Long you live and high you fly

And smiles you"ll give and tears you"ll cry

And all you touch and all you see

Is all your life will ever be




Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Οι ελληνες "νεομετανάστες"

Υπάρχει κάτι που δεν μου αρέσει καθόλου στο κλίμα που επικρατεί τελευταία στην Ελλάδα. Βέβαια πολλά είναι αυτά που δεν μου αρέσουν όμως θα σταθώ σε ένα συγκεκριμένο σημείο: την μετανάστευση.
Σίγουρα όλοι θα έχετε ακούσει από φίλους και γνωστούς, να λένε "ψάχνω να φύγω έξω, να πάω στη Γερμανία να πλένω πιάτα, στην Αυστραλία, στη Αμερική, στο Βόρειο Πόλο"....Έπειτα ακούμε τα ΜΜΕ, όπως πάντα με τον γνωστό πανικό να ανακοινώνουν βαρύγδουπα πως χιλιάδες νέοι μεταναστεύουν, η χώρα αιμορραγεί, να παρουσιάζουν τους τεράστιους μισθούς που παίρνει κανείς στο εξωτερικό, να συγκρίνουν τον καφέ στο Παρίσι που κοστίζει 3 ευρώ μπροστά από τη Notre Dame, να παρουσιάζουν μια γη της επαγγελίας μακρυά από τη χρεοκοπημένη Ελλάδα (εδώ να σημειώσω πως επτά χρόνια στο Παρίσι ποτέ δεν θυμάμαι να πλήρωσα στο κέντρο κάτω από 5 ευρώ τον καφέ, αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες για τους έλληνες δημοσιογράφους).

Στην αρχή τα θεωρούσα λίγο υπερβολικά, τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχουν επίσημες στατιστικές για το πόσοι πραγματικά μεταναστεύουν και πόσοι Έλληνες έχουν βρει εργασία στο εξωτερικό. Έπειτα όμως άρχισα να τα ακούω όλο και περισσότερο από γνωστούς και αγνώστους. Τι και αν τελικά δεν έφευγαν, τι και αν δεν είχαν κανένα προσόν να πάνε στο εξωτερικό, στις συζητήσεις το να φύγουμε ήταν η πρώτη κουβέντα. Δεν αμφισβητώ την επιθυμία κάποιων συμπολιτών μας να φύγουν ή να ονειρεύονται πως θα φύγουν κάπου στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ ή στην Αυστραλία. Άλλωστε ποια είμαι εγώ να το κρίνει τη στιγμή που λείπω από την Ελλάδα σχεδόν 15 χρόνια (με  μικρά διαστήματα επιστροφής). Ούτε φυσικά είμαι εναντίον όσων τελικά το κάνουν και καταφέρνουν να χτίσουν μια καινούρια ζωή σε κάποια άλλη χώρα. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε πως εκείνοι που τελικά φεύγουν είναι όσοι είτε έχουν κάποια σχέση με το εξωτερικό, είτε έχουν σπουδάσει έξω και απλά έμειναν εκεί είτε έχουν ένα ανταγωνιστικό επάγγελμα (όχι απαραίτητα επιστήμονες, το ίδιο ισχύει και για πολύ καλούς τεχνικούς) και στο οποίο έχουν την απαραίτητη διορατικότητα, επιμόρφωση και πληροφόρηση για να το μεταφέρουν σε μια ξένη χώρα. Ααα και ας μην ξεχνάμε βοηθάει να γνωρίζεις λίγο και τη γλώσσα της χώρας που θα πας....
Η ένσταση μου αφορά σε όλους εκείνους που χωρίς ιδιαίτερα προσόντα, χωρίς κάποιο επάγγελμα το οποίο πραγματικά να έχει ζήτηση, συχνά χωρίς να έχουν ποτέ βγει από τα σύνορα της χώρας, ανακαλύπτουν ξαφνικά πως στο εξωτερικό υπάρχουν όλες οι ευκαιρίες και απλά τους περιμένουν. Ας μην ξεχνάμε όμως πως και η Γερμανία, και η Σουηδία, και η Αμερική έχουν επίσης πολλούς ανειδίκευτους εργάτες, έχουν επίσης πολλούς επιστήμονες οι οποίοι συχνά υπερκαλύπτουν τα υπάρχοντα κενά.
Ζούμε σε μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική εποχή όπου το φθηνό εργατικό δυναμικό από τρίτες χώρες είναι άφθονο (χάρη στην οικονομία της ελεύθερης αγοράς) και τα πτυχία δεν εγγυώνται πλέον εργασία σε καμία χώρα. Τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν προετοιμάζουν τους νέους για το σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον της αγοράς έξω (και μέσα) από τα σύνορα μας.  Η μάθηση ακολουθεί ακόμα ξεπερασμένες πρακτικές και συχνά οι νέοι παρασύρονται σε αντικείμενα σπουδών χωρίς καμία σύνδεση με τις πραγματικές ανάγκες αλλά και χωρίς οι ίδιοι να έχουν αίσθηση του τι πραγματικά σπουδάζουν. Η πολιτεία ενθάρρυνε αυτή την νοοτροπία επί δεκαετίες ιδρύοντας πανεπιστημιακά ιδρύματα και ΤΕΙ χωρίς αντίκρυσμα, απλά και μόνο για να εξαργυρώσει τις ψήφους των τοπικών παραγόντων, και τώρα βρέθηκε μπροστά σε ένα αδιέξοδο το οποίο προσπαθεί να επιλύσει με ανεπαρκείς μεταρρυθμίσεις. Όμως και οι πολίτες φταίνε το ίδιο. Ας μην ξεχνάμε τις τοπικές κοινωνίες που απαιτούσαν να ιδρυθούν πανεπιστημιακά τμήματα στις περιοχές τους ώστε να "αναπτυχθεί" η τοπική οικονομία ενοικιάζοντας πανάκριβες γκαρσονιέρες -τρύπες στους φοιτητές, άθλια ξενοδοχεία που λειτουργούσαν ως φοιτητικές εστίες και ανεβάζοντας τις τιμές σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες. Οι γονείς και οι ίδιοι οι φοιτητές δεν αμφισβήτησαν ποτέ αυτή την κατάσταση, την δέχτηκαν αδιαμαρτύρητα, ικανοποιημένοι που το παιδί θα είχε ένα πανεπιστημιακό "χαρτί" άσχετα από την αξία του και την αναγνώριση του στην αγορά εργασίας. Και τώρα οι σημερινοί πτυχιούχοι πιστεύουν πως η μετανάστευση θα λύσει το πρόβλημα της χρεοκοπημένης μας χώρας (και της χρεοκοπημένης μας ζωής).

Επαναλαμβάνω, δεν έχω τίποτα εναντίον όσων επιθυμούν να φύγουν στο εξωτερικό. Με ενοχλεί όμως αυτή η λαϊκίστικη ρητορεία που θυμίζει κακή ελληνική ταινία της δεκαετίας του '50 και που  εσκεμμένα καλλιεργείται από τα πολύ αμερόληπτα δημοσιογραφικά μέσα. Με ενοχλεί να ακούω τον κάθε σχετικό και άσχετο, την γειτόνισσα, τον υδραυλικό, τον υπάλληλο του Σούπερ μάρκετ (και όποιον άλλον θέλετε, η επιλογή είναι τυχαία) να λέει πως "ψάχνει να φύγει στο εξωτερικό", πως έχει έναν ξάδερφο/θείο/κολλητό που θα του βρει δουλειά κλπ κλπ, πως έστω και πιάτα να πλένει θα βγάζει πιο πολλά χρήματα κλπ κλπ...Και τα ΜΜΕ να ενισχύουν αυτές τις απόψεις, δημιουργώντας ένα κλίμα πανικού, προτάσσοντας την φυγή ως βιώσιμη λύση, με ανόητα "ρεπορτάζ" που παρουσιάζουν πάντα την μία όψη του νομίσματος και ποτέ την ολοκληρωμένη εικόνα.

Ξέρω πώς πολλοί δεν θα συμφωνήσετε μαζί μου.  Δεν ζητάω να συμφωνήσει κάποιος, ούτε και να κάτσει στην Ελλάδα αν θέλει να φύγει.  Για να αλλάξει όμως μια κατάσταση δεν αρκεί η φυγή. Ούτε και η φυγή από μόνη της συνεπάγεται επιτυχία. Ας  αντισταθούμε λοιπόν στον αποπροσανατολισμό και στον λαϊκισμό των δημοσιογραφικών μέσων και της εξουσίας, ας κάνουμε την αυτοκριτική μας, ας ενημερωθούμε σωστά και ύστερα ας φύγουμε.. Και όπου μας βγάλει..



26 σχόλια:

Eri είπε...

Φραν εγώ θα διαφωνήσω φυσικά στον διαχωρισμό σου στους ανθρώπους ανα επάγγελμα και ειδικότητα. Και θα σου πω ενα πράγμα. Σημερα επιτέλους σε όλο τον συγχρονο κόσμο δεν υπάρχει μετανάστευση.
Το οτι αυξηθηκαν οι εξαγωγές επιστημόνων απο την Ελλάδα κατα 40% με ανησυχεί με την έννοια, αφου φεύγουν αυτοί (όπως φυγαμε και εμείς) και δεν μπορουν να ζησουν αυτοί στην Ελλάδα, φαντάσου τον απλό και ανειδίκευτο..
Οπως και να το κάνουμε, στις προηγμένες χώρες ζεις καλά ότι δουλειά και να κάνεις..

Fran είπε...

Δεν διαχωριζω καμια ειδικοτητα ουτε κανενα επαγγελμα. Αυτο που λεω είναι πως χρειαζεται σχεδιασμος και καποιο ανταγωνιστικο επαγγελμα (ειτε επιστημονα ειτε μη, δεν εχει σημασια) ωστε να εχει καποιο νοημα η φυγη. Αυτη η νοοτροπια του εξω ειναι καλυτερα ασχετα απο το τι ακριβως θα κανεις εκει και πως ειναι οι συνθηκες ειναι τελειως λανθασμενη. Δεν συμφωνω πως δεν υπαρχει μεταναστευση στον συγχρονο κοσμο. Υπαρχει μεταναστευση προς τον συγχρονο κοσμο, υπαρχει μεταναστευση επιστημονων και εργατων, υπαρχει μεταναστευση πολλων τυπων.
Το ζεις καλα εχει πολλες παραμετρους. Και πρεπει να υπαρχει σωστη ενημερωση και σχεδιασμος οχι ο λαικισμος των μεσων και τα μονομερη ρεπορταζ. Τα γραφω με πληρη συνειδηση, εχοντας ζησει εξω και ως φοιτητρια και αργοτερα ως εργαζομενη (υπο αυτη την εννοια υπηρξα και εγω απο τους επιστημονες που εφυγαν) και εχοντας δει και τις δυο οψεις του κόσμου: και του προηγμενου και του αναπτυσσόμενου.

MariaIoanna είπε...

Και επίσης κορίτσια ας μην ξεχνάμε πως πλέον δεν είναι επιλογή των Ελλήνων η μετανάστευση αλλά ανάγκη...Κι εμείς αν το κάνουμε το βήμα ποτέ θα είναι για να επιβιώσουμε και για να μπορούμε να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας. Όχι για να χρησιμοποιήσπυμε πχ τα πτυχία μας,τα μεταπτυχιακά μας και τις ικανότητες μας να βρούμε μια δουλειά με καλά λεφτά για να ζήσουμε καλύτερα από την Ελλάδα. Απλώς να ζήσουμε.

Fran είπε...

Αυτό που ηθελα να τονισω ειναι ο λαικισμος με τον οποιο αντιμετωπίζεται το όλο θέμα. Το θα φυγω ακουγεται απο παντου ομως, μπορεί μεν το χορτάρι να είναι αλλού πιο πράσινο όμως το θέμα έχει πολλές παραμέτρους. Ακούω συχνά για τους μεγάλους μισθούς που έχει πχ η Δανία και για τα επιδόματα. Ομως η Δανία έχει και φορολογία που φθάνει το 43% στα χαμηλά εισοδήματα και επιπλέον εργατικό φόρο 8% , εχει και πολύ δυσκολη μεταναστευτική πολιτική, έχει και ενοίκια που κοστίζουν το μισό μισθό σου.
Εαν λοιπόν δεν έχεις ένα ανταγωνιστικό επάγγελμα (ασχετο με πτυχια κ μτπ) τότε το πιθανότερο είναι πως όπως πας, έτσι θα επιστρέψεις. Υπάρχει λόγος που η Αυστραλία βγάζει συγκεκριμένη λίστα με τα επαγγελματα τα οποία δέχεται και αυτά τα οποία είναι κλειστα.
Η οικονομική μετανάστευση είναι φλέγον ζήτημα και απασχολεί πολλές χώρες. Εχει τα θετικά σημεία για την χώρα εξαγωγής (πχ αποφόρτιση των κοινωνικών προβλημάτων που δημιουργει η ανεργία, εισροή εισοδήματος με τα χρήματα που στέλνουν οι απόδημοι) αλλά φυσικά και τα αρνητικά (ιδίως στο θέμα της αποδημίας των παραγωγικών ηλικιών). Χρειάζεται σχεδιασμός και εγω βλέπω μια ελαφρότητα στο όλο ζήτημα. Ναι είναι θέμα επιβίωσης (αν και πιστεύω ακόμα δεν είναι σε αυτό το σημείο στην Ελλάδα, μπορεί όμως να γινει στο άμεσο μέλλον) αλλά οπως είπα, ακόμα και για να μεταναστεύσει κάποιος χρειάζεται να πληρούνται κάποιες προυποθέσεις. Και αυτό είναι το σημείο που ξεχνάμε πολύ συχνά.

MariaIoanna είπε...

Δυστυχώς Φραν μου ακόμη και για τη δική μου οικογένεια τείνει να γίνει θέμα επιβίωσης καθαρά
Δεν ξέρω αν άκουσες τη σκληρότατη φορολογία που μας επιβλήθηκε από το πουθενά τις τελευταίες μέρες και από όσα διαβάζω τα νέα σκληρά μέτρα επεκτείνονται. Αν λοιπόν σας παρουσιάσω το εισόδημα που έχω δηλώσει και το φόρο που καλούμαι να πληρώσω μας βγάζει πάνω από 50% Τραβάμε τα μαλλιά μας πλέον. Πρώτη φορά οι γονείς μου άρχισαν να βλέπουν με θετικό μάτι να φύγουμε. Οι γονείς μου που μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν εντελώς αντίθετοι και τα θεωρούσαν όλα υπερβολή...Τέσπα.. Εμείς χρήματα άλλα δεν έχουμε να πληρώσουμε την εφορία και δουλεύουμε 2 άτομα...Αρχίζουμε λοιπόν αν σκεφτόμαστε και το plan Β: Οι συγγενείς μου στην Αυστραλία! χαχα

Fran είπε...

Φυσικα και τα γνωρίζω τα νέα φορολογικά και τις μειώσες μισθών. Στην αδερφή μου για παράδειγμα έγινε κράτηση 300 ευρών (νηπιαγωγός είναι, 1200 παίρνει). Η ένσταση μου είναι πως δεν είναι τόσο απλό το φεύγω έξω, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να γυρίσεις άπραγος και ακόμα πιο κατεστραμένος οικονομικά. Τωρα για την Αυστραλια (εκεί δούλευα!!) εαν οι συγγενείς σου έχουν δουλεία και σου κάνουν πρόσκληση και αποδείξουν πως τη δουλειά αυτή δεν μπορεί να τη κάνει αυστραλός παρά μόνο κάποιος έλληνας, πιστεύω θα είναι εφικτή ιδέα.
Υπάρχει τέτοια παραπληροφόρηση και σε αυτό το θέμα που πραγματικά αναρωτιέμαι αν γίνεται τελικά επίτηδες...

MariaIoanna είπε...

έεεελα Φραν πες μου για την Αυστραλία...
είναι τόσο ωραία όσο ακούμε????
είναι αλήθεια the land of plenty???
έλα γράψε μας κάτι και τα λες τόσο ωραία
α και φωτο να βάλεις εννοείται..
Μελβούρνη είναι οι συγγενείς μου

Fran είπε...

Χα χα, αλλάζουμε θέμα...Ωραία είναι η Αυστραλία..εγω βέβαια ήμουν στο Perth, την πιο απομονωμένη πόλη του πλανήτη! Ισχύει αυτό που σου είπα, η Αυστραλία δεν δέχεται ξένους παρά μόνο εαν σε καλέσουν απο εκεί για εργασία (οπως η δική μου περίπτωση όπου με προσέλαβε το πανεπιστήμιο της Δ. Αυστραλίας) ή πας με πρόσκληση κάποιου εργοδότη ώστε να καλύψεις κάποιο επαγγελματικό κενό που δεν μπορεί να καλύψει κάποιος αυστραλός.Είναι χρονοβόρα διαδικασία και υπάρχουν πολλοί περιορισμοί (ηλικίας, οικογενειακής κατάστασης, εθνικότητας-υπάρχει ποσόστωση σε αυτό). Στο θέμα μισθού, εγώ έπαιρα 3500 δολλ Αυστ, εναν καλό μισθό...εδινα ενοίκιο 1500, τα έξοδα μου ήταν περίπου άλλα 2000 δολλ το μήνα (λογαριασμοί κλπ), και στα τέλη του μήνα ξέμενα τελείως.... Σχετικά είναι όλα..Απλά κάνε μια έρευνα αγοράς σχετικά με το τι επάγγελμα θα κάνετε αν πάτε...Ισως γράψω κάποιο ποστ για την Αυστραλία, το αποφεύγω όμως για συναισθηματικούς λόγους...Θα δούμε!!

Ανώνυμος είπε...

γω θα συμφωνησω πως τα ΜΜΕ εχουν έντονο λαικισμο και υπερβολή και παρασύρουν Επίσης πως ναι, πρεπει να υπάρχει ένας σχεδιασμός και προγρα,μματισμος εάν κάποιος θέλει να μεταναστευσει. Οχι δεν διαχωρίζεις τα επαγγελματα, μιλάς αντικειμενικα. Ομως θα διαφωνήσω στο εξής: αν κάποιος χωρίς σχεδιο θελήσει να φύγει, οκ, θα δοκιμάσει την τύχη του και θα δει. Δεν είναι καό. Απλά οποια απόφαση έχει και το τίμημά της .
Στεφανία

Fran είπε...

Χωρις σχέδιο δεν νομιζω πως μπορεί να φύγει κάποιος..Ολο και κάπιον γνωστο θα έχει τουλαχιστον, αλλιώς γύρνάς άπραγος...

Eri είπε...

Κορίτσια αφου το ξέρετε, τα κανάλια έχουν αναλάβει την εκπαίδευση του κοσμάκη απο την στιγμή της απελευθέρωσης των καναλιών.
Φραν δεν κατάλαβες τι εννοώ όταν λέω δεν υπάρχει μετανάστευση σημερα. Εννοώ ότι πλέον οι μετανάστες ειναι τοσο πολλοί, που πλέον όλοι μας ειμαστε κάτοικοι του κόσμου. Κ αν δεν το βλέπεις τώρα θα το δεις σε λίγα χρονια κ αν δεν το δεις εσυ, θα το δει ο μικρός.
Φιλάκια

Fran είπε...

Αχ Ερη μου, επιμενω, αλλο μεταναστευση και αλλο πολιτης του κοσμου...Αλλες συνθηκες, αλλες προσμονες, αλλες τελειως και οι ευκαιριες...Δεν συγχεονται αυτα τα δυο...

Fran είπε...

Ασχετο αλλα πολυ μου αρεσε που το συζητησαμε τοσο!!! Και ακομα καλυτερα που δεν συμφωνουμε 100%, διοτι ετσι εχει ενδιαφερον!!Ευχαριστω για τα σχολια!!!

ntintinasmom είπε...

εγώ θα συμφωνήσω με την Φραν και με τη Στεφανία ,με εχουν υπερκαλύψει όλα οσα γράψατε!

DaisyCrazy είπε...

Φοβερό κείμενο και αληθινό πέρα ως πέρα. Πριν καμιά 5ετία έψαχνα να μεταναστεύσω στο εξωτερικό (έχοντας ένα πτυχίο που σε κάποιες χώρες έχει ακόμα ζήτηση-μένω στην Κύπρο) και συνειδητοποίησα πόσο δύσκολο είναι. Τώρα που πολλοί το σκέφτονται εγώ έχω σταματήσει. Και έλαβα υπόψη όλα αυτά που λε, από την πείρα μου, κι όχι από το τι θα μου πει ο χ ή ο ψ.
Αν φεύγει κάποιος απ'τη χώρα του περιμένοντας εκεί που θα πάει να βρει χρυσάφι δεν υπάρχει περίπτωση να μην απογοητευτεί. Αν φεύγει προσγειωμένος, συνειδητοποιώντας ότι χρειάζεται πολλή δουλειά και πάντα ελλοχεύει η πιθανότητα να μην επιτύχει σε αυτό που θέλει, τότε οι πιθανότητες να επιτύχει (ή τουλάχιστον να μην χρειαστεί να επιστρέψει πίσω με την ουρά στα σκέλη) αυξάνονται.

Fran είπε...

@DaisyCrazy αυτο ακριβως που λες ηθελα και εγω να σχολιασω. Και το εγραψα απο προσωπικη πειρα. Μενεις Κυπρο αλλα τωρα στην Ελλαδα (αν και εγω βρισκομαι στην Ουγκαντα)εχει πιασει τον κοσμο ενας πανικος με την μεταναστευση. Το κατανοω απολυτως ομως χρειαζεται η λογικη να υπερισχυσει...

Ανώνυμος είπε...

Η Ελλάδα περνάει μια τόσο βαθιά κρίση που θεωρώ οτι το θέμα της μετανάστευσης δεν έχει προκύψει καθόλου τυχαία.Τώρα τα ΜΜΕ είναι ενα άλλο θέμα.Παίζουν το παιχνίδι τους.Η ουσία είναι αλλού.Δεν μπορείς πλέον να ζήσεις στην Ελλάδα αξιοπρεπώς .Δεν μπορείς να μεγαλώσεις τα παιδιά σου με ελπίδα για ενα καλό μελλον.Η ζωή- οτι δουλεία και να κανεις- στο εξωτερικό θα είναι σίγουρα καλύτερη.Μεταναστεύω μαζι με τα δυο παιδια μου και τον αντρα μου στη Νορβηγια γιατι εδω δεν θελω να παιξω αλλο το παιχνιδι τους.Θιγομαι πλεον προσωπικα.Θελω να αναπνευσω και δεν μπορω.

Fran είπε...

Δεν θα συμφωνησω σε ενα σημειο μονο: η ζωη στο εξωτερικο θα ειναι καλυτερη ΟΤΙ δουλεια κ να κανεις...

AATON είπε...

Με κοντά 30 χρόνια σε διάφορες μεριές της γης, θα σας πω ένα μόνο. Ελλάδα = παράδεισος. Ακόμη και σήμερα με την κρίση. Ότι άλλο σας πουν, θα είναι ψέμα.
Ειδικά, όσοι σας πουν πως η ζωή στη Γερμανία, Αμερική, Καναδά, Αυστραλία, Ν.Ζηλανδία κ.λ.π θα είναι "καλύτερη" και θα παίρνετε περισσότερα χρήματα.
Αφήστε που ΔΕΝ θα μείνουν οι 99 στους 100, βρουν δε βρουν δουλειά, τους κάνουν η όχι πρόσκληση.
Αυτά γίνονταν πριν, σήμερα δεν ισχύει τίποτε απο αυτά.
Όλα τα κράτη κλείνουν τις πύλες εισόδου σε μετανάστες, άσχετα τι σας λένε κάποιοι επιτήδιοι εκεί πέρα.

Ανώνυμος είπε...

Με ενοχλεί να ακούω τον κάθε σχετικό και άσχετο να λέει πως "ψάχνει να φύγει στο εξωτερικό", πως έχει έναν ξάδερφο/θείο/κολλητό που θα του βρει δουλειά κλπ κλπ, πως έστω και πιάτα να πλένει θα βγάζει πιο πολλά χρήματα κλπ κλπ...

:-) Σας ενοχλεί; :-) Γιατί; Τον χρόνο που κάνατε να γράψετε το οτι σε ενοχλεί, θα μπορούσατε να γράψετε μια πληροφορία λόγω της εμπειρίας σας, υπερπολύτιμη για κάποιους...... :-)

Fran είπε...

@ ανωνυμος με ενοχλει για τους λογους που εξήγησα στο κειμενο..
Η εμπειρια μου δέν ξερω αν θα βοηθήσει κανεναν..εγραψα ομως στο κειμενο τους λογους που δέν θεωρω τοσο απλο το να φύγει καποιος.Το κειμενο αυτο γράφτηκε σχεδον ενα χρονο πριν...σημερα αν και θα διατηρούσα ακομα την ουσια του, μαλλον θα το έγραφα λιγο διαφορετικα...

Ανώνυμος είπε...

Εμένα ξέρεις τι με ενοχλεί; Αυτοί οι έλληνες -επιστήμονες και μη- που φεύγουν και απο κει και πέρα αρχίζουν να κραζούν. "Μπανανία είστε στην Ελλάδα" Οι έλληνες τα έκαναν χάλια" και αλλά τέτοια. Λες και αυτοί κατάγονται ας πούμε απο το Πακιστάν η απο τη Νορβηγία. Ερχονται μετά Ελλάδα για διακοπές επαναλαμβάνουν όπου βρεθούν και όπου σταθούν το πόσο χάλια ειναι εδώ και πόσο καλά εκει που ζουν αυτοί και κυρίως στα μούτρα ανθρώπων που αναγκάζονται να ειναι εδώ και να το παλεύουν. Και μετά γυρνάνε πίσω στις ευρωπες και στις Αμερικες και κάνουν κριτικη πινοντας τον καφε τους στα Starbucks!! (Δεν έχω κάτι με την εταιρία απλά ειναι κατεξοχήν meeting point κάτι τέτοιων.)
Εγω σε λίγους μήνες θα φύγω... Οχι γιατί είμαστε μπανανία κλπ αλλά για να ακολουθήσω την αγάπη της ζωής μου. Νομίζω πως αν εκει ακούω τέτοια θα μαλωσω με τη μισή ομογένεια!! Και αν τα αρχίσω εγω ελπίζω να βρεθεί κάποιος να μου ρίξει ένα χαστούκι !!

Fran είπε...

katinaki αυτο ειναι το κόμπλεξ μας δυστυχώς. Το εχουμε αναγει σε εθνικο σπορ ( αυτο και τόσα αλλα)...

Θέλω να πιστεύω οτι και εγω μικρότερη ( διοτι τωρα ειμαι σίγουρη οτι δεν το κανω) δεν φέρουμε ποτε ετσι.

Ανώνυμος είπε...

Εθνικό σπορ δε λες τίποτα. Επειδή πηγαινοέρχομαι αρκετά συχνά στο εξωτερικο και έχω επαφή αυτά τα σχόλια όλο και πυκνώνουν. Στο μεταξύ όλοι αυτοί άμα γίνει εκεί που βρίσκονται κανένα μπαμ -οικονομικό ή οτιδήποτε άλλο- θα πάνε τρέχοντας στις πρεσβείες για να γυρίσουν πίσω στη Μπανανία και θα θυμηθούν την καταγωγή τους. Τι να πω. Ελπίζω να μη γίνω σε λίγους μήνες και έτσι και με δείτε να κάνω πικρόχολα και ψωνισμένα ποστ στο μπλογκ μου. LOL.
Ελπίζω να είσαι καλά. Το μπλόγκ σου το αγαπώωω.

Ανώνυμος είπε...

Καλα τα λέτε όλοι σας ΚΑΙ συμφωνώ και διαφωνώ. Είμαι απο αυτους που μετά απο σπουδές (με υποτροφία να τονίσω) στο εξωτερικό και πολυ καλές δουλειές (1 απο αυτές και μονιμη) ειπα να γυρίσω στην Ελλάδα που την αγαπώ πολύ. Είμαι τώρα εδώ και 15 μήνες και ομολογώ πως θελω να βρίσω τον μισό πληθυσμο. Θα σας πω τον λόγο...Ο λόγος ειναι πως στην πλειοψηφιία εχω καταλήξει οτι υπάρχουν 3 προσόντα για να πας μπροστά στην Ελλάδα
1.Το παίζει γκόμενα η γκόμενος και 'κολλάς' σε ανωτέρους
2. Εχεις συγγένεια με μεγαλοστέλεχος η ιδιοκτήτη εταιρείας
3. Έχεις συγγενή πολιτικό η πολυ κολλητό

Υπαρχουν κι αλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην ανοδο στα σκαλιά της επιτυχίας τα οποία εγω δεν δέχομαι και δεν ασπάζομαι μαζί με τις απατεωνιές, λαμογιές για να σιγουρέψουμε την θέση μας. Επειδή λοιπον ολοι είτε με την ανοχή είτε με την ανεκτικότητα στηρίζετε ενα διεφθαρμένο κατεστημένο (εκτός ελαχίστων εξαιρεσέων) θα σας βρίζω και ναι σκοπεύω να πω τα χείριστα για τον κόσμο που βολεύεται και γλυφει οπίσθια για να παει μπροστά. Αυτοι δεν εχουν αξιοπρέπεια ουτε περηφάνεια γιαυτο λοιπον τους φτήνω στα μουτρα και εχω ηδη συνεντεύξεις με πολυ καλές εταιρείες που εκτιμουν την δουλειά μου χωρίς να θελουν να γινω τσιράκι για να ικανοποιησω την ανικανότητα του καθε καμμενου μάνατζερ...(ολοι οι ελληναράδες μανατζερ το παιζουν)

Fran είπε...

Ανωνυμε σε ευχαριστω για το σχολιο. Το κειμενο το εγραψα βεβαια 4 χρονια πριν και καποια δεδομενα εχουν αλλαξει. Γενικα ναι θεωρω ότι δεν είναι ιδανικα στην Έλλαδα -και εγω επεστρεψα κ εργαστηκα αλλα βρηκα δουλεια χωρις να ανηκω σε καμια από τις κατηγοριες που αναφέρεις. Το κειμενο όμως περισσοτερο επικεντρώνεται στο πως πρεπει καποιος να εχει και καποια τυπικα προσοντα-διαοφρετικα δεν είναι ουτε ευκολα ουτε τον περιμενουν στο εξωτερικο με τα λεφτα κ τα επιδόματα να φυτρωνουν στα δεντρα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...