Long you live and high you fly

And smiles you"ll give and tears you"ll cry

And all you touch and all you see

Is all your life will ever be




Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Κυριακάτικες σκέψεις

Τελευταία έχω όλο και περισσότερες δυσκολίες στο να γράψω κάτι σε αυτό το ιστολόγιο. Οχι επειδή δεν υπάρχουν θέματα αλλά ακριβώς επειδή υπάρχουν τόσα πολλά και η πραγματικότητα με ξεπερνάει. Η ζωή δυσκολεύει για τον περισσότερο κόσμο, είτε βρίσκεται στην Ελλάδα είτε στην Αφρκή. Τα μεγέθη αλλάζουν αλλά ο παρονομαστής είναι ένας: η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.


Στην Ουγκάντα, απο οπου γράφω αυτές τις γραμμές, ο πληθωρισμός έχει φτάσει το 21%..Οι τιμές των τροφίμων και το κόστος των βασικών υπηρεσιών έχει εκτοξευθεί στα ύψη..Τα δίδακτρα στα σχολεία ανέβηκαν, οι δάσκαλοι αρνούνται να μπούν στις τάξεις ζητώντας αύξηση μισθών (ο μισθός ενός δασκάλου στην Ουγκάντα δεν ξεπερνάει τα 80 ευρώ το μήνα).  Στην πρωτεύουσα η δημοτική αρχή αποφάσισε να "καθαρίσει" την πόλη απο τα ανθρώπινα "σκουπίδια": πάνω απο δέκα χιλιάδες μικροπωλητές, οι φτωχότεροι των φτωχών, εκδιωχθηκαν απο τους δρόμους και τα εμπορεύματα τους κατασχέθηκαν. Χωρίς εναλλακτική λύση μια νέα στρατιά απελπισμένων οδηγείται στην παρανομιά και στην  εξαθλίωση.
Ομως δεν είναι μόνο η Ουγκάντα. Ολες σχεδόν οι χώρες της Ανατολικής Αφρικής βυθίζονται στην οικονομική ύφεση και στην απόλυτη φτώχεια. Η υπέρμετρη εκμετάλευση του φυσικού περιβάλλοντος, η καλπάζουσα φτώχεια που οδηγεί τους πιο ευάλωτους να αποψιλώνουν τα δάση και να στοιβάζονται σε βρώμικες παραγκουπόλεις και κυρίως η αδυναμία και η αδιαφορία των αφρικανικών κυβερνήσεων να σχεδιάσουν μακροπρόθεσμα προγράμματα πρόληψης των καταστροφών, να επιδιορθώσουν δρόμους και να επενδύσουν σε γεωργικά προγράμματα  οδηγεί όλο και σε μαγαλύτερα αδιέξοδα: ήδη 13 εκατομύρια άνθρωποι λιμοκτονούν. Μόνο στη Σομαλία  τουλάχιστον 750.000 άνθρωποι  βρίσκονται στα πρόθυρα του θανάτου. Λίγο παρακάτω στη Νιγηρία οι καταστροφικές πλημμύρες έχουν αφήσει εκατοντάδες νεκρούς και εχουν εντείνει τις φονικές διαμάχες μεταξύ των διαφορεικών εθνοτήτων της χώρας. 

Στην Ευρώπη η οικονομική κρίση έχει εκτινάξει την ανεργία στα ύψη και αλλάζει καθημερινά την  όψη της κοινωνίας. Φτηνό και αναλώσιμο εργατικό δυναμικό, αποκλεισμός των πιο ευάλωτων ομάδων, υποβάθμιση των βασικών υπηρεσιών υγείας και παιδείας, μείωση μισθών.

Στην Ελλάδα η σχολική χρονιά ξεκινάει χωρίς βιβλία, οι απολύσεις συνεχίζονται, το κόστος ζωής είναι αντιστρόφως ανάλογο των μισθών και οι κυβερνώντες δικαιολογούν τις αποτυχημένες πολιτικές τους ρίχνοντας ευθύνες στους "προηγούμενους" και χωρίς καμία αυτοκριτική.

Δεν ξέρω αν το έχουμε συνειδητοποιήσει αλλά βρισκόμαστε μπροστά σε μια ακόμα παγκόσμια  λεηλασία εις βάρος των πιο ευάλωτων κοινωνικών τάξεων,  που εκτινάζει την ανεργία στα ύψη, εξευτελίζει και ιδιωτικοποιεί την δημόσια παιδεία και υγεία, ξεπουλάει τον εθνικό πλούτο των χωρών και δημιουργεί μια νέα αναλώσιμη στρατιά υπάκουων φτωχών. Και όταν αυτοί οι νεο-φτωχοί εξεγείρονται η άρχουσα τάξη τους πειθαρχεί είτε με ψυχολογική είτε με φυσική βία: τους διασύρει, τους ενοχοποιεί, και τους εκφοβίζει με το φάσμα της ανεργίας και της εθνικής καταστροφής. Και όταν ο ψυχολογικός εκβιασμός δεν αποδίδει, τους πειθαρχεί με δακρυγόνα και αστυνομική βία.
Δεν είναι άξιο προσοχής πώς όλες οι δικτατορίες έψαχναν πάντα μια εθνική ανάγκη για να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους και έπειτα κατέφευγαν στη βία για να τις επιβάλλουν?
Αλήθεια, μπροστά σε όλα αυτά ποιά πρέπει να είναι η αντίδραση μας?

Θα κλείσω αυτές τις σκέψεις με τα λόγια της Naomie Klein για τις πρόσφατες εξεγέρσεις στο Λονδίνο:
"Γιατί όταν κλέβεις τα πολύ λίγα που έχουν απομείνει στους ανθρώπους, ώστε να προστατεύσεις αυτούς που έχουν πολύ περισσότερα απ' όσα αξίζουν, θα πρέπει να περιμένεις την αντίσταση - είτε της οργανωμένης διαμαρτυρίας είτε της αυθόρμητης λεηλασίας"





Καλή Κυριακή....

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αφρικη Ευρωπη και Ελλαδα... Εδωσες μια πολυ καλη και απαισιοδοξη -αλλα δυστυχως ρεαλιστικη-εικονα του τι συμβαινει στον κοσμο.. Νομιζω εχει ξεκινησει μια μεγαλη παγκοσμια αλλαγη που θα καθορισει την μετεπειτα πορεια . Δεν ξερω πως πρεπει να αντιδρασουμε... Φοβαμαι ομως μηπως χασουμε το κουραγιο να αντιδρουμε..

Στεφανια

Ανώνυμος είπε...

Φραν μου ξερεις πως μ' αρεσει να κανω μαζι σου τετοιες συζητησεις! Δυστυχώς αυτος ειναι ο στοχος. Αυτα ομως δεν αποφασίστηκαν - σχεδιάστηκαν τωρα που συμβαίνουν. Δεν ειναι realtime! Εχουν σχεδιαστεί και τωρα υλοποιούνται και μαλιστα με τη συγκατάθεση του Ελληνα ο οποιος τοσα χρονια εκανε τα στραβα ματια γιατι ηταν βολεμένος!
Θα μπορουσα να σου εξηγω πολυ ωρα για το βολεμα αλλα δεν εχει νοημα. Το ρεζουμε ειναι αυτο που ειπες ακριβως και αυτο εχει σημασια!


dimitroula

Fran είπε...

Βασικα σκοπος μου δεν ηταν να εξηγησω τι συμβαινει στην Ελλαδα. Αν το δουμε σφαιρικα προκειται οντως για μια παγκοσμια λεηλασια εις βαρος των πιο ευαλωτων. Και αυτα εχουν ξεκινησει δεκαετιες πριν και εχουν ηδη εφαρμοστει και εφαρμοζονται σε πολλες περιοχες του πλανητη. Η Ελλαδα ειναι μια ακομα περιπτωση. Στη συγκεκριμενη ελληνικη πραγματικοτητα τωρα, φυσικα και οι ευθυνες που αναλογουν στους πολιτες ειναι μεγαλες αλλα μονο στο σημειο της ανοχης και των κοντοφθαλμων και εγωιστικων επιλογων. Απο κει και περα και η Ελλαδα εντασσεται πλεον στο πειραμα των φιλελευθερων οικονομικων πολιτικων και των "πειραματαων". Εαν ομως ως λαός είχαμε καλυτερη παιδεια και εστω και λιγη κοινωνικη ευθυνη θα μπορουσαμε τωρα να ειχαμε προβαλλει μια αντισταση και οχι αγανακτισμενους που πανε διακοπες..

dimitroula είπε...

Η διαφορα ειναι οτι ο Ελληνας δεν ειχε συνειδητοποιήσει οτι καποια στιγμη θα ερθει η σειρα του. Την ξερεις την παροιμια " Οτι φαμε οτι πιουμε κι οτι αρπαξει ο κ...ος μας"? Καπως ετσι! χαχαχα
Ακομα και τωρα που μιλαμε, καποιος διαβάζοντας τα λεγομενα σου θα πει οτι προκειται για ατομο μεγαλης φαντασιας! χιχιχιχι
Νομιζεις δεν υπηρξαν κι αλλοι με τις δικες σου, δικες μου σκεψεις? Απλα ολοι σε θεωρουσαν κομμουνιστη ή οτι ζεις με σεναρια συνωμοσιών, οτι βλεπεις πολλες ταινιες κοκ Γιατι ετσι τους βολευε! Να ζουν στο παραμυθι τους οτι η Ελλαδα ποτε δεν θα παθει τιποτα, οτι η Ελλαδα ειναι η γενέτειρα των Ολυμπιακων αγωνων και του πολιτισμου , το στολιδι της Ευρωπης που δεν θα το αγγιξει κανεις κτλ. Κανεις δεν αναρωτηθηκε ομως οτι μπορει να συνεχίσει να ειναι ολα αυτα αλλα σε καθεστως αιχμαλωσιας. Γιατι ο Ελληνας που πηγαινε και ζηταγε το ρουσφετι ξαφνικα πεφτει απο τα συννεφα που ο υπουργος ειναι πουλημενος και διεφθαρμενος. Δικο μας δημιουργημα ειναι και οι πολιτικοι και οι γιατροι και οι εφοριακοι κοκ Ρουσφετι για να μπεις στο δημοσιο, ρουσφετι για να σβησεις μια κληση, ρουσφετι για να βαλεις το παιδι στον παιδικο κοκ. Παντου αδικια και παρανομια! Και συνεχιζει ο Ελληνικος λαος να ψηφισει αυτους που παρανομουν για χαρη του! Εχουμε φτασει στο σημειο να ζηταμε ρουσφετι ακομα και σ' αυτα που δικαιουμαστε μονο και μονο για να μην βρεθει καποιος αλλος με καλυτερο μεσο.

Οταν λοιπον ο Παγκαλος γυρισε και ειπε: " Μαζι τα φαγαμε" κατι τετοιο εννοουσε!
Ο σκοπος αυτη τη στιγμη δεν ειναι να πεσουν οι μισθοι μονο στην Ελλαδα αλλα και πανευρωπαϊκά. Οποτε ναι η Ελλαδα ειναι το πειραμα αλλα και η δικαιολογια να σφίξουν τα ζωνάρια και αλλες χωρες που μεχρι τωρα ειχαν ενα καλο βιοτικο επιπεδο.

Fran είπε...

Σιγουρα κανεις δεν αρνειται τη διαφθορα και τις ευθυνες. Αν και εδω επαιξαν πολυ μεγαλο ρολο οι πολιτικες ηγεσιες. Το θεμα ειναι πως η εννοια της κοινωνικης ευθυνης δεν υπαρχει στην Ελλαδα και η εθνικη συνειδηση αναλωθηκε σε φιεστες τυπου eurovision και Ολυμπιακων αγωνων. Εκει θυμομασταννα δειξουμε το εθνικο μεγαλειο ενω την παιδεια, την κοινωνια μας, την αισθητικη μας, το μελλον μας το κατστρεφαμε καθε μερα. Δυστυχως η παιδεια ειναι τοσο υποβαθμισμενη, τα ΜΜΕ με ολες τις αποχαυνωτικες ξανθιες εκαναν πολυ καλη δουλεια. Πιστευω πως αρκετοι το εχουν συνειδητοποιησει πλεον.
Παντως οι διαμαρτυριες αυτο το σκοπο εχουν για μενα και τις υποστηριζα (πλεον οχι, διοτι θεωρω απαραδεκτο να πανε διακοπες κ να συνεχισουν τον Σεπτεμβριο). Να δου ολοι κρατουντες (σε πανευρωπαικο επιπεδο) πως θα υπαρξει αντισταση.
Τωρα στο θεμα του Παγκαλου, θεωρω απαραδεκτο αυτο που ειπε και θα επρεπε να ειχε ηδη εξαφανιστει. Προκειται για αλλον εναν μηχανισμο της εξουσιας να αποποιηθει των ευθυνων της. Το ολοι τα φαγαμε αποπροσανατολιζει, αφαιρει την ευθυνη απο τους πολιτικους που ανδρωσαν τα φαινομενα της διαφθορας και την μεταφερει συλλογικα στον λαο. Δημιουργωντας λοιπον συλλογικη ευθυνη αποδυναμωνει το επιχειρημα, μας κανει ολους συνενοχους και μας κλεινει το στομα.
Κατι τελευταιο για να πω καιε γω τον πονο μου...Δυστυχως οταν γραφω αυτα τα θεματα (και τα εχω πει και δημοσια, στο μπλογκ σε αρθρα, τα ελεγα στους φοιτητες μου στο πανεπιστημιο) δεν βρισκω ανταποκριση. Αντε καποια σχολια κ κανε "λαικ" (που δεν ειμαι κ σιγουρη οτι διαβαστηκε). Εαν ομως γραψεις κατι βλακωδες, κατι λαικιστικο, κατι για σεξ, η κατι δηθεν αιρετικο με προσβλητικο υφος(κατι που πολλοι γνωστοι μπλογκερσ κανουν και τους διαβαζουν ολοι)τοτε εχεις μεγαλο κοινο. Τα σοβαρα ομως και τα ευγενικα γραμμενα λιγοι τα διαβαζουν...
Θελω να πιστευω λιγοι και καλοι!
Οπως τωρα, σπανια εχω την ευκαιρια να κανω τετοια ωραια συζητηση με καποιον με βαση τα γραφομενα μου!! Ευχαριστω!!

dimitroula είπε...

Στην ουσια Φρανιτα μου δεν διαφωνουμε σε κατι, το ιδιο πραγμα λεμε! Οι πολιτικοι ειχαν ενα σχεδιο και το μονο που εκαναν ηταν να εκμεταλλευτούν τις αδυναμιες του Ελληνα για να το υλοποιησουν. Βλεπαμε το τυρι αλλα δεν βλεπαμε τη φακα!

Οσο για τα ΜΜΕ ειναι κι αυτο μια αληθεια μεγαλη. Οι γυναικες βυθίστηκαν στο life style και οι αντρες στο γυμνο, στη μπαλα, στα αυτοκινητα κτλ. Ειδικα με την ιδρυση της ιδιωτικής τηλεορασης το κακο παράγινε.

Σε ευχαριστω για τα καλα σου λογια αλλα να ξερεις οτι ειναι αμοιβαίο! Πλεον διαβαζω επιλεκτικά διοτι εχουμε γεμισει ανθρωπους με ωραιο περιτύλιγμα.

Οποτε φιλη Φρανιτα να χαίρεσαι να σε διαβάζουν λιγοι και καλοι!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...