Long you live and high you fly

And smiles you"ll give and tears you"ll cry

And all you touch and all you see

Is all your life will ever be




Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Μια απλή ιστορία

Θα σας διηγηθώ μια ιστορία-αληθινή και φοβάμαι και πολύ συνηθισμένη. Λίγες εβδομάδες πριν επισκέφτηκα στη Βόρεια Νιγηρία έναν καταυλισμό εκτοπισμένων. Δεν θα σταθώ στα πολιτικά αίτια. Οι άνθρωποι είχαν δει το χάρο με τα μάτια τους, που λέει και ο λαός μας. Είχαν ξεφύγει από τη Μπόκο Χαραμ.

Στον καταυλισμό αυτόν λοιπόν με πλησίασε μια γυναίκα με ένα μωρό που έμοιαζε να είναι 2 μηνών. Ήταν δέκα μηνών. Το μωρό ανέπνεε με δυσκολία, ένα πράσινο υγρό έβγαινε από το στόμα του και είχε μια έκφραση αγωνίας στα μάτια. Με άλλα λόγια το μωρό πέθαινε. Είμαι λοιπόν εκεί, δίπλα μου μια υπάλληλος διεθνούς οργανισμού, παραδίπλα ένας κυβερνητικός και η μάνα με το μωρό. Τα έχω λίγο χαμένα-δεν το περίμενα αυτό. Η επαγγελματίας ανθρωπίστρια λέει στη μάνα να πάει αύριο το μωρό στην κλινική. Εκεί σαν να ξυπνάω από το λήθαργο της απαντώ ότι αύριο το μωρό θα έχει πεθάνει. Ξεκινάει μια συζήτηση λοιπόν και νιώθω ότι παρακολουθώ το θέατρο του παραλόγου. Μόνο που συμμετέχω κιόλας. Δεν υπάρχει γιατρός τώρα, δεν μπορεί να βγει από τον καταυλισμό, να περιμένει αύριο, γιατί δεν το πήγε πιο νωρίς και διάφορα παρόμοια. Το μωρό στο μεταξύ μοιάζει σαν να παίρνει τις τελευταίες του ανάσες. Εμείς εκεί να συζητάμε γιατί δεν μπορούμε να το βοηθήσουμε και το μωρό να πεθαίνει. Φυσικά η ζωή δεν είναι ταινία και δεν υπάρχει ο ήρωας που θα αρπάξει το μωρό, θα αψηφίσει τους κανόνες και τους στρατιωτικούς και θα το σώσει. Έτσι απλά αφήσαμε το μωρό και φύγαμε. Ναι όπως το ακούτε. Τέλος της ιστορίας, πάμε παρακάτω.



Τις τελευταίες 20 μέρες τις πέρασα στη Βόρεια Νιγηρία. Έφτασα στα σύνορα με το Καμερούν και μετά ακόμα πιο πάνω στις μικρές κοινότητες των φτωχών εκτοπισμένων που ζουν ξεχασμένοι από το Θεό. Ήταν μια έρευνα που έκανα ως τεχνικός σύμβουλος στα Ηνωμένα Έθνη. Τώρα θα περιμένετε να σας πω τα κλισέ για την ανθρώπινη δυστυχία που δεν έχει τέλος. Αλλά δεν θέλω να πω αυτό γιατί εμένα δεν μου προκάλεσε οίκτο το δράμα των ανθρώπων αλλά θυμό. Σε κάποια στιγμή από αυτά που μου έλεγαν, έδωσα μια μπουνιά στο δέντρο δίπλα μου. Μάτωσε το χέρι μου και το πρόσεξα μόνο όταν ο επικεφαλής μου έφερε νερό να το ξεπλύνω. Στις κοινότητες του Μπόρνο η ίδια ιστορία. Άδικοι και ανέξοδοι θάνατοι, και άνθρωποι που ποτέ δεν θα ξεφύγουν από τη μοίρα τους.
Ας είμαστε ειλικρινείς. Δεν υπάρχει ελπίδα για αυτούς. Και να σας πω και κάτι ακόμα; Δε νοιάζεται και κανείς μας.

Έχω κουραστεί. Κουράστηκα από την απέραντη αδικία, από την απέραντη βλακεία, από την σκατοψυχιά που βλέπω γύρω μου. Είναι ώρες που θέλω να ουρλιάξω. Και άλλες ώρες που θέλω να σηκωθώ και να δώσω ένα χαστούκι με όλη μου τη δύναμη σε κάποιους «ανθρωπιστές» που συναντάω τόσο συχνά στις αποστολές μου στην Αφρική. Υπάρχουν στιγμές που το φαντασιώνομαι κιόλας αυτό και βάζω τα χέρια μου στις τσέπες μην τυχόν και μου ξεφύγει και το κάνω. Έχω νιώσει απέραντα άχρηστη όταν κάθομαι με τις φτωχές γυναίκες στις κοινότητες, παίρνω τα μωρά τους αγκαλιά και συζητάω τα προβλήματα τους. Λέω μα τι κάνεις τώρα εσύ εδώ; Και απορώ που ακόμα δεν με έχει διώξει καμιά τους και που όχι μόνο με ανέχονται αλλά μου ανοίγουν τις καρδιές και τα σπίτια τους.

Και αναρωτιέμαι, γιατί αποτύχαμε όλοι μας; Γιατί ξοφλήσαμε σαν άνθρωποι και αφήνουμε τα παιδιά μας να πεθαίνουν από αρρώστιες, από την πείνα, να μην πηγαίνουν σχολείο; Χιλιάδες παιδιά εδώ στα μέρη που βρίσκομαι, που ζουν με την ελπίδα να πάνε σχολείο και εκείνα μια μέρα. Που τα ρωτάς τι θέλουν να γίνουν όταν μεγαλώσουν και έχουν όλα τόσο μεγάλα όνειρα και ελπίδες. Και ξέρεις ότι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια θα έχουν ξεχάσει κάθε όνειρο και θα δουλεύουν σκλάβοι για δυο δολάρια την ημέρα. Ή θα πνίγονται στις βάρκες προσπαθώντας να περάσουν στην «πολιτισμένη Ευρώπη». Και τα μαύρα μωρά τους θα ξεβράζονται στις ακτές της Λιβύης αλλά κανένας δεν θα τα βάζει στο προφίλ ου στο φεισμπουκ και κανείς δεν θα μαθαίνει ότι κάποτε υπήρξαν. Γιατί είναι μαύροι.

Ναι το λέω δημόσια, είναι μαύροι και ακόμα και στο θάνατο εμείς οι «πολιτισμένοι» δεν τους επιτρέπουμε να είναι ίσοι.
Αυτή την αδικία δεν την αντέχω άλλο.

11 σχόλια:

Momma's daily life είπε...

Να σε διώξουν? τουλάχιστον εσύ κάνεις κάτι, είσαι εκει, τους ακούς, τους αφήνεις να εξομολογούνται τον πόνο τους. Εμείς οι βολεμένοι στους καναπέδες μας και στην ήσυχη ζωή μας τι κάνουμε;;

Αμάλθεια είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Αμάλθεια είπε...

Ο κόσμος πάει όπως πάει, γιατί αφήνει την αγάπη να χαθεί, την ξεχνά κι έπειτα την θεωρεί πολυτέλεια. Χρησιμοποιεί την καραμέλα «εσύ δεν ξέρεις απο αγάπη» , και όταν προσθέτει και το «η γενια σας» ή το «στις μέρες μας» θέλοντας να κρίνει και να βγάλει την κακία απο μέσα του, προσωπικά σαν νέα γεμάτη όνειρα, αγάπη, και ελπίδα, θέλω να εκπροσωπήσω τη γενιά μου, και να τον κουτουλήσω.Να τον κουτουλήσω για να μην του κάνω κακό, αλλά να προσπαθήσω να τον αφυπνίσω.
Και μόνο που αναγνωρίζεις το πρόβλημα, αγαπητή Φραγκίσκα, είναι τεράστιο προσόν. Ο άνθρωπος συχνά τείνει να χάνει τον προβληματισμό του, και χαίρομαι που τον βρήκα σε εσένα. Η κούραση αυτή που αισθάνεσαι είμαι σίγουρη πως προκύπτει από τη μεγάλη αφοσείωση σου σε ένα περιβάλλον που δεν σου επιτρέπει να πραγματοποιήσεις όλα όσα έχεις στο μυαλο σου. Και αυτό ακριβώς δείχνει πως είσαι ένας άνθρωπος που αγαπά. Και ένας άνθρωπος που αγαπά, σίγουρα μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, γιατί έχει τη δύναμη να αλλάξει και τον εαυτό του.

Unknown είπε...

Ποσο δικιο εχεις! Και ποσο πρεπει να ποναει που δεν μπορεις να κανεις τιποτα για να αλλαξει συτο!

Claudia Klein είπε...

Γεια σας και Καλώς ήλθατε στην Spotcap Παγκόσμια Δανειοδοτικές Υπηρεσίες, Το όνομά μου είναι Claudia Klein, είμαι δανειστής και επίσης σύμβουλος δανείου.

Χρειάζεται μεγάλη οικονομική ενίσχυση; χρειάζεστε ένα δάνειο για διάφορους σκοπούς; αν η απάντησή σας είναι ναι, θα σας συμβουλεύσω να επικοινωνήσετε με την εταιρεία μου μέσω | spotcapglobalservices@gmail.com | ή να μας στείλετε μήνυμα στο WhatsApp: +4915758108767 | και να έχετε ένα δάνειο στο λογαριασμό σας εντός 24 ωρών, διότι παρέχουμε άριστες υπηρεσίες δανείου σε όλο τον κόσμο.

Προσφέρουμε κάθε είδους δάνειο (Προσωπικό Δάνειο, Επιχειρηματικό Δάνειο και πολλά άλλα), προσφέρουμε μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα δάνεια και μπορείτε επίσης να δανειστείτε μέχρι και 15 εκατομμύρια ευρώ. Η εταιρεία μου θα σας βοηθήσει να επιτύχετε μια ποικιλία στόχων με ένα ευρύ φάσμα δανειακών προϊόντων.

Γνωρίζουμε ότι η απόκτηση ενός νόμιμου δανείου ήταν πάντα ένα τεράστιο πρόβλημα Στα άτομα που έχουν οικονομικό πρόβλημα και χρειάζονται λύση σε αυτό, πολλοί άνθρωποι το βρίσκουν τόσο δύσκολο να πάρουν δάνειο μετοχών από τις τοπικές τους τράπεζες ή άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα λόγω του υψηλού ενδιαφέροντος ποσοστό, ανεπαρκείς εξασφαλίσεις, λόγος χρέους προς εισόδημα, χαμηλό πιστωτικό αποτέλεσμα ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο

Δεν υπάρχουν πλέον χρόνοι αναμονής ή αγχωτικές επισκέψεις τράπεζας. Η υπηρεσία μας είναι διαθέσιμη 24/7 - μπορείτε να πάρετε ένα δάνειο και να ολοκληρώσετε τις συναλλαγές σας όποτε και όπου θέλετε

Παρέχουμε υπηρεσίες δανείου παγκόσμιας κλάσης 24 ωρών. Για ερωτήσεις / ερωτήσεις; - Στείλτε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε | spotcapglobalservices@gmail.com | ή να μας στείλετε μήνυμα στο WhatsApp: +4915758108767 | & Λήψη απάντησης Σε μια στιγμή.

Η οικογένειά σας, οι φίλοι και οι συνάδελφοί σας δεν χρειάζεται να ξέρουν ότι έχετε χαμηλά μετρητά, απλά γράψτε μας και θα λάβετε ένα δάνειο.

Η οικονομική σας ελευθερία είναι στα χέρια σας!

Ανώνυμος είπε...

Ο κ. Lee μας βοήθησε πρόσφατα με ένα δάνειο που χρησιμοποιήσαμε για να επεκτείνουμε την επιχείρησή μας. Η διαδικασία ήταν καταπληκτική! Ήταν συχνά σε επαφή μαζί μας για να κάνει check in και να μας ενημερώνει για το τι συνέβαινε κατά την αποπληρωμή του δανείου μας. Ήταν φιλικός και προσιτός και πάντα ικανός να ξεκαθαρίσει τις ερωτήσεις που είχαμε. Είχαμε μια υπέροχη εμπειρία με τον Ben !!
Επικοινωνήστε με έναν υπάλληλο δανείου Ben Lee
247officedept@gmail.comWhats-App: + 1-989-394-3740

protos game είπε...

Hi colleagues, nice piece of writing and pleasant arguments commented
here, I am truly enjoying by these.


토토
먹튀검증

protos game είπε...

스포츠토토티비
스포츠토토


magnificent put up, very informative. I'm wondering why the opposite
experts of this sector don't notice this. You must
continue your writing. I am confident, you have a huge readers' base already!

protos game είπε...

Hello There. I found your blog using msn. This is a really well
written article. I’ll make sure to bookmark it and come back to read more of your
useful info. Thanks for the post. I’ll definitely return.

토토사이트
프로토

jovis espen cooks είπε...

Ονομάζομαι Έβανς Μακρής από την Ελλάδα και είμαι χαρούμενος εδώ γιατί πήρα δάνειο 50.000 ευρώ από την εταιρεία easy londing. Αν ενδιαφέρεστε για δάνεια στείλτε τους σήμερα στο {Dellastaylors@yahoo.com} ή στο WhatsApp στον αντιπρόσωπό τους +447784293864

Bahiti είπε...

Ονομάζομαι Bahiti και είμαι εδώ για να ευχαριστήσω τα Δανειακά Πιστωτικά Ιδρύματα που με βοηθούν στις οικονομικές μου ανάγκες που μου έδωσαν το δάνειο των 6.000 ευρώ που χρειαζόμουν. Στείλτε τους email στο { loancreditinstitutions00@gmail.com} ή στον αντιπρόσωπό του στο whatsapp: +393512114999. εάν χρειάζεστε δάνειο. είναι 100% αληθινά..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...