Long you live and high you fly

And smiles you"ll give and tears you"ll cry

And all you touch and all you see

Is all your life will ever be




Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Η Δανία της Ινδίας

Αν και τίποτα δεν μας εκπλήσσει πια, το είδαμε και αυτό… Να καταργηθεί η εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας ζήτησε η τρόικα από την κυβέρνηση ή να θεσπιστεί μια δεύτερη Σύμβαση με χαμηλότερες αμοιβές ανάλογα με την περιοχή..  Η κυβέρνηση αντέδρασε δυναμικά όπως πάντα, και ο πρωθυπουργός με την αποφασιστικότητα του μεγάλου ηγέτη δήλωσε πως η Ελλάδα δεν θα γίνει Ινδία… Τώρα δεν ξέρω αν πρέπει να τον πιστέψουμε…. Κατάφερε ήδη να μειώσει τον βασικό μισθό σε 600 ευρώ μικτά για τους νέους κάτω των 25 ετών, και η κατρακύλα συνεχίζεται..
Επειδή λοιπόν οι καιροί είναι πονηροί και τα όχι της κυβέρνησης συνήθως μεταφράζονται σε μεγάλα ναι, κάναμε μια μικρή έρευνα να δούμε τι μας περιμένει…


Και όμως στην Ινδία υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις, κάτι που μάλλον δεν γνωρίζει ο πρωθυπουργός… Μάλιστα ακολουθούν τις προτάσεις της τρόικας κατά γράμμα και οι μισθοί ποικίλουν ανάλογα με τις περιοχές.
Εάν λοιπόν μένεις στο Νέο Δελχί  και εργάζεσαι ως ανειδίκευτος εργάτης θα αμείβεσαι με 3,79 ευρώ την ημέρα, δηλαδή, περίπου 89 ευρώ το μήνα για 6 ημέρες εργασίας την εβδομάδα. Εάν είσαι δημόσιος υπάλληλος κατηγορίας ΔΕ τότε θα αμείβεσαι 4,19 ευρώ την ημέρα (δηλαδή 100, 56 ευρώ το μήνα) ενώ αν έχεις πανεπιστημιακή εκπαίδευση και μεταπτυχιακό ο μισθός σου θα εκτοξεύεται στα 5 ευρώ την ημέρα, δηλαδή 120 ευρώ το μήνα. 
Τι γίνεται όμως αν μένεις στο Παντζάμπ και όχι στην πρωτεύουσα; Τότε θα παίρνεις 2,11 ευρώ την ημέρα αλλά θα σου δίνουν και ένα γεύμα δωρεάν (ίσως θα έπρεπε να μπει και αυτό στη νέα συλλογική σύμβαση) ενώ αν δεν τρως (κάνεις δίαιτα βρε παιδί μου) τα έσοδα σου θα αυξάνονται κατά 23 λεπτά και θα παίρνεις 2,34 ευρώ την ημέρα.
Εάν πιστεύετε πως τα πτυχία μετράνε, δυστυχώς θα σας απογοητεύσουμε, ένας δάσκαλος ή ένας λογιστής –ορκωτός παρακαλώ- παίρνει 2, 94 ευρώ την ημέρα, δηλαδή περίπου 70 ευρώ το μήνα, και δεν προβλέπεται ούτε το φαγητό… Με τόσα λεφτά που παίρνει, σίγουρα μπορεί να το αγοράσει μόνος του…
Αφού λοιπόν Σουηδία δεν κατάφερε ακόμα να μας κάνει ο πρωθυπουργός, ας μελετήσει σχολαστικά τις συλλογικές συμβάσεις στην Ινδία για να πάρει ιδέες, εμείς τον βοηθήσαμε με μια μικρή εισαγωγή…
Ας μην γκρινιάζουμε όμως, υπάρχουν και χειρότερα… Φαντάζεστε να είχε πει «δεν θα γίνουμε Ουγκάντα».. Τότε ο βασικός μας μισθός θα έφτανε το 1,77 ευρώ το μήνα… ας λέμε λοιπόν και ευχαριστώ!

 Το κείμενο αυτό δημοσιεύτηκε πρώτα στο the insider και στο tvxs.gr

3 σχόλια:

Eri είπε...

Βρε Φραν ο άνθρωπος είπε ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει Ινδία και αυτο που εννοούσε και όλα δείχνουν είναι ότι θα γίνει η νέα Κίνα στο επίπεδο ζωής των πολιτών..

Fran είπε...

Μηπως επρεπε λοιπον να ψαξω τις συλλογικες συμβασεις της Κινας???
Αχ, αν δεν κανουμε και λιγη πλακα, δεν βγαινει η κατασταση!!

Ανώνυμος είπε...

τέλεια χάρη του σχεδιασμού

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...