Long you live and high you fly

And smiles you"ll give and tears you"ll cry

And all you touch and all you see

Is all your life will ever be




Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Αγαπητέ μου συμπολίτη, είσαι ηλίθιος


Θυμάμαι τις ΄"καλές εποχές". Τότε που χρήματα υπήρχαν, οι  ξανθιές παρουσιάστριες με τα αβυσσαλέα ντεκολτέ έπιναν καφέ στα κανάλια, οι απόλυτες σταρ  των φτηνών σουξέ κυριαρχούσαν και τα σκυλάδικα είχαν αναβαθμιστεί σε "clubs".
Παντού, ακριβά αυτοκίνητα, αγορασμένα με δόσεις,  ταβέρνες που είχαν γίνει  "γκουρμέ" εστιατόρια και ένας λαός που ζούσε τον μύθο του. Είχα πάντα την εντύπωση πως γύρω μου κυκλοφορούσε ένας απροσδιόριστος πλούτος, που όμως δεν μπορούσα να εντοπίσω από που προερχόταν. Ποιος είχε δουλέψει για αυτά τα χρήματα, και κυρίως τι είδους δουλειά έκανε. Το χειρότερο όμως ήταν πως κανένας δεν αναρωτιόταν. Δεν γνωρίζω αν έφταιγε η κοινωνία, τα κανάλια, το πολιτικό κατεστημένο ή ακόμα και όλα μαζί, όμως, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων κανείς δεν προβληματιζόταν. Μας έφτανε αυτό που βλέπαμε και τα ψίχουλα που μας πετούσαν οι πολιτικοί που ψηφίζαμε. Ίσως και να μας άρεσε κιόλας, δεν ξέρω....

Σήμερα μου φαίνεται γελοίο. Όχι τόσο το σύστημα αυτό-το οποίο είναι γελοίο εξ ορισμού- αλλά όσοι σήμερα το αποδομούν. Πρόσφατα εντυπωσιάστηκα-όταν με αρκετή καθυστέρηση ομολογώ-διάβασα μαζεμένα τα editorials του κ. Γεωργελέ στο athens voice. Αρχικά νόμιζα πως βρίσκομαι σε παράλληλο σύμπαν αλλά μετά θυμήθηκα τους ύμνους που ο ίδιος κάποτε έγραφε στο ΚΛΙΚ για  το χρηματιστήριο βαπτίζοντας  "επενδυτές" τους καιροσκόπους, οπότε βεβαιώθηκα πως είμαι ακόμα στην ελληνική πραγματικότητα.
  

Αυτή η ελληνική πραγματικότητα είναι τελείως σχιζοφρενική. Η χώρα βυθίζεται εδω και 3 χρόνια σε μια οικονομική ύφεση άνευ προηγουμένου. Σήμερα που γράφω αυτές τις γραμμές έχουμε 60,000 μικρές επιχειρήσεις κλειστές, ένας στους τρεις είναι άνεργος και η οικονομία έχει συρρικνωθεί πάνω από 20%. Τα ξέρετε όλα αυτά διότι οι συνέπειες τους έχουν γίνει μέρος της καθημερινής ζωής.

Το θέμα μας λοιπόν δεν είναι πως δεν έχουμε συναίσθηση της  κατάστασης, το θέμα είναι ο τρόπος με τον οποίο η ελληνική κοινωνία την αποκωδικοποιεί. Είναι κάτι που δεν μπορώ να εξηγήσω αλλά ούτε και να καταλάβω.

Και σε ρωτώ Έλληνα συμπολίτη μου. Γνωρίζεις τον ειδικό φόρο τηλεοπτικών διαφημίσεων που προέβλεπε το μνημόνιο και αντιστοιχούσε στο 20%  επί της διαφημιστικής δαπάνης? Ο νόμος λοιπόν ψηφίστηκε το 2010 αλλά η εφαρμογή του αναβλήθηκε για το 2013  απλά και μόνο επειδή κάποιοι μεγαλοκαναλάρχες πίεσαν και κέρδισαν.  Όπως αναβλήθηκαν και τα χρήματα που θα πλήρωναν οι ίδιοι κύριοι για τις τηλεοπτικές συχνότητες και οι οποίες τελικά τους παραχωρήθηκαν δωρεαν στερώντας από το κράτος εκατομμύρια ευρώ.

Θυμάσαι την τροπολογία για την φορολόγηση των σκαφών αναψυχής η οποία αποσύρθηκε, όπως αποσύρθηκε και κάθε σκέψη για την φορολόγηση των εφοπλιστών;

Έχεις συνειδητοποιήσει ότι η Εκκλησία ακόμα δεν φορολογείται αλλά και πως απαλλάσσεται από τον φόρο ιδιοκτησίας τον οποίο καλείται να πληρώσει και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης;

Ενώ οι μειώσεις στους μισθούς πλήττουν τους φτωχότερους, συντεχνία υπαλλήλων  του υπουργείου οικονομικών εξαιρείται από τις μειώσεις αυτές με ειδική τροπολογία.  Ένα ακόμα ρουσφέτι δηλαδή για κάποιους ευνοημένους κλάδους οι οποίοι έχουν τη δύναμη να ασκούν πολιτικές πιέσεις και να κερδίζουν. Υπάλληλοι που αδιαφορούν πλήρως για τους συναδέλφους τους που απολύονται ή χάνουν τις αποδοχές τους, αρκεί εκείνοι να διατηρούν ακόμα τα προνόμια.
Φαντάσου το λοιπόν όλο αυτό στον ευρύτερο δημόσιο βίο. Η μάλλον δεν χρειάζεται να το φανταστείς, το έχεις ήδη ψηφίσει.  

Τα παραδείγματα είναι άπειρα και θα μπορούσα να γράψω ολόκληρο βιβλίο όχι απλά κάποιες αναρτήσεις.
Άπειρη όμως είναι και η ηλιθιότητα σου αγαπητέ μου συμπολίτη (και ναι εδώ μπορείς να με βρίσεις και να με πεις βολεμένη, ανθέλληνα, ότι θέλεις-δεν έχει σημασία). Διότι για τα σημερινά χάλια δεν σου φταίει ούτε η Μέρκελ, ούτε οι μετανάστες, ούτε οι Εβραίοι, ούτε οι Αμερικάνοι. Και δεν θα΄σε σώσει ούτε η Παναγία, ούτε το πετρέλαιο, ούτε οι "ομογενείς".

Ναι, η κρίση είναι ευρωπαϊκή, και ναι δεν τα φάγαμε όλοι μαζί, αλλά τους αφήσαμε να τα τρώνε και συνεχίζουμε να τους αφήνουμε.

Προσπερνάμε τα σκάνδαλα τους,  ξεχνάμε τους διορισμούς των παιδιών τους, των φίλων τους των ερωμένων τους, συγχωρούμε τα ρουσφέτια και την σαπίλα τους, παρακολουθούμε σαν αποβλακωμένοι τα κανάλια τους. Δημοσιογράφοι που δηλώνουν εισοδήματα από 700 και 400 χιλιάδες ευρώ γίνονται τιμητές των πάντων και μας μιλάνε για λιτότητα. Και όμως είναι ΌΛΟΙ ακόμα εκεί στις θέσεις τους και στα προνόμια τους. Και σου πετάνε ψίχουλα ηλίθιε λαέ και σε ταΐζουν ελεημοσύνες και συσσίτια.

Ναι αγαπητέ μου συμπολίτη είσαι ηλίθιος και άξιος της μοίρας σου. Όχι  επειδή τους ψήφισες αλλά επειδή έχεις πάθει ανοσία στην διαφθορά και στο ρουσφέτι. Επειδή κοιτάς μόνο την πάρτη σου και μετά επιτρέπεις στο κάθε φασιστικό γουρούνι και στο παπαδαριό να έχει άποψη και δημόσιο λόγο. Είσαι ηλίθιος επειδή σε ξεπουλάνε καθημερινά και εσύ ανέχεσαι ακόμα ένα σάπιο σύστημα και τους ίδιους ρουσφετολόγους πολιτικούς να αποφασίζουν για την ζωή σου.

Δεν ξέρω τι άλλο να σου πω. Είμαι σίγουρη πως τίποτα δεν θα καταλάβεις από ότι γράφω και το επιχείρημα σου θα είναι βρισιές και αερολογίες περί καπιταλισμού.
Όμως ένα θα σου πω.
Αν τα κοράκια των διεθνών δανειστών έχουν πέσει πάνω από τα πτώματα μας, είναι επειδή είμαστε πτώματα έδω και πάρα πολύ καιρό.



28 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητή μου, η μόνη επιστροφή-βρισιά που θα ακουσεις από εμένα τουλάχιστον είναι η σχετική με την ηλιθιότητα. ΔΕΝ "τους" ψήφισα, εκτός από μια φορά τότε το 85 νομιζω, που ήταν και η Α΄φορά που ψήφιζα, οπότε ελπίζω και να μου το συγχωρείς. Γνωρίζω τα περισσότερα από τα στραβά που αναφέρεις, και, προφανώς, πολυ περισσότερα από αυτά. Και όλα με ενοχλούσε πάντα πολύ.Όμως, μπορείς να μου πεις τι θα μπορούσα να έχω κάνει και δεν έκανα? Έχω καλή μνήμη και θυμάμαι τις τραπεζες να παρακινούν τον κόσμο για περισσότερα δανεια μέσω άρθρων που ανέφεραν ότι στην Ελλάδα έχουμε το χαμηλότερο ποσοστό ιδιωτικού χρέους και πιστωτικών καρτών (όχι, δεν πήρα), ή να αφιερώνουν ολοσέλιδα για την δεξίωση του Ακη στο four seasons. Τι ακριβώς έπρεπε να ειχα κάνει τότε και δεν έκανα, ώστε σήμερα να είμαι άξια μιας μοίρας καλύτερης? ....Και, ..ΕΣΥ τι ακριβώς έκανες?

Fran είπε...

Φαντάζομαι θα ανήκεις στις εξαιρέσεις. Υπαρχει ομως ενας αριθμός που ξεπερνάει τα τρία εκατομυρια και που ανήκει στην αλλη κατηγορία.
Η διαφθορά και η αποβλακωση χρειάζεται εναν αποδεκτη, ενιαία μέρος ορμή σχεση. Αν τα κανάλια που έγραφαν για τον ακη κ οι τραπεζες που παρακινουσαν για δάνεια δεν είχαν αυτούς που τους πίστευαν δεν θα τα έκαναν κ δεν θα τα έγραφαν. Ναι η ευθύνη δεν ειναι ισόποση κ δεν τα φαγαμε μαζι, η υπευθυνότητα ομως ειναι.
Αν θες να δεις τι έκανα κ τι κανω εγω ψάξε να μάθεις ποια ειμαι. Βρες τους φοιτητές μου στο πανεπιστήμιο, ρωτά για τις διαλέξεις μου, διάβασε άρθρα μου, ψάξε να βρεις συνέδρια και δράσεις μου. Διοτι δεν εχει αξία να μιλήσω εγω για μένα, ας το κανουν τα γραπτά κ οι πράξεις μου.

Fran είπε...

Επειδη γράφω απο iPad διορθώνω μια φράση που δεν βγάζει νόημα στο παραπανω σχόλιο : η διαφθορά και η αποβλακωση χρειάζονται αποδεκτη, ειναι αμφίδρομη σχεση.

Ανώνυμος είπε...

Και συ αγαπητη συμπολιτισσα δεν πας καθολου πισω. Το γεγονος πως προωθεις και συ ιδεες οπως τον κουμουνισμο (δεν ξερω με συγουρια απλα αυτο υποπτευομαι, ισως και λαθος) η δεν ξερω και εγω τι αλλη ιδεωλογια δεν σημαινει πως κανεις και τιποτα καλο. Απλα θελω να σε παραπεψω σε ολους αυτους που μας εδειξε και η ιστορια η ακομα και αυτους γυρω μας που βγαζουν καλα μεροκαματα λογω του οτι εμεις, οι αλλοι ηλιθιοι, τους ακουμε.

Πραγματικα κουραστηκα με ολους αυτους τους επαναστατες που θα κανουν καλυτερο τον κοσμο περνωντας τα χρηματα τους απο το τραπεζιτη μπαμπα χωρις να εχουν γδαρει ποτε το χερι τους απο την δουλεια.

Πραγματικα κουραστηκα να πηγαινω σε διαφορες συνελευσεις "ομοιδεατων" και να τους βλεπω να κλαιγωντε για το πως ειναι αυτοι και μονο αμα ειναι να γινει καμια δημοσια συζητηση να χρησιμοποιουν τους συμπολιτες τους σαν ενα ωραιο επιχειρημα

Και σου λεω εγω με αυτα που εζησα, ισως να μην εζησα και πολλα και ισως στο μελλον να αλλαξω την αποψη μου αυτη αλλα κατεληξα να πιστευω σε αυτο που καποτε απαρνιωμουν... πως ο ανθρωπος ειναι εγωιστης, συμφεροντολογος κτλ

Απολογουμε για την ορθογραφια μου

Fran είπε...

Μάλιστα...αλήθεια πως με κατάλαβες πως έχω τραπεζίτη πατέρα και προωθώ τον κομμουνισμό? να δω το θα κανω τωρα που με ξεσκεπασες....

Ανώνυμος είπε...

ωραια δηλαδη πως να αντιδρασουμε οι απλοι πολιτες. Να γινει λογιστικος ελεγχος οπως λενε το εχουν αναλαβει καποιοι γραμματιζουμενοι ανθρπωποι οπως ειχαμε δει και σε ενα ντοκυμαντερ , οι πορειες απο οτι βλεπω εχουν αποτυχια, πεφτει απειρο χημικο, ανοιγουν και μερικα κεφαλια και ο καθενας γυρναει σπιτι του απογητευμενος και κουρασμενος. Δηλαδη στο οτι δεν φορολογουνται οι διαφημησεις, οι περουσια της εκκλησιας κτλ τι μπορω να κανω για αυτο. Λυση να μου προτεινεις εχεις

Ανώνυμος είπε...

Fran Στο σχολιο μου παραπανω χρησιμοποιω απλα παραδειγματα, δεν σου κανω προσωπικη επιθεση. Απλα επαναλαβανω πως ολοι κανουμε τους επαναστατες, οπως και γω, και απλα το κανουμε για τον εαυτο μας, ειτε αυτο ειναι λογω του πως θα μας βοηθησει στο να νιωσουμε καλυτερα για εμας η θα μας επιφερει καριερα, διασημοτητα και κυριως λεφτα.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητή συμπολίτισσα,

θυμάμαι κι εγώ τις εποχές αυτές τις οποίες περιγράφεις! Επίσης, ζω κι εγώ τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, όπως εκατομμύρια συνάνθρωποί μας. Η αλήθεια είναι πως συμφωνώ με πολλά από όσα αναφέρεις, καθώς και με το αναμφισβήτητο γεγονός, ότι είμαι κι εγώ ένας από τους πολλούς ηλθίους. Όμως, θεωρώ εξαιρετικά αλλαζονικό το γεγονός, να αναφέρεσαι στο λόγο σου σε δεύτερο πληθυντικό κατηγορώντας όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους, ενώ παράλληλα δίνεις συγχωροχάρτι στον εαυτό σου! Ξέρεις, αγαπητή συμπολίτισσα, εκτός από την ανοσία στο ρουσφέτι, την κάθε λογής παρανομία, το ενδιαφέρον για τον εαυτούλη μας μόνο και την αποχαύνωση, ένα από τα μεγάλα μειονεκτήματα του λαού μας, είναι η έλλειψη αυτοκριτικής. Η σκέψη πως όλοι οι άλλοι φταίνε εκτός από εμάς τους ιδίους! Αν, υποθετικά, κάθε ένας από τα 11.000.000 εκατομμύρια των Ελλήνων που ζουν στη Χώρα μας σκέπτεται με τον τρόπο που σκέπτεσαι εσύ (η τουλάχιστον με τον τρόπο που φαίνεται ότι σκέπτεσαι), τότε μπορείς εξαιρετικά εύκολα, να δώσεις την πιο λογική απάντηση σε όλα σου τα ερωτήματα!!! Φυσικά και δεν τα φάγαμε μαζί και βέβαίως θα ήταν άδικο να κατανεμηθεί ισομερώς η ευθύνη σε όλους μας. Καθέ ένας από εμάς γνωρίζει πολύ καλά το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί για τη σημερινή κατάσταση την οποία βιώνουμε. Σίγουρα, μπορούμε να ξεγελάσουμε τους συνομιλητές μας, αλλά τον ίδιο μας τον εαυτό δε μπορούμε να τον ξεγαλάσουμε. Επιπροσθέτως, αγαπητή συμπολίτισσα, το παππαδαριό στο οποίο παρεμπιπτώντως χρωστάμε ένα μεγάλο μέρος της εθνικής μας συνοχής, όντως, δεν αποτελεί μερίδα αμιγώς "αναμάρτητων" συνανθρώπων μας. Όμως ακόμα και το παππαδαριό, ακόμα και οι ακραίοι ή φασίστες, όπως αναφέρεις, βεβαίότατα και έχουν δικαίωμα να εκφράζουν λόγο. Διότι, αγαπητή συμπολίτισσα, η μαγκιά της Δημοκρατίας είναι να δέχεται στους κόλπους της κάθε λογής άποψη. Διαφορετικά θα λέγοταν "Επιλεκτική Δημοκρατία" ή "Υποκριτική Δημοκρατία". Το θέμα είναι κατά πόσο έχουμε την παιδεία να περνάμε μέσα από το πρίσμα της διακριτικής μας ικανότητας όλες αυτές τις απόψεις. Και αν έχει σημασία για 'σένα η άποψή μου, εκεί έγκειται το μεγάλο μας πρόβλημα: στην έλλειψη παιδείας. Παιδεία, η οποία θα μας επέτρεπε να σεβόμαστε τη διαφορέτικότητα των διαφόρων απόψεων, να ψηφίζουμε υπεύθυνα, να μην τσουβαλιάζουμε άκριτα συμπολιτες μας σε ομοιογενή σύνολα, όπως π.χ. σε παππαδαριό και φασίσες, να μην ισωπεδώνουμε την ατομικότητα και να γινώμαστε κοινωνοί χιλίων άλλων καλών, των οποίων, στερούμαι πρώτος απ' όλους εγώ. Δεν υπάρχει κατά τη γνώμη μου κανένας λόγος να σε βρίσει κάποιος, αγαπητή συμπολίτισσα, δίοτι οι απόψεις σου, βεβαιότατα, χρήζουν σεβασμού. Αυτή άλλωστε είναι και η ομορφιά της ζωής: η διαφορετικότητα των ανθρώπων και των απόψεων τις οποίες αυτοί εκφράζουν. Τέλος, αγαπητή συμπολίτισσα, θα ήθελα να σ' ευχαριστήσω, διότι με τις δικές σου τοποθετήσεις μας έδωσες εκτός από τροφή για προβληματισμό, την ευκαιρία να εκφράσουμε και τις δικές μας απόψεις!

Με τιμή,
ένας ηλίθιος συμπολίτης σου

Fran είπε...

Αγαπητέ συμπολίτη - δεν θα σε αναφέρω οπως υπογραφεις- η δημοκρατία εμπεριέχει όλες τις φωνές ομως η βασική της αρχή ειναι ο σεβασμός στον αλλο κ στις αποψεις του. Εάν θεωρείς λοιπον πως μια οργάνωση που επιτίθεται, κηρύττει ρατσιστικό μίσος, δικαιώνει και νομιμοποιεί επιθέσεις, αποφασίζει για λογαριασμό σου τι ειναι ηθικό κ τι θα βλέπεις, σπάει θέατρα, επιτίθεται σε νόμιμους χώρους ξένων κοινοτήτων, μαχαιρώνει στο δρόμο, βρίζει χυδαια και απειλεί, δικαιούται να εχει δημοσιο λόγο, τότε μαλλον εχεις μπερδεψει λιγο τις εννοιες. Σε μια ευνομούμενη πολιτεία τα ναζιστικα κοράκια της χρυσής αυγής θα είχαν ηδη κηρυχθεί εκτος νομου λογω ρατσιστικού μίσους- hate speech. Σε μια ευνομούμενη πολιτεία βεβαια η εκκλησία θα ειχε διαχωριστει εδω κ καιρό απο το κράτος κ δεν θα απολάμβανε συντεχνιακα προνόμια, η φορολογία θα ηταν κατακόρυφη και οχι οριζόντια, οι περικοπές δεν θα αφορούσαν μονο κάποιες κατηγορίες πολιτών αλλα όλους.
Οσο για τη αυτοκριτική και την παιδεία, πίστεψε με αν υπήρχε παιδεία σε αυτο τον τόπο δεν θα έγραφα αυτο το κείμενο. Η πολιτική και η κοινωνική κατασταση στη χώρα ειναι απόρροια της παιδεία πού εχουμε. Οπότε σκέψου σε μια χώρα που κυριαρχούν οι συντεχνίες, η ανομία, που οι πολιτικοι χανουν λιστες, διοριζουν τα παιδια τους, που ο καθε αλήτης Παναγιωταρος και ο καθε ψυχοπαθης Κασιδας και η συμμορια τους λένε κ κανουν αυτά δημόσια κ αντί να ειναι φυλακή ειναι στη βουλή, μαλλον κατι δεν παει καλα..

Fran είπε...

Ανωνυμε - δε ξερω σε ποιον ανώνυμο να αναφερθώ διοτι κανεις δεν βάζει όνομα στα σχόλια του, αλλα αναφέρομαι στο σχόλιο 5-6. Νομίζω οπως η ιδέα του λογισμικού ελέγχου εχει " πεθάνει" πλέον. Οι πορείες- προσωπικά εξακολουθώ να τις στηρίζω - αλλα αν δεν ειναι καθολικες και αποφασιστικές ειναι άκυρες, αν όλος ο κόσμος κατέβαινε στους δρόμους, και οχι οι 50.000απο τα 5 εκ. που μένουν στην αθηνα, και απαιτούσαν να φύγει το πολιτικό καταετημενο ναι θα ειχαν αποτέλεσμα. Στην σημερινή τους μορφή ομως δεν εχουν και μεγάλη αξία. Κατα καιρούς έχω κανει συγκεκριμένες προτάσεις και για θέματα μετανάστευσης, κια για το φασιστικό κόμμα και για την συμπεριφορά μας ως πολίτες. Έχω πει και έχω γράψει για τον μικρό κύκλο που επηρεαζουμε στη δουλεια μας, για την τοπική αυτοδιοίκηση - αλήθεια πόσοι απο εμάς εχουμε πιέσει τους δήμους να αναλάβουν τα καθήκοντα τους : να επιδιορθωσουν σπασμενες παιδικές χαρές. Να καθαρίσουν δρόμους, να επιβάλλουν πρόστιμα σε όσους εχουν τα μεσα στο δήμο και παρκάρουν παράνομα φορτηγά και αυτοκίνητα, ( δεκάδες παραδείγματα, αναφέρω μονο λίγα). Πόσοι μετα εχουν ξαναψηφισει τον ιδιο δήμαρχο και δημοτικό συμβούλιο μετα? πόσοι δεν εχουν πιέσει για θέσεις σε παιδικούς σταθμούς κ νηπιαγωγεία και ας μην τις δικαιούνται? και σκέψου ποσο έντονο ειναι αυτο στην επαρχία, διοτι δεν αναφέρομαι μονο στην αθηνα...
Αναφέρομαι επισης σε όλους αυτούς που συνεχίζουν να υποστηρίζουν την εκκλησία ως θεσμό - οχι ως θρησκεία- τη στιγμη που ο δημόσιος λόγος των εκπροσώπων της ταυτίζεται συχνά με το μίσος, ενώ παραβλέπουν το γεγονός πως η εκκλησία εχει γινει συντεχνία. Αναφέρομαι σε όσους μέσω συνδικάτων - οπως οι υπάλληλοι του υπουργείου οικονομικού που αναφέρω στο κείμενο - πέτυχαν απαλλαγές απο μειώσεις τη στιγμη που οι υπόλοιποι εχουν εξοντωθει οικονομικά- αλλα για αλλη μια φορα ο παρτακιας έλληνας υπερίσχυσε . Ειναι παρά πολλα τα παραδείγματα., αλλα ο έλληνας πολίτης δεν εχει ιδέα περί κοινωνικής ευθύνης. Νομίζει πως όλοι του χρωστάνε κ δεν εχει καμία υποχρέωση κ ακολουθεί σαν το πρόβατο όποιον λαϊκιστη του χαϊδεύει τα αυτιά. Και ετσι φτάσαμε στην κρίση και ο χειρότερος εαυτός μας βγήκε στην επιφάνεια. Και τον καθρέφτη του τον ψηφίσαμε κιόλας.

BETTY είπε...

Kαλημέρα σου, τα έχουν πεί πολλοί-πολλοί άλλοι αυτά που λες. Εκτός από τις εκλογές, ποιά άλλη στιγμή μπορούμε να κάνουμε κάτι για να αντιδράσουμε? Νομίζω ότι μονο η παιδεία, η γνώση και ίδιαίτερα η γνώση της ιστορία μπορούν να βοηθήσουν, και όχι η συνεχής κριτική και αλληλοκατηγορία τους ενός για τον άλλο.

Fran είπε...

Για να μην επαναλαμβάνομαι διάβασε τις απαντήσεις μου παραπανω κ αν έχεις διαβάσει αλλα άρθρα μου στο ιδιο θεμα διάβασε κ εκει τις απαντήσεις που δίνω, οπότε θα δεις κ τι προτείνω.
Το γεγονός οτι τα εχουν επισημάνει πολλοί και ειμαστε ακομα στο σημείο εκκίνησης μαλλον ειναι ανησυχητικό κ θα έπρεπε να προβληματίζει.

Ανώνυμος είπε...

μα και εσύ το ίδιο κάνεις. κατηγορείς τους "άλλους" και κάτι πρώτοι πληθυντικοί είναι για να είναι. Βρισιές και αερολογίες και λύσεις μηδέν. πολύ κλοκλο και από αυγό τίποτα. έπεα πτερόεντα που έλεγε και κάποια ψυχή. και μην είσαι σίγουρος/η ότι δεν καταλαβαίνουμε αυτά που λες γιατί "είμαστε" βλάκες. ίσως να είμαστε πιο έξυπνοι ακόμη και από τους μεγαλύτερους φόβους κάποιων.

Fran είπε...

Ανώνυμε φίλε τουλάχιστον εγω έχω το θάρρος να γράφω επώνυμα. Εσύ?
Ευχαριστώ που έκανες πάντως τον κόπο να διαβάσεις τις βλακείες μου αλλα επιβεβαίωσες οτι δεν κατάλαβες τιποτα. Αληθεια γιατι αυτομάτως ταυτίστηκες με τους ηλιθιους και οχι με την αλλη πλευρα?

thomi είπε...

fran πολυ ωραια η αναρτηση σου, μακαρι να γινει τροφη για σκεψη και για τους υπολοιπους!

Paris είπε...

Διαβαζω τα σχολια στις εξαιρετικες και θαρραλέες γνώμες της Fran και με θλίβει η κατάρα της φυλής. Αυτη είναι η μέγιστη κακιά μας μοίρα, ο αιώνιος ωχαδερφισμος, το σκυμμένο κεφάλι και ο φόβος, ο φόβος να είμαστε διαφορετικοί, ο φόβος να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, ο φόβος να καταγγείλουμε τα κακώς κείμενα...
Και έτσι τώρα που φτάσαμε στο Αμην τρέχουμε και πάλι να κρυφτουμε πίσω απο αλλοθι "δήθεν" θεωρίες και με το γνωστό πια "εγω θα βγάλω το φίδι απο την τρύπα"
Ε ναι λοιπόν, ΕΣΥ θα βγάλεις το φίδι απο την τρύπα γιατι η ευθύνη του πολίτη δεν λήγει με την εκλογική υποχρέωση.
Δυστυχώς όμως έχουμε μάθει να σκύβουμε απλά το κεφάλι και να τα περιμένουμε όλα απο το κράτος... σε τέτοιο βαθμό δε που μόνο κομμουνιστικό κάθεστος μας ταιριάζει... Για όλα φταίει το κράτος και ο πολίτης χανος που τσιμπαει το κάθε δόλωμα που του πετάνε είναι σε όλα άνευ ευθύνης.
Ε ναι λοιπόν, εμείς φταίμε για την ανοχή που χρόνια δειχναμε, εμείς φταίμε γιατι η απραξία μας, η βολή μας και το προσωπικό μας συμφέρον σε βάρος του κοινού καλού μας έφτασε εδω που είμαστε και τρέχουμε τώρα τελευταία στιγμή, όπως σε όλα μας, δήθεν αγανακτισμένοι να προασπισουμε τα όσα χάνουμε και να καθησυχασουμε τις ενοχές μας ως δήθεν αγωνιστές και επαναστάτες ενω τοσο καιρό καταπιναμε ότι μας σερβίραν καθισμένοι αναπαυτικά στον καναπε μας απέναντι απο το μαγικό κουτί που με ευλάβεια παρακολουθουσαμε εκθειαζοντας τους φελους και μαιντανους που μας πεταγαν

Fran είπε...

Paris συμφωνώ απόλυτα με όσα γράφεις. Εχουμε μεγαλη ευθύνη και δυστυχώς οι πολίτες συνεχίζουν να φέρονται ανεύθυνα, Εχουμε απο τη μια τα διεθνή αρπακτικά με τη συγκεκριμένη πολιτική- αυτη την εφαρμόζουν παντου, δεν ειναι σχέδιο εξόντωσης των ελλήνων ειδικά- και εχουμε κ τα τεράστια ελαττώματα του λαού μας. Καθε κυβερνηση οφείλει να οχυρωσει τη χωρα που διοικει, να την προστατέψει, αλλα τι να περιμένει κανεις απο τους πολιτικούς που εμεις οι ίδιοι επιλέξαμε κατ εικόνα μας..Και τι να περιμένεις απο ενα λαό που εχει παραμείνει απαιδευτος κ κομπλεξικα μικροαστος...

Ασγκαρντ είπε...

Όλοι (όλοι?) κάθονται και ασχολούνται με το που πήγαν τα ομόλογα, οι βαλίτσες, τα δάνεια, οι επιδοτήσεις, τα λεφτά, τα λεφτά , τα λεφτά..

Γιατί κανείς όμως δεν κάθεται να αναρωτηθεί που πήγε η παιδεία και η μόρφωση μας? ("μας?") Ή μήπως αυτα τα 2 ποτέ δεν υπήρξαν για να εξαφανιστούν?

nemeth είπε...

"Αυτή η ελληνική πραγματικότητα είναι τελείως σχιζοφρενική"

Ωραία τα λέτε δεν αντιλέγω αλλά Ως φοιτητής ψυχολογίας θα ήθελα να υπογραμμίσω πως η σχιζοφρένεια λίγη σχέση έχει με αυτό που θέλετε να πείτε. Τόσο κοσμογυρισμένη γυναίκα είστε και δεν πιστεύω ότι σας αρμόζει να ταυτίζετε την ψυχική ασθένεια με την ηλιθιότητα.

Fran είπε...

"Αυτή η ελληνική πραγματικότητα είναι τελείως σχιζοφρενική"
Nemeth θεωρω πως ο αναγνωστης εχει την ικανοτητα να ξεχωρισει ποτε ενα κειμενο "κυριολεκτει" και ποτε κάποιες εκφρασεις χρησιμοποιουνται "μεταφορικα".
Τωrα για συσχετισμο σχιζοφρενειας με ηλιθιοτητα, I rest my case...

Ανώνυμος είπε...

Ξέρετε κάτι? ως δημόσιος υπάλληλος και δη πανεπιστημιακός δάσκαλος, δεν έχετε δικαίωμα να ρίχνετε το φταίξιμο ούτε στους πολιτικούς (χάριν αυτών και των πολιτικών τους, έχετε εξασφαλίσει εφ΄όρου ζωής μερίδιο δημόσιου χρήματος, ανεξάρτητα απόδοσης κι επάρκειας στην εργασία σας) ούτε στους "ηλίθιους" που τους ψήφισαν, μάλλον να τους ευγνωμονείτε θάπρεπε! Ένα απ τα χείριστα και ολέθρια αποτελέσματα της ασυδοσίας των πρόσφατων 40 χρόνων, είναι η Παιδεία. Απ τα γραφόμενά σας αποδεικνύεται ότι ανήκετε στην πλειοψηφία των πανεπιστημιακών που βολεμένοι όντες στην αναξιοκρατία, δαιμονοποιείτε κάθε αλλαγή και παραπλανάτε παιδιά. Αφήστε τους αφορισμούς σε "παπαδαριό" και μεγαλοκαναλάρχες και στους λοιπούς γνωστούς προνομιούχους! αυτά μπορεί να τ'ακούσει κανείς σε κάθε ΚΑΠΗ και καφενείο, σε λαικίστικες αριστεραλλοίθωρες συζητήσεις μικροκάναλων.. Το ότι γνωρίζετε αυτόν τον Γεωργελέ και μάλιστα διαβάσατε κι όλα τα editorial του!!! που σας εξόργισαν, και έδωσε αφορμή για αυτό το πόνημά σας στο διαδίκτυο, έχω να πω: ΕΛΕΟΣ! Και θα συμφωνήσω τα μάλα με τον σχολιαστή, που προτείνει : αυτοκριτική!

Fran είπε...

@Ανωνυμε θα εκτιμουσα την επιθεση σας να ειχατε το θαρρος να την κανετε επωνυμα τη στιγμη που και εγω γραφω επωνυμα...Επι του θεματος, τα εχετε μπερδεψει λιγο διοτι εγω δεν ειμαι δημοσιος υπαλληλος. Διδαξα σε ελληνικο πανεπιστημιο και σε αυστραλεζικο προτου με δικη μου αποφαση κ επιλογη παραιτηθω απο την "προνομιουχα¨" καριερα για να κανω αυτο που εγω θεωρω ουσιαστικο. Ηδη εχουν περασει 5 χρονια απο τοτε...Στα υπολοιπα που λετε εχω απαντησει και απαντω καθημερινα μεσω της αρθρογραφιας και της δουλειας μου.

Ανώνυμος είπε...

Είμαι πραγματικά ένας "ανώνυμος" συμπολίτης σας! Δεν αρθρογραφώ πουθενά ούτε έχω δικό μου blogg. Με ξέρει μόνο η μάνα μου , που λένε! Όταν εσείς λοιπόν με αποκαλείτε ηλίθιο, να έχετε το κουράγιο να δεχτείτε και κριτική και επίθεση. Δεν ξέρω ΚΑΝΕΝΑΝ που να παραιτήθηκε απ το δημόσιο, χωρίς νάχει κατοχυρώσει σύνταξη! Αν είστε εσείς ο πρώτος, δεν το διευκρινίζετε, πάω πάσο.Να πώ επίσης ότι μου κάνει τρομερή εντύπωση η αιτιολογία της αποχώρησής σας ".. για να κανω αυτο που εγω θεωρω ουσιαστικο" .. Τι να πώ? Θα πώ ότι καλά κάνατε!ελπίζω στην θέση σας να πήγε κάποιος που θεωρεί ουσιαστικό το επάγγελμα του δασκάλου! Για τα υπόλοιπα, δεν το συζητώ! Αρθρογραφία Α δημοτικού! Δεν σας γνωρίζω, δεν σας διαβάζω, τυχαία έπεσα στην σελίδα. Η επιθετικότητα που μπορεί να βγαίνει, είναι επειδή έχω απηυδήσει, απ αυτά που διαβάζω!

Fran είπε...

Εε τότε μη ξαναδιαβασετε, δεν σας υποχρέωσε κανένας ουτε να επισκεφθείτε το μπλογκ ουτε να σχολιάζετε και να σπαταλάτε τον πολύτιμο χρονο σας σε βλακειες επιπεδου δημοτικού που γράφουν βολεμένοι πρώην δημόσιοι υπάλληλοι με κατοχυρωμένη σύνταξη - συγχιζεστε κιόλας και θα παθετε και τιποτα....

Λιοπη είπε...

Γραφετε ακριβως αυτα που γραφω εγω μεσα απο τους τοπους κοινωνικης δικτυωσης και αρκετοι με λενε ουφο!
Δυστυχως ομως σε αυτην την χωρα υπερισχυουν οι ηλιθιοι και οι παρτακηδες οποτε προκοπη δεν βλεπω!

Άννα είπε...

Καταρχήν συγχαρητήρια για τα άρθρα σας, τα οποία με ταξιδεύουν ευχάριστα σε χώρες και πραγματικότητες μακριά από τη δική μου ζωή, είτε εκφράζουν αυτά που κι εγώ ζω και σκέφτομαι...
Ξέρετε τι είναι αυτό που με στενοχωρεί περισσότερο στην Ελλάδα; Ότι είτε οι Έλληνες θα είναι αμαθείς και εντελώς αδιάφοροι για ζητήματα (μετά το περιστατικό με τον ποδοσφαιριστή ρωτώντας έμαθα ότι πολλά παιδιά αγνοούν την έννοια του ναζισμού) είτε θα το παίζουν "ξερόλες" (κόντρα στη βασική φιλοσοφία του Σωκράτη) όπου ξέρουν τα πάντα και κανένας δεν έχει δικαίωμα να τους "τη λέει". Όλοι θεωρούν δεδομένο ότι θα βρουν δουλειά με μέσο, χωρίς καν να σκέφτονται ότι κάποιοι άνθρωποι είναι πραγματικά καλοί στη δουλειά τους, ψωροπερήφανοι για τα "επιτεύγματά τους" τα οποία στην πραγματικότητα (και στην ολότητα του κόσμου) είναι ένα τίποτα. Ιδίως μετά τους διαλόγους που ανακοινώθηκαν στη Βουλή κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής Λαγκάρντ, νιώθω αηδιασμένη που ζω σε αυτή τη χώρα. Νιώθω τόσο απογοητευμένη που δεν θέλω να συμμετέχω σε καμία διαδικασία, φοβάμαι ότι ποτέ δεν θα αλλάξει αυτή η κατάσταση και εγώ δεν θέλω να είμαι κομμάτι της.... Δεν βλέπω να γίνεται τίποτα, παρόλο που ξέρω ότι πολλοί άνθρωποι αισθάνονται σαν εμένα, εγώ όμως περισσότερο θα προτιμούσα "να πάρω τα βουνά" παρά να αναλωθώ σε συζητήσεις με ανθρώπους επιπέδου Βενιζέλου, Κασιδιάρη, Άδωνι, Πρετεντέρη κλπ.... (Να σημειώσω ότι ανήκω στη νέα γενιά που κανονικά θα έπρεπε να θέλαμε να αλλάξουμε τον κόσμο.. προτιμώ να αλλάξω τη δική μου ζωή, ίσως όντας κι εγώ αρκετά εγωίστρια για να ενδιαφέρομαι για τους συνανθρώπους μου .....)

Fran είπε...

Liopi kai Anna euxaristo kai simfono apolita mazi sas..Kai emena me stenaxorei auti i katastasi stin Ellada kai distichos akoma den vlepo ousiastiki allagi. Eilikrina exo apogoiteuthei...

Ανώνυμος είπε...

ψαχνω γυρω μου και μεσα μου να βρω την αυταπατη και το γνωθει σ'αυτον

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...