Long you live and high you fly

And smiles you"ll give and tears you"ll cry

And all you touch and all you see

Is all your life will ever be




Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

30 years of bananas *

Τριάντα χρόνια μπανανοκρατίας. Μπερδευτήκατε? όχι δεν αναφέρομαι στην Ελλάδα... Γράφω αυτό το κείμενο με αφορμή την τελετή ορκωμοσίας του προέδρου  Museveni, ξέρετε απο αυτούς που  κερδίζουν τις εκλογές  με δημοκρατικές διαδικασίες  επι 30 συναπτά έτη και κάπου εκεί μπερδέυουν την εθνική οικονομία με τον τραπεζικό τους λογαριασμό
..Ο πρόεδρος λοιπόν, αφού κέρδισε (ξανά) με ποσοστο 68% τις τελευταίες εκλογές, αποφάσισε να ξοδέψει  1.3 εκ. δολλάρια σε μια εντυπωσιακή επίδειξη ισχύος και νεοπλουτισμού για να σκάνε οι εχθροί του και  να καμαρώνουν οι υπουργοί του. Και έτσι εδώ και  μέρες όλοι ετοιμάζονται πυρετωδώς, αεροσκάφη πετάνε συνεχώς σε διάφορους σχηματισμούς, αφίσες του προεδρου έχουν αναρτηθεί σε όλους τους κεντρικούς δρόμους, μια τεράστια εξέδρα χτίστηκε, η αστυνομία και ο στρατός  είναι παντού (Αλήθεια, είναι εντυπωσιακό το πόσο όλοι οι δικτατορες μοιάζουν μεταξύ τους...σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, κάθε δικτατορας που σέβεται τον εαυτό του μια τελετή, μια συγκέντρωση, μια παρέλαση τελοσπάντων θα την οργανώσει)
Παράλληλα με την ορκωμοσία συμβάινουν και άλλα ενδιαφέροντα αυτή την περίοδο στην Καμπάλα...Οι τιμές των καυσίμων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, τα βασικά τρόφιμα είναι απλησίαστα με αυξήσεις που φτάνουν το 50 και 75% της αρχικής αξίας, και οι άνθρωποι κατεβαίνουν στους δρόμους ζητώντας μείωση των φόρων στα είδη πρώτης ανάγκης....Οπως συμβαίνει συχνά πυκνά σε τέτοιες περιπτώσεις η κυβέρνηση διαλύει τις πορείες με πυροβολισμούς και φυλακίσεις δηλώνοντας ότι πρόκειται γα προβοκάτσια και μεμονωμένα περιστατικά...Το ότι υπάρχουν άνθρωποι που τρώνε ποντικούς απο τα σκουπίδια  δεν φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα τον πρόεδρο..
Η Ουγκάντα κέρδισε την ανεξαρτησία της απο τους Βρετανούς το 1962. Η ελευθερία όμως αυτή δεν ήρθε χωρίς τίμημα...Οπως και στις περισσότερες αφρικανικές χώρες, οι πρωην αφέντες φρόντισαν ώστε οι συνθήκες υπο τις οποίες δόθηκε η ανεξαρτησία να διασφαλίζουν μια σύνεχή σχέση εξάρτησης στα όρια της  δουλείας. Ετσι  κάθε προσπάθεια των χωρών  να ξεφύγουν  απο την μοιρα τους να είναι ουτοπική.  Σε όλα αυτά προσθέστε  εμφύλιους πολέμους, διαφθορά, τοπικούς πολιτικούς που θεωρούν τον  πλούτο της χώρας  προσωπική τους περιουσία και έχετε μια πρώτη απάντηση στο γιατί τα περισσότερα αφρικανικά κράτη μοιάζουν αδύναμα να ξεφύγουν απο τοκ κύκλο της μιζέριας..
Περπατώντας στους δρόμους της Καμπάλας δεν μπορείς  παρα να αναρωτηθείς τι πήγε στραβά...Οι γεμάτοι λακκούβες δρόμοι, τα λασπόνερα, οι τσίγκινες παράγκες και τα μισοχτισμένα σπίτια, οι άνθρωποι στο δρόμο που σου πουλάνε τα πάντα, απο κάρτες κινητών μέχρι ψάρια ενυδρείου και παπούτσια, τα μικρά παιδιά που τριγυρνάνε ξυπόλητα...Και όμως υπάρχει το δυναμικό, υπάρχει και η ελπίδα της αλλαγής. Αυτό που χρειάζεται είναι  ένα χέρι να σπάσει την αλυσίδα του κακού. Και αυτό το χέρι μόνο στον ίδιο τον λαό μπορεί να ανήκει. Και όλοι όσοι είμαστε εδώ μπορούμε απλά να στηρίξουμε την προσπάθεια αυτή. Καμιά φορά μια μικρή πράξη που μοιάζει ασήμαντη μπορεί να  φέρει την πιο ουσιαστική αλλαγή...
*O τίτλος είναι δανεισμένος απο το ομώνυμο θεατρικό του Alex Mukulu

4 σχόλια:

savropinguinos είπε...

"Καμιά φορά μια μικρή πράξη που μοιάζει ασήμαντη μπορεί να φέρει την πιο ουσιαστική αλλαγή..."


το 68% ηταν πραγματικό ,ή οι εκλογές εγιναν με συνοπτικές διαδικασίες?ο κόσμος πεινάει ,ποιοι τον ψήφισαν? Αυτά που περιγράφεις ειλικρινά μου θυμίζουν λίγο τη χώρα μας..οκ οχι σε τετοιο βαθμό αλλά αισθάνομαι πως οδεύουμε προς τα εκεί..κρατάω την τελευταία πρόταση..και ελπίζω...

Fran είπε...

Δυστυχως σε θεματα λαμογιας, νεοπλουτισμου και νοοτροπιας μου θυμιζει επικινδυνα την Ελλαδα...ας μην αναφερω τις μιζες στα δημοσια εργα και στα χρηματα για ανθρωπιστικα προγραμματα (οπου ανθρωπιστικα, βαλε αναπτυξιακα προγραμματα της ΕΕ για την Ελλαδα)..Πχ και εδω πριν τις εκλογες εκλεισαν τις λακουβες των δρομων και φυσικα με την πρωτη βροχη εγιναν μεγαλυτερες..Τι μου θυμιζει, τι μου θυμιζει...Οσο για την τελετη εδω, εε δεν μπορω παρα να κανω τον παραλληλισμο με τους δικους μας Ολυμπιακους αγωνες το 2004...Οκ, διαφορετικα μεγεθη και συνθηκες αλλα επικινδυνες ομοιοτητες...
οσο για τις εκλογες, απολυτως δημοκρατικες, ψηφισαν βεβαια και κατι χιλιαδες νεκροι, εκβιαστηκαν ψηφοι με οπλα, η απλα αγοραστηκαν, το δικαστηριο εβγαλε 2 φορες ακυρες τις εκλογες, αλλα ολα αυτα ειναι ασημαντες λεπτομερειες, το αποτελσμα μετραει!!
Σιγουρα οι μικρες αλλαγες φερνουν τις μεγαλες και ειναι κατι που μπορουμε να κανουμε ολοι μας, ειτε στην Ελλαδα ειτε παντου..Ειναι οπως οταν πετας ενα βοτσαλο στη λιμνη..κανει ενα μικρο κυκλο στο εσωτερικο και σιγα απλωνεται σε ολη την επιφανεια.

dk είπε...

Εφυγες απο την Ελλαδα για καλυτερα και τελικα βρεθηκες σε υποκαταστημα της...

Susan Benson είπε...

Γεια σας Κυρίες & Κύριοι, Χρειάζεστε οικονομική βοήθεια; Είμαι η Σούζαν Μπένσον. Είμαι δανειστής και επίσης οικονομικός σύμβουλος.

Χρειάζεστε επιχειρηματικό δάνειο, προσωπικό δάνειο, στεγαστικό δάνειο ή δάνειο για να ολοκληρώσετε το έργο σας; Εάν η απάντησή σας είναι ναι, θα σας προτείνω να επικοινωνήσετε με την εταιρεία μου. Παρέχουμε κάθε είδους υπηρεσίες δανείου, συμπεριλαμβανομένων μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων δανείων. Για περισσότερες πληροφορίες, γράψτε μας μέσω email: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) ή στείλτε μου μήνυμα απευθείας στο WhatsApp μέσω: +447903159998 και λάβετε απάντηση σε μια στιγμή.

Είμαστε μια ολοκληρωμένη εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και δεσμευόμαστε να σας βοηθήσουμε να εκπληρώσετε όλες τις φιλοδοξίες σας. Ειδικευόμαστε στην παροχή δομημένων λύσεων χρηματοδότησης σε ιδιώτες και εταιρείες με τον πιο αποτελεσματικό και ταχύτερο τρόπο.

Ακολουθούν ορισμένοι λόγοι για τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί μας για ένα δάνειο.
* Ευκολία - Μπορείτε να κάνετε αίτηση για δάνειο ανά πάσα στιγμή, οπουδήποτε.
* Ευέλικτο ποσό - Εσείς αποφασίζετε πόσα θέλετε να δανειστείτε.
* Γρήγορη άμεση χρηματοδότηση - Λάβετε το δάνειό σας εντός 24 ωρών από την έγκριση.
* Ευέλικτο επιτόκιο - Προσιτό επιτόκιο 3%.
* Υψηλά ποσοστά έγκρισης - Έχετε 99,9% πιθανότητες να λάβετε το δάνειο
* Ευέλικτη Αποπληρωμή - Πρέπει να επιλέξετε την Ημερομηνία Αποπληρωμής, είτε εβδομαδιαία, μηνιαία ή ετήσια για διάρκεια 1-30 ετών.
* Απλή ηλεκτρονική εφαρμογή.
* Εξατομικευμένη καθοδήγηση και τεχνογνωσία.
* Χωρίς κρυφές χρεώσεις

Μην χάσετε μια ευκαιρία λόγω έλλειψης οικονομικών. Επικοινωνήστε με την εταιρεία μου τώρα, μπορούμε να σας βοηθήσουμε με ένα δάνειο επειδή έχουμε βοηθήσει πολλά άτομα και οργανισμούς που αντιμετώπιζαν οικονομικές δυσκολίες σε όλο τον κόσμο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προσφορά δανείου μας, στείλτε μας το αίτημα δανείου σας μέσω
Email: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com
WhatsApp/Telegram: +447903159998

Οι μεσάζοντες/σύμβουλοι/μεσίτες είναι ευπρόσδεκτοι να φέρουν τους πελάτες τους και προστατεύονται 100%. Με απόλυτη εμπιστοσύνη, θα εργαστούμε μαζί προς όφελος όλων των εμπλεκομένων μερών.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...