Long you live and high you fly

And smiles you"ll give and tears you"ll cry

And all you touch and all you see

Is all your life will ever be
Δευτέρα, 4 Ιουνίου 2012

Turned my world to black*

Κάθε τόπος έχει το δικό του μοναδικό χρώμα, που σε ακολουθεί ακόμα και όταν έχεις πλέον φύγει.  Στο μυαλό μου η Αφρική έχει το κόκκινο χρώμα του χώματος, η Μέση Ανατολή το αχνοκίτρινο χρώμα της  άμμου, η  ΝΑ Ασία έχει συνδεθεί με το πορτοκαλί των βουδιστών μοναχών..

Αν με ρωτήσετε τώρα τι χρώμα έχει η Βόρεια Κορέα θα σας απαντήσω αυθόρμητα μαύρο, και θα κυριολεκτώ...
Τις πρώτες μέρες στην Πιονγκ Γιανγκ είχα προσέξει πως στον αέρα υπάρχει μια ανεπαίσθητη λεπτή μαύρη σκόνη..Μαυρίζει σταδιακά τις προσόψεις των κτηρίων και τα δημόσια παγκάκια. Κάθεται στα ρούχα σου, στο σώμα σου, στα μαλλιά σου. Αφήνει μια γεύση πικρού καπνού στο στόμα. Μια βόλτα έξω και ανακαλύπτεις πως τα χέρια σου είναι μαύρα (και ας μην έχεις αγγίξει κάτι), και τα μαλλιά σου είναι καλυμμένα από ένα απροσδιόριστο γκριζόμαυρο χρώμα.
Στην αρχή δεν έδινα πολύ σημασία. Γρήγορα όμως πρόσεξα πως η μαύρη σκόνη, δεν υπήρχε μόνο έξω αλλά και μέσα στα σπίτια. .Δέκα βήματα από το σαλόνι στην κουζίνα και τα πόδια σου έχουν μαυρίσει λες και πατούσες σε κάρβουνα. Κάθε φιλότιμη προσπάθεια να καθαρίσω, κατέληγε σε ατέλειωτους κουβάδες μαύρου νερού και κατεστραμμένες σφουγγαριστρες. Και την επόμενη ημέρα το πάτωμα είχε πάλι μαυρίσει...Τελικά δεν χρειάστηκε πολύ ψάξιμο για να ανακαλύψω από που προέρχεται..Χρειάστηκε απλά να κοιτάξω λίγο ψηλά,  και η απάντηση ήταν εκεί. Δίπλα σχεδόν σε κάθε κτήριο υψωνόταν μια καπνισμένη τσιμεντένια καμινάδα (με μια αισθητική που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τη ναζιστική Γερμανία) η οποία, αν και σβηστή, απελευθέρωνε στον αέρα άπειρα σωματίδια της απεχθούς μαυρόσκονης. Η μαυρόσκονη αυτή δεν είναι τίποτα άλλο παρα υπολείμματα από τα χιλιάδες κάρβουνα που καίγονται όλο τον χρόνο στην πόλη ως εναλλακτική πηγή θέρμανσης. Καθώς η χώρα υποφέρει από έλλειψη καυσίμων και οι διακοπές ηλεκτροδότησης είναι συνεχείς, η κύρια πηγή ενέργειας  παραμένει το κάρβουνο. Τα κτήρια λοιπόν συμπληρώνουν τις ελλείψεις σε θέρμανση και αντιμετωπίζουν τον σκληρό χειμώνα καίγοντας στα θεμέλια τους χιλιάδες κάρβουνα τα οποία μέσω ενός υδραυλικού συστήματος  (που αδυνατώ να εξηγήσω ) θερμαίνουν τα δάπεδα των διαμερισμάτων. Πρόκειται για ενα παραδοσιακο τρόπο θέρμανσης, τον οποίο, σύμφωνα με τις επίσημες θέσεις, ο ηγέτης της χώρας, απο αγάπη για τον λαό του ,τελιοποίησε και επέβαλλε παντού...
Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τις επιπτώσεις στην υγεία. Αυτό που μπορώ όμως να πω με σιγουριά είναι πως αν εξαιρέσεις μια προνομιούχα τάξη του πληθυσμού, οι υπόλοιποι φαίνεται να περνάνε μια ζωή μαύρη, ...στην κυριολεξία.


                

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πόση θλίψη....Ξέρεις, οι προηγούμενες εικόνες που δημοσίευσες έδειχναν μια "κανονική" πόλη παρ' όλες τις δυσκολίες....Πιστεύω ότι με αυτές μας έδειξες το πραγματικό πρόσωπό της....

Κλεοπάτρα

Fran είπε...

Μια πολυ ελάχιστη ιδέα για ενα πρόσωπο που δεν ξέρει κανεις με ακρίβεια, θα επανελθω...

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

σε διαβαζω κ σε θαυμαζω κ σε αγκαλιαζω κι ας ειμαστε παρα πολυ μακρυα. και ομολογω πως ζηλευω αυτη την εμπειρα σου! προσεχετε εκει.

Fran είπε...

Ευχαριστω Γαβριηλ. Ειναι οντως ωραια εμπειρια, για την ωρα ολα καλα και ελπιζω να συνεχισει ετσι!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...