Long you live and high you fly

And smiles you"ll give and tears you"ll cry

And all you touch and all you see

Is all your life will ever be




Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Κυρια τι θα μου δωσεις σημερα;

-Κυρία, ο Θεός είναι μεγάλος, τι θα μου δώσεις σήμερα;



Κάθε μέρα η ίδια σχεδόν φράση σε σπασμένα αγγλικά και ένα πλατύ χαμόγελο χωρίς δόντια. Φορούσε ένα βρώμικο πουκάμισο, πολύ μεγάλο να χωρέσει το κοκαλιάρικο σώμα του και ένα σκισμένο παντελόνι. Τα μάτια του βαθιά μαύρα, δύσκολο να καταλάβεις τι κρύβουν και τι είχαν δει. Πάντα εκεί με ένα πλατύ χαμόγελο και ένα απλωμένο χέρι, τι θα μου δώσεις σήμερα...



 Δεν θα ήταν πάνω από δέκα χρονών. Βρώμικα μαλλιά, και φαγωμένα νύχια. Μα το φαφούτικο χαμόγελο πάντα πλατύ. Όταν δεν ζήταγε φαγητό, καθόταν στη γωνία του δρόμου, ανάμεσα στις δύο μεγάλες λεύκες. Είχε φτιάξει το δικό του σπιτάκι. Δυο χαρτόκουτα και δυο πράσινα καφάσια έκλειναν την είσοδο στους παρείσακτους. Εκεί ήταν το βασίλειο του και εκείνος ο βασιλιάς. Εκεί είχε και το θησαυρό του. Μια σκισμένη σχολική τσάντα που κουβαλούσε πάντα μαζί. Την κράταγε σφιχτά στο ένα χέρι όταν έβγαινε από το «σπίτι» του.

Ο Αχμέτ που είχε το ψιλικατζίδικο απέναντι του έφερνε κάθε φορά καλούδια από το μαγαζί του. Πριν του τα δώσει, του έλεγε ‘δωσε μου την τσάντα σου και πες μου τι έχεις μέσα». Ο μικρός πείσμωνε και κάρφωνε τα μαύρα μάτια του στον Αχμέτ. Τότε δεν χαμογελούσε πια. Ο Αχμέτ διασκέδαζε με το θυμό του παιδιού, του έβαζε στο χέρι σοκολάτες, γάλα, φρούτα και έφευγε γελώντας.

Τότε ο μικρός επέστρεφε στο «σπιτι» του. Καθόταν κάτω από τη μεγάλη λεύκα, τακτοποιούσε τρυφερά την σκισμένη τσάντα δίπλα του και μασούλαγε ευτυχισμένος ότι του έδινε ο καλοκάγαθος ψιλικατζής.

Στην αρχή τον προσπερνούσα. Είχα μόλις φτάσει στην Ιορδανία, ακόμα δεν ήξερα τίποτα για τη χώρα και αυτός ο μικρός είχε στηθεί εκεί έξω από το πέτρινο σπίτι που έμενα να μου χαμογελάει.
-Κυρία, ο θεός είναι μεγάλος, τι θα μου δώσεις σήμερα;
Στάθηκα και τον κοίταξα.
-Πως σε λένε, τον ρώτησα. Χαμογέλασε πλατιά και με κοίταξε χωρίς να καταλαβαίνει πολλά.
-Όνομα, πως σε λένε, είπα με όσο πιο απλά αγγλικά μπορούσα.
-Μοχάμεντ κυρία. Ο Θεός είναι μεγάλος.
-Ωραία τσάντα του είπα και την έδειξα με το χέρι μου. Ο μικρός με κοίταξε τρομαγμένα. Η όψη του άλλαξε, το χαμόγελο έφυγε και τα μαύρα μάτια του καρφώθηκαν στα δικά μου. Κατάλαβα ότι είπα κάτι που δεν έπρεπε.
-Μη φοβάσαι Μοχάμεντ, είπα όσο πιο απλά μπορούσα στο παιδί. Του έκανα νόημα να περιμένει.  Έφυγα τρέχοντας σχεδόν και γύρισα με ένα μυρωδάτο ‘ζααταρ καακ’, το παραδοσιακό ψωμί της Ιορδανίας. Ο μικρός ήταν ακόμα εκεί. Είχε κάτσει στο πεζοδρόμιο κρατώντας σφιχτά την τσάντα του. Όταν είδε το ζααταρ, τα μάτια του έλαμψαν. Για λίγα λεπτά κοιτούσε το ψωμί και έλεγε τη μόνη φράση που καταλάβαινα στα αραβικά -Ο Θεός είναι μεγάλος, ο θεός είναι μεγάλος»
Τον άφησα να φάει το ζααταρ και απομακρύνθηκα. Από τότε τον έβλεπα κάθε πρωί.
Με την τσάντα, να χαμογελάει στους περαστικούς και να λέει ο θεός είναι μεγάλος.

Ένα πρωί ο Μοχάμεντ καθόταν ακίνητος στο πεζοδρόμιο. Δεν χαμογελούσε, κρατούσε σφιχτά την τσάντα του και κοιτούσε κάτω. Τον πλησίασα και είδα ότι είχε μια μεγάλη βαθιά ουλή στο πρόσωπο γεμάτη ξεραμένο αίμα.
-Μοχάμεντ είσαι καλά; Το παιδί δεν απάντησε, μόνο με κοίταξε λυπημένα. Φώναξα τον Αχμέτ, που ήρθε τρέχοντας. Πλύναμε το πρόσωπο του Μοχάμεντ, που όλη την ώρα έσφιγγε την τ΄σαντα του χωρίς να μιλάει. Κάτι είπε στον Αχμέτ και το πρόσωπο του ψiλικατζη σκοτείνιασε.
Ο μικρός μας κοίταξε λυπημένα.-Ο θεός είναι μεγάλος κυρία- είπε και έφυγε με αργό βήμα.

Ο Μοχάμεντ ήταν ένα παιδί του πολέμου. Ένας μικρός ιρακινός πρόσφυγας που χάθηκε μόνος και ανεπιθύμητος  στους δρόμους του Αμάν. Κάποια ντόπια παιδιά επιτέθηκαν στον Μοχάμεντ με πέτρες, μια τον χτύπησε στο δεξί μάτι. Ήθελαν να του πάρουν την τσάντα αλλά ο μικρός αντιστάθηκε και πάλεψε.
Έκανα δυο μέρες να τον δω και ανησύχησα. Την Τρίτη μέρα όμως ήταν πάλι εκεί, με την μεγάλη τσάντα του και το φαφούτικο χαμόγελο να λέει σε όλους ο Θεός είναι μεγάλος.
Και έτσι περνούσαν οι μέρες,οι εβδομάδες και οι μήνες. Και όλοι στη γειτονιά ψάχναμε κάθε πρωί τον μικρό πρόσφυγα να μας ευχηθεί και να του δώσουμε να φάει.

Ώσπου ένα πρωί ο Μοχάμεντ δεν ήταν πια εκεί.

Το χαρτόσπιτο του ήταν διαλυμένο. Τα ελάχιστα υπάρχοντα του πεταμένα και ανάμεσα τους η σχολική εκείνη τσάντα. Ανοιχτή και πεταμένη στο πάτωμα και γύρω της τρεις παλιές φωτογραφίες, ένα τετράδιο και ένα βρώμικο μαντήλι. Μια νεαρή γυναίκα κρατούσε αγκαλιά ένα παιδί και χαμογελούσε  στον άγνωστο φωτογράφο. Το ίδιο όμορφο χαμόγελο με τον Μοχάμεντ, τα ίδια μαύρα σκοτεινά μάτια.

Και ο Μοχάμεντ δεν ήταν πια εκεί.



Θα πορευόταν πια μόνος στον παράδεισο χωρίς την τσάντα του.

Είμαι σίγουρη ότι εκεί που πήγες θα σε περιμένει η αγκαλιά της όμορφης γυναίκας να σου δώσει όλα όσα οι άνθρωποι σου στέρησαν.
Είχες δίκιο μικρέ μου. Ο  Θεός είναι μεγάλος και ξέρει καλύτερα. 

10 σχόλια:

Unknown είπε...

Τι λυπηρο!Καταλαβαινω οτι βλεπουν πολλα τα ματια σου, ομως πως μπορεις να το διαχειριστεις ολο αυτο;

Claudia Klein είπε...

Γεια σας και Καλώς ήλθατε στην Spotcap Παγκόσμια Δανειοδοτικές Υπηρεσίες, Το όνομά μου είναι Claudia Klein, είμαι δανειστής και επίσης σύμβουλος δανείου.

Χρειάζεται μεγάλη οικονομική ενίσχυση; χρειάζεστε ένα δάνειο για διάφορους σκοπούς; αν η απάντησή σας είναι ναι, θα σας συμβουλεύσω να επικοινωνήσετε με την εταιρεία μου μέσω | spotcapglobalservices@gmail.com | ή να μας στείλετε μήνυμα στο WhatsApp: +4915758108767 | και να έχετε ένα δάνειο στο λογαριασμό σας εντός 24 ωρών, διότι παρέχουμε άριστες υπηρεσίες δανείου σε όλο τον κόσμο.

Προσφέρουμε κάθε είδους δάνειο (Προσωπικό Δάνειο, Επιχειρηματικό Δάνειο και πολλά άλλα), προσφέρουμε μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα δάνεια και μπορείτε επίσης να δανειστείτε μέχρι και 15 εκατομμύρια ευρώ. Η εταιρεία μου θα σας βοηθήσει να επιτύχετε μια ποικιλία στόχων με ένα ευρύ φάσμα δανειακών προϊόντων.

Γνωρίζουμε ότι η απόκτηση ενός νόμιμου δανείου ήταν πάντα ένα τεράστιο πρόβλημα Στα άτομα που έχουν οικονομικό πρόβλημα και χρειάζονται λύση σε αυτό, πολλοί άνθρωποι το βρίσκουν τόσο δύσκολο να πάρουν δάνειο μετοχών από τις τοπικές τους τράπεζες ή άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα λόγω του υψηλού ενδιαφέροντος ποσοστό, ανεπαρκείς εξασφαλίσεις, λόγος χρέους προς εισόδημα, χαμηλό πιστωτικό αποτέλεσμα ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο

Δεν υπάρχουν πλέον χρόνοι αναμονής ή αγχωτικές επισκέψεις τράπεζας. Η υπηρεσία μας είναι διαθέσιμη 24/7 - μπορείτε να πάρετε ένα δάνειο και να ολοκληρώσετε τις συναλλαγές σας όποτε και όπου θέλετε

Παρέχουμε υπηρεσίες δανείου παγκόσμιας κλάσης 24 ωρών. Για ερωτήσεις / ερωτήσεις; - Στείλτε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε | spotcapglobalservices@gmail.com | ή να μας στείλετε μήνυμα στο WhatsApp: +4915758108767 | & Λήψη απάντησης Σε μια στιγμή.

Η οικογένειά σας, οι φίλοι και οι συνάδελφοί σας δεν χρειάζεται να ξέρουν ότι έχετε χαμηλά μετρητά, απλά γράψτε μας και θα λάβετε ένα δάνειο.

Η οικονομική σας ελευθερία είναι στα χέρια σας!

Ανώνυμος είπε...

Ο κ. Lee μας βοήθησε πρόσφατα με ένα δάνειο που χρησιμοποιήσαμε για να επεκτείνουμε την επιχείρησή μας. Η διαδικασία ήταν καταπληκτική! Ήταν συχνά σε επαφή μαζί μας για να κάνει check in και να μας ενημερώνει για το τι συνέβαινε κατά την αποπληρωμή του δανείου μας. Ήταν φιλικός και προσιτός και πάντα ικανός να ξεκαθαρίσει τις ερωτήσεις που είχαμε. Είχαμε μια υπέροχη εμπειρία με τον Ben !!
Επικοινωνήστε με έναν υπάλληλο δανείου Ben Lee
247officedept@gmail.comWhats-App: + 1-989-394-3740

Novelty είπε...

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΔΑΝΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗ NOVELTY FINANCE"
Γεια σας!!! Χρειάζεστε ένα δάνειο; Εάν ναι, θα σας προτείνω να κάνετε αίτηση για δάνειο με τη Novelty Finance.

Ονομάζομαι Davina Claire, είμαι η οικονομική διευθύντρια της Novelty Finance και μπορείτε να κάνετε αίτηση για δάνειο στην εταιρεία μου και να έχετε ένα δάνειο στον λογαριασμό σας εντός 24 έως 48 ωρών. Έχω αντιληφθεί ότι πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται τόσο πολύ να λάβουν δάνειο από τις τοπικές τους τράπεζες ή άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα λόγω υψηλού επιτοκίου, ανεπαρκών εξασφαλίσεων, αναλογίας χρέους προς εισόδημα, χαμηλής πιστωτικής βαθμολογίας ή οποιωνδήποτε άλλων λόγων.

Στη NOVELTY FINANCE, παρέχουμε λύσεις χρηματοδότησης. Προσφέρουμε όλων των ειδών τα δάνεια (προσωπικό δάνειο, επιχειρηματικό δάνειο και πολλά άλλα). Προσφέρουμε ευέλικτες και πολλαπλές επιλογές δανείου, συμπεριλαμβανομένων εξασφαλισμένων και μη εξασφαλισμένων δανείων, μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων δανείων που είναι προσαρμοσμένα στις οικονομικές σας ανάγκες.

Για ερωτήσεις / ερωτήσεις; - (Στείλτε ένα μήνυμα στο noveltyfinances@gmail.com ή Καλέστε / WhatsApp μέσω: +447915601531)

Προσπαθούμε να κάνουμε τον δανεισμό εύκολο, βολικό και προσιτό.

Η υπηρεσία μας είναι πολύ γρήγορη, αξιόπιστη και αξιόπιστη και μπορείτε να δανειστείτε έως και 15 εκατομμύρια ευρώ με επιδοτούμενο επιτόκιο 3% ετησίως. Είμαστε η κατάλληλη εταιρεία για να επικοινωνήσετε όταν χρειάζεστε επειγόντως δάνειο.

Δεν υπάρχουν άλλοι χρόνοι αναμονής ή αγχωτικές επισκέψεις στην τράπεζα, η υπηρεσία μας είναι διαθέσιμη 24/7. Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για δάνειο οποιαδήποτε στιγμή και οπουδήποτε στο δικό σας βολικό μέρος χρησιμοποιώντας το τηλέφωνο ή το φορητό υπολογιστή σας, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω
Email: (noveltyfinances@gmail.com) Ή
καλέστε και γράψτε μας στο WhatsApp μέσω: +447915601531

Είμαστε πάντα ενθουσιασμένοι που παρέχουμε οικονομική υποστήριξη.

pick είπε...

I truly value this superb post that you have accommodated us. I guarantee this would be helpful for a large portion of the general population.



스포츠토토티비
스포츠중계

sportstotohot.com είπε...

The information related to biology assignment help is available here. 토토사이트

yadongbiz είπε...

I’ve read this post and if I could I desire to suggest you some interesting things or suggestions. Perhaps you could write next articles referring to this article. I want to read more things about it! Feel free to visit my website;
야설

japanyadongcom είπε...


Easily, the article is actually the best topic on this registry related issue. I fit in with your conclusions and will eagerly look forward to your next updates Feel free to visit my website; 한국야동

casinositewikicom είπε...

I don't know how grateful you are for posting on this topic. Thank you for the numerous articles on this site, 바카라사이트

badugisitenet είπε...

Very helpful advice on this article. I love it! 바둑이사이트넷

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...