει ας συνειδητοποιήσει κάποια πολύ βασικά πράγματα. Καταρχάς πως δεν πρέπει να στηρίζεται στην "συμπαράσταση" των συγγενών, φίλων και ομογενών περιμένοντας πως η ελληνική κοινότητα στο εξωτερικό θα του λύσει τα προβλήματα. Η πορεία είναι μοναχική και ο καθένας εκεί έξω είναι για τον εαυτό του. Τελεία.

Η επιλογή της χώρας δεν γίνεται με βάση τις φήμες ότι εκεί έχει δουλειά, έχει παροχές, έχει μεγάλους μισθούς.  Είναι αποτέλεσμα ειλικρινούς συζήτησης με τον εαυτό μας και απαιτεί αυτογνωσία και ρεαλιστικές προσδοκίες. Η όποια επιτυχία απαιτεί ανταγωνιστικό πτυχίο και ειδίκευση,  καλή γνώση της γλώσσας υποδοχής, διεθνή εμπειρία, ταπεινότητα, εργατικότητα και γερό στομάχι. 

Διαφορετικά το εγχείρημα θα είναι ριψοκίνδυνο και απογοητευτικό.





11 σχόλια:

Χρυσα Βασιλειαδου είπε...

Πεστα ρε Φραν...γιατι βαρεθηκα ολο τα ιδια και τα ιδια..
ενα επισης που δεν ξερουν πολλοι που ετοιμαζονται να φυγουν..ειναι και το κοστος ζωης σε μια ξενη χωρα...
μπορει να παιρνεις 3000 μεικτα..τα οποια ομως μπορει να ειναι 1500 καθαρα..και οταν θα σου φευγει ενα 1000 σε ενοικιο και λογαριασμους ΚΟ..καια μα εχεις και παιδια...δεν ξερω κατα ποσο αξιζει να φυγεις...

ο αδελφος μου ετοιμαζετε νε φυγει...με εισητηριο επιστροφης...
παει να δει δουλεια σε 2 εργοστασια που του βρικε ενας ξαδελφος μου..να δει..και να τον δουν...αν κατσε..εχει καλως..αν οχι..επιστρεφει πισω..

Fran είπε...

Ειναι τελειως διαφορετικο να φευγεις ενω ηδη εχεις βρει δουλεια..Τουλαχιστον εχεις κανει μια ερευνα απο πριν, δεν πας στο ασχετο...Για που με το καλό?

Χρυσα Βασιλειαδου είπε...

Baden Baden ειναι το ενα ςεργοστασιο και Καρσρουη ειναι το δευτερο...Γερμανια..δεν ξερει εαν θα μινει..παει να δει..εχει μιλησει μαζι τους και χρειαζονται ηλεκτρολογους γι ανα δουλεψουν σε συηκεκριμενες θεσεις..ΕΑΝ θα καταφερει καταρχασ να δουλεψει..ισος μινει δοκιμαστηκα σε καποιο απο τα δυο ..και αναλογα θα δει τι θα κανει..για την ωρα θα μινει στον ξαδελφο μετα εννωειται θα ψαξει σπιτι..δηλαδη δεν παει ΚΑν να μινει σηγουρα..παει ουσιαστικα να δει τι γινετε και βλεπουμε...εχω ομως προσφατο παραδειγμα γνωστου που πηγε Στοκχολμη...χωρις πτηχειο..χωρις διερευνιση..χωρις καν προταση για δουλεια..και ο ανθρωπος αυτος εχει οικογεννεια

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ γενικά με όσα γράφεις αλλά εχε κατα νου ότι δικαίωμα στην εργασία έχουν και όσοι δεν είναι απαραίτητα κάτοχοι πτυχίων (οικοδόμοι κτλ). Οταν σαν ανειδίκευτος εργάτης πας για δουλειά στο εξωτερικό (που σε λίγο εδώ ούτε με τα κυαλια) και είναι και μακράν καλύτερα αμειβομενη γιατι να μην πας? δεν θα σου ζητήσουν ούτε μάστερ ούτε εμπειρία σε πολυεθνική για να σε προσλάβουν. Αυτά που αναφέρεις ισχύουν κυρίως για πτυχιούχους που δεν έχουν να επιδείξουν και εμπειρία πάνω στο αντικείμενο τους και βέβαια με τον όρο ότι αναζητούν εργασία πάνω στο αντικείμενο τους! Επίσης να πάμε και στους ελεύθερους επαγγελματίες , όταν εδώ κατάντησε απαγορευτικό κυρίως φορολογικά να έχεις επιχείρηση γιατί να μην πας κάπου στο εξωτερικό και να τόλμησεις το βήμα?

Ο Ασγκαρντ είπε...

Ίσως πολλοί να το λένε επειδή θέλουν οι ίδιοι να το πιστέψουν πως..υπάρχει ελπίδα κάπου "εκεί έξω", δεν εξηγήται αλλιώς. Όταν σε κάποιον του κόψεις τα φτερά για ελπίδα και ένα αύριο -έχουμε ειδικά υπουργεία για αυτόν τον λόγο- στην ουσία τον καταδικάζεις να μαραζώσει και να χάσει τα ενδιαφέροντα του.
Ένα φεγγάρι είδα ένα αρκετά ντοκυμαντέρ ,"Ο εφιαλτης του Δαρβίνου",και σου έλεγε συνοπτικά για την περκα του νειλου στην λιμνη Βικτωρια (Τανζανια, ισως θα εχεις παει εκει ινδιανα-φραν-τζοουνς :),τα διαφορα εγγληματα των ευρωπαιων κτλ κτλ. Θυμαμαι εδειχνε ενα παιδακι εκει υποσιτισμενο να εχει σαν στοχο ζωης καποτε να φυγει απο εκεινο το καταραμενο μερος, ονειρευοταν να παει στο μερος απο οπου ερχονταν τα αεροπλανα , την Ευρωπη , για ενα καλυτερο αυριο. Ισως να μην ηξερε καν αμα η ευρωπη ειναι ηπειρος,χωρα ή απλα μια μεγαλη πολη , ειχε ομως μια [b]ελπιδα[/b] ετσι διαφυγης απο εκεινο το μερος.
Δε ξερω γιατι, αλλα αυτο το παραδειγμα μου ηρθε τωρα. Ισως φταιει και η θεματολογια του blog. Αλλα το ποιντ που θελω να πω ειναι ενα: Aσε τους να πιστευουν οτι θα πανε εξω και θα τους πληρωνουν οι ξενοι μονο και μονο απο σεβασμο επειδη θα σκεφτονται τον parthenonas. Αλλα δεν ειναι αναγκη να τους κοβουμε τα φτερα και να τους καταδικαζουμε να μεινουν σε μια χωρα που ο κοσμος γινεται ζητιανος για να δουλεψει ανασφαλιστος σε μια καφετερια για 400 ευρα το μηνα.(και ΑΜΑ του αρεσει , αλλιως περιμενουν και αλλοι)

forza εξω λοιπον!

Fran είπε...

Ανώνυμε η ζήτηση για ανειδίκευτους εργάτες σε χωρες οπως πχ η Αυστραλία ειναι περιορισμένη και υπαρχει συγκεκριμένη λίστα, η κυβερνηση ορίζει τους κάλλους που χρειαζεται και ανάλογα με τος ανάγκες προσλαμβάνει. Σε ευρωπαϊκές χωρες πχ δνε βλεπω οτι εάν καποιος σηκωθεί και φύγει να παει στη Γαλλία πχ ( οπου έχω ζήσει 7 χρονια) η στη Δανία ( χωρα που επισης γνωρίζω διοτι εκει γεννησα το γιο μου) θα βρει δουλεια σε οικοδομή. Εκτος και αν μιλάμε για μαύρη εργασία που ειναι ριψοκινδυνη και καθολου καλά αμειβομενη (και εχουν ηδη τους Άραβες και τους σομαλους ) σε καθε αλλη περιπτωση οι δουλειές αυτες βρίσκονται μεσω των συνδικάτων η την έχεις ηδη βρει προτού πας. Αυτο ισχύει για ολους οχι για τους πτυχιούχους, στο κείμενο μεσα μιλούσα για πτυχία αλλα κ ειδικότητες δουλειάς. Διοτι για να εργαστεις ως ελεύθερος επαγγελματίας απαιτούνται παλι συγκεκριμένες προϋποθέσεις και υπαρχουν νομικά κωλύματα. Δεν ειναι όλα εύκολα και σε αντίθεση με την ελλαδα υπαρχει οργάνωση και απαιτούνται διαδικασίες. Καλο ειναι να τις λαμβάνει καποιος υπόψη διοτι ειναι πραγματικά κρίμα αυτο που έχω δει, να φεύγουν και να κάθονται άπραγοι αλλα να μην τολμούν να γυρίσουν απο ντροπη...

Fran είπε...

Ασγκαρντ εμένα το θεμα μου ηταν πως αν θέλεις να έχεις επιτυχία πρεπει πρωτα να το ψάξεις καλα. Ξέρεις πόσοι πανε Αυστραλία στο άσχετο? το αποτελεσμα ειναι τραγικό. Εγω δεν λέω να κάτσουν , λέω απλα πως αυτη η νοοτροπία να πάμε να πάρουμε επιδόματα και να μην το ψάχνουμε- η οποια ναι δεν ισχύει για ολους αλλα για μια μεγαλη μερίδα - ειναι λάθος, Δέν αναφερομαι λοιπον στο 60% που δεν το βλέπει ετσι αλλα στο υπόλοιπο 40% ...για αυτους ειναι το κείμενο...

Fran είπε...

Πάντως για να μην παρεξηγηθώ, εγω δεν ειμαι αρνητική στο να φύγει καποιος στο εξωτερικό ουτε ειρωνευομαι όποιον το κανει. Αφορμή για το κείμενο ηταν συζητήσεις που κανω τελευταια αλλα και το γεγονός πως ολοι μιλάμε για φυγή αλλα δν ξέρουμε πόσοι εχον φυγει τελικα. Και ειναι ανοησία να βγαίνουν τα ελληνικα ΜΜΕ κ να διαφημίζουν θεσεις στην Αυστραλία, οταν η ιδια η κυβερνηση της χώρας το εχει διαψεύσει εδω κ να χρονο σχεδον. .

Aσγκαρντ στράικς μπακ είπε...

Ετσι ναι! Ίσως απλά οι περισσότεροι να θελουν να μιμηθουν εκείνον τον μακρυνό θείο που λίγο πολύ όλοι έχουμε που το 60-70 έφυγε με σκισμένα παπούτσια για την αυστραλία/γερμανία/καναδά, εκεί έκανε μια σπιταρόνα με πισίνα, και πλέον έρχεται στην Ελλάδα το καλοκαίρι με το X5 τζιπακι για διακοπές με τα παιδιά του να δει τη μανα του κτλ κτλ

Εκεινη την ωρα μπορεις να τους ρωτησεις: "α ωραια, σου ενεκριναν την εργασιακη βιζα απο την πρεσβεια?" το οποιο ειτε θα τους κοψει τα φτερα, ειτε θα τους βαλει σε σκεψεις χμμμμ
Αλλα να πεις καποιος που ενημερωνεται απο τα καναλια της ελληνικης tv σε τι σκεψεις θα μπορουσε να μπει? :)

Ανώνυμος είπε...

Σωστή!
Λίνα

mariLou είπε...

Tι περίεργες συγκυρίες φέρνει η ζωή.
Να βρίσκομαι στην Αφρική και να διαβάζω αυτό το άρθρο! Σε ευχαριστώ, με το γράψιμό σού εκφράζεις πολλούς
από τους συλλογισμούς μου.
Ζω εδώ και μερικά χρόνια στο λεγόμενο 'εξωτερικό', από επιλογή.
Έχω ζήσει όμορφες και δύσκολες εμπειρίες, σε καμία περίπτωση δε μου στρώθηκε το κόκκινο χαλί.
Τα τελευταία χρόνια ζούσα στην Ελβετία και οι φίλοι μου από εκεί
με ρωτούν πως τα περνώ στη μακρινή ήπειρο, είναι σίγουροι πως είναι πιο συναρπαστικά από τη δική τους μονότονη καθημερινότητα.
Από την άλλη οι Αφρικανοί με ρωτούν για την Ευρώπη, φαντάζονται πως είναι όλα πολύ καλύτερα εκεί.....
Xαιρετισμούς από την καλοκαιρινή Zimbabwe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...