Τον τελευταίο καιρό γίνεται μεγάλη συζήτηση στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό. Δυστυχώς αφορμή για αυτό δεν είναι η επιθυμία δημόσιου διαλόγου για το πρόβλημα αλλά η όλο και αυξανόμενη ρατσιστική βία που σε συνδυασμό με την βαθιά οικονομική κρίση προκαλεί ακραίες αντιδράσεις.
Θα ξεκινήσω από δύο στοιχεία. Όταν στον τύπο διαβάζουμε για μετανάστευση, ο όρος χρησιμοποιείται χωρίς διάκριση για όλους: οικονομικούς μετανάστες, πρόσφυγες, αιτούντες ασύλου. Συχνά ακούμε και τον όρο λαθρομετανάστης και παράνομος μετανάστης, όρους που προσωπικά θεωρώ υποτιμητικούς καθώς ο άνθρωπος ως οντότητα δεν είναι ποτέ λαθραίος ή παράνομος. Μπορεί να κάνει μια παράνομη πράξη (όπως το να εισέλθει λαθραία σε μια χώρα) αλλά αυτό αφορά την πράξη όχι τον άνθρωπο.
Πρόσφυγας λοιπόν είναι κάποιος που αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη χώρα του εξαιτίας πολιτικής, εθνικής, φυλετικής και θρησκευτικής δίωξης ή επειδή ανήκει σε μια ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα η οποία διώκεται. Πρόσφυγας είναι επίσης όποιος κινδυνεύει στη χώρα του λόγω πολέμου ή γενικευμένης βίας. Για τους λόγους αυτούς δεν μπορεί να επιστρέψει στην πατρίδα του και δικαιούται άσυλο και διεθνή προστασία στη χώρα που καταφεύγει.
Οι πρόσφυγες προστατεύονται από τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951 και από διεθνείς ευρωπαϊκές συμφωνίες και εθνικούς νόμους. Δικαιούνται να ζητήσουν άσυλο με βάση της Αρχής της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το να χορηγήσει μια χώρα άσυλο σε πρόσφυγες δεν είναι πράξη φιλανθρωπίας ούτε δείγμα καλής θέλησης αλλά υποχρέωση με βάση διεθνείς συνθήκες και εθνικούς νόμους. Και αυτό ισχύει και για την Ελλάδα.
Μετανάστες είναι όσοι εγκαταλείπουν τη χώρα τους προσπαθώντας να βρουν εργασία και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Συχνά υποχρεώνονται να φύγουν λόγω περιβαλλοντικών συνθηκών και απόλυτης φτώχειας. Η διαφορά με τους πρόσφυγες είναι πως οι μετανάστες μπορούν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους και δεν κινδυνεύει η ζωή και η σωματική τους ακεραιότητα (αν και είναι μεγάλη συζήτηση κατά πόσο η απόλυτη φτώχεια δεν απειλεί και την ζωή κάποιου).
Έχει σημασία να αναφερθεί πως συνήθως όταν εισέρχονται στην Ελλάδα, τόσο οι πρόσφυγες όσο και οι μετανάστες δεν διαθέτουν έγγραφα και δεν είναι εύκολο να εξακριβωθεί η ταυτότητα τους. Ακολουθούν συνήθως τους ίδιους επικίνδυνους δρόμους εισόδου. Είναι λοιπόν απαραίτητο να υπάρχει μια δίκαιη και γρήγορη διαδικασία ασύλου ώστε να ελεγχθούν οι άνθρωποι και να εξακριβωθεί ποιος είναι πρόσφυγας και ποιος είναι οικονομικός μετανάστης.
Είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστεί ο ακριβής αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων στην χώρα μας. Οι υπολογισμοί γίνονται με βάση τις συλλήψεις αλλά και τις αιτήσεις που γίνονται/έχουν γίνει για νομιμοποίηση/χορήγηση ασύλου. Είναι επίσης πολύ δύσκολο να υπολογιστεί πόσοι είναι πρόσφυγες και πόσοι μετανάστες καθώς δεν πρόκειται για μια ομοιογενή ομάδα ξένων.
Τα στοιχεία που μας δίνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αναφέρουν ότι στο πρώτο τετράμηνο του 2010 ζούσαν στην Ελλάδα 810,000 μετανάστες, αριθμός κατά 4% μικρότερος από το 2009.
Από αυτούς, με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στο τέλος του 2010, είχαμε 567, 000 μετανάστες με άδεια παραμονής από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (στην πλειοψηφία τους από την Αλβανία και ακολουθούσε η Ουκρανία, η Γεωργία, το Πακιστάν και έπειτα τρίτες χώρες) και ένα μικρό αριθμό από Ρουμάνους και Βουλγάρους. Το 2011 ο αριθμός των κατόχων άδειας παραμονής μειώθηκε κατά 100,000 λόγω της ανεργίας που ανάγκασε πολλούς ξένους να εγκαταλείψουν την Ελλάδα.
Στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης τώρα. Πάλι με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ τους πρώτους δέκα μήνες του 2011, 81,000 άνθρωποι προσπάθησαν να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα και συνελήφθησαν. Η FRONTEX (ή αλλιώς o Ευρωπαϊκός οργανισμός για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, που λειτουργεί από το 2005 ως ένα είδος αστυνόμευσης των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης) αναφέρει πως από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο του 2012, 13, 365 άνθρωποι προσπάθησαν να διασχίσουν παράνομα τα σύνορα με την Ελλάδα, ποσοστό που μόνο για το πρώτο τετράμηνο του 2012, αντιστοιχεί στο 64% όλων όσων προσπαθούν να εισέλθουν στην Ευρώπη (το 2010 το ποσοστό αυτό έφτασε το 90% ).
Η συντριπτική πλειοψηφία των συλληφθέντων ήταν από το Μπαγκλαντές (που ξεπέρασαν τον αριθμό των Αφγανών), με δεύτερη τη Συρία και ακολουθούσαν η Παλαιστίνη, η Σομαλία και το Κονγκό.
Τα 2/3 των συλληφθέντων προσπάθησαν να διασχίσουν τα σύνορα του Έβρου. Αξίζει να σημειωθεί πως ο αριθμός όσων προσπάθησαν να περάσουν στην Ελλάδα -αν και έχει διακυμάνσεις- αυξήθηκε δραματικά από το 2009 και έπειτα.
Η κύρια αιτία θεωρείται η πολιτική και κοινωνική αστάθεια που έφερε η "Αραβική άνοιξη" σε κάποιες χώρες, η γενικότερη πολιτική αστάθεια και οι εμφύλιες συρράξεις στην Κεντρική Ασία και την Αφρική αλλά και η σκληρή στάση της Ιταλίας και της Ισπανίας που έχει ανακόψει τις μεταναστευτικές ροές στα δικά τους σύνορα (η Ισπανία έχει κατασκευάσει φράχτη 11 χλμ στις πόλεις Θέουτα και Μελίγια κοντά στο Μαρόκο ενώ έχει δημιουργήσει το σύστημα SIVE όπου με τεχνικά και ανιχνευτικά μέσα αλλά και συνεργασία με το Μαρόκο ελέγχει τα σύνορα ενώ η Ιταλία σε συμφωνία με τη Λιβύη απελαύνει Λίβυους μετανάστες παρόλες τις επικρίσεις που έχει δεχτεί από την Ύπατη Αρμοστεία και ανθρωπιστικές οργανώσεις).
Και έτσι όμως, η μετανάστευση δεν μειώθηκε, απλά οι πύλες εισόδου μεταφέρθηκαν πιο "ανατολικά" (με την Σερβία και την Ρουμανία να έχουν ήδη μια αυξανόμενη ροή μεταναστών στα δικά τους σύνορα και υπολογίζεται πως θα εξελιχθεί σε σημαντική πύλη εισόδου).
Στη συντριπτική τους πλειοψηφία όσοι εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα δεν επιθυμούν να μείνουν στην χώρα μας αλλά να περάσουν σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Φτάνοντας όμως στην Ελλάδα παγιδεύονται, κυρίως λόγω του δυσλειτουργικού συστήματος ασύλου και των συμφωνιών του Δουβλίνου. Οι περισσότεροι δεν καταφέρνουν να ζητήσουν άσυλο (που θα αποτελούσε και ένα τρόπο ελέγχου και εξακρίβωσης των στοιχείων τους). Υπάρχει έλλειψη διερμηνέων και νομικής βοήθειας, αρκετοί κρατούνται για μεγάλα διαστήματα σε αστυνομικά τμήματα υπό άθλιες συνθήκες, οι συνεντεύξεις είναι περιορισμένες και από μη καταρτισμένο προσωπικό, οι ουρές τεράστιες, τα ποσοστά αναγνώρισης εξαιρετικά χαμηλά και οι καθυστερήσεις στην λήψη αποφάσεων πολύ μεγάλες (δείτε και αναλυτικά την έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ εδώ).
Το αποτέλεσμα είναι οι περισσότεροι είτε να μην καταφέρνουν ποτέ να ζητήσουν άσυλο ( από φόβο, άγνοια, αποθάρρυνση) είτε να παραμένουν παγιδευμένοι για μήνες χωρίς άδειες εργασίας καθώς αναμένουν να εξεταστούν οι αιτήσεις τους. Από τις 10,950 αιτήσεις χορήγησης ασύλου το 2010 μόνο οι 2, 860 είχαν θετικό αποτέλεσμα ενώ εκκρεμούν και 47,000 εφέσεις τα τελευταία 2 χρόνια. Το 2011 υποβλήθηκαν 9,311 αιτήσεις ασύλου κυρίως από Πακιστανούς, Γεωργιανούς, Αφγανούς και υπηκόους Μπαγκλαντές.
Καθώς οι αιτήσεις εκκρεμούν για χρόνια, οι αιτούντες δεν έχουν δικαίωμα να εργαστούν, γεγονός που τους καθιστά ευάλωτους τόσο σε παράνομα κυκλώματα όσο και σε παράνομη εργασία ενώ δεν έχουν ασφάλεια και διαμένουν είτε σε δημόσια πάρκα είτε σε πανάκριβα άθλια διαμερίσματα κατά δεκάδες. Όσοι πάλι συλλαμβάνονται στα σύνορα και εξακριβώνεται η ταυτότητα τους, λαμβάνουν εντολή εγκατάλειψης της χώρας σε διάστημα ενός μηνός και κανένα άλλο μέτρο δεν προβλέπεται. Όσοι έχουν χρήματα, επιβιβάζονται στα λεωφορεία για την Αθήνα και τις μεγάλες πόλεις και παραμένουν παράνομοι.
Εδώ πρέπει να αναφερθούν και οι τεράστιες ευθύνες της ευρωπαϊκής πολιτικής που με βάση της συμφωνίας του Δουβλίνου (την οποία η Ελλάδα υπέγραψε ήδη από το 1998 και ενέκρινε όλες τις μετέπειτα προσθήκες) όποιος εισέρχεται παράνομα σε χώρα μέλος της ΕΕ, η αίτηση ασύλου του θα εξεταστεί αποκλειστικά στη χώρα που εισήλθε πρώτα. Αν και το μέτρο έγινε για να αποφευχθούν πολλαπλές αιτήσεις σε διάφορες χώρες, στην ουσία οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους να παγιδευτούν στη Νότια Ευρώπη καθώς οι πύλες εισόδου προς την ΕΕ περνάνε από εκεί (με πρώτη βέβαια την Ελλάδα).
Αν και τυπικά από το 2011, λόγω των καταγγελιών για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης μεταναστών στην Ελλάδα, το Δουβλίνο ΙΙ -όπως είναι γνωστό- βρίσκεται σε παύση, εντούτοις οι βόρειες χώρες της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Γαλλίας, δεν είναι διατεθειμένες να ακυρώσουν τη συμφωνία.
Ενδιεκτική της υποκρισίας των ευρωπαικών χωρών, είναι και οι δηλώσεις του υπουργού εξωτερικών της Γαλλίας, μια από τις χώρες που συμμετείχαν στον βομβαρδισμό της Λιβύης , τον Μάρτιο του 2011 όταν ζητούσε να ληφθούν μέτρα από την Ευρώπη ώστε η χώρα του να μην δεχθεί χιλιάδες μετανάστες από τη Λιβύη.
Τι κάνει η Ελλάδα λοιπόν:
Η Ελλάδα ύστερα από μακροχρόνιες πιέσεις καθιέρωσε με νόμο (ν. 3907/2011) τη λειτουργία νέας υπηρεσίας Ασύλου που θα αποσυνδέσει τις διαδικασίες ασύλου από την αστυνομία και θα διαθέτει καταρτισμένο προσωπικό και διερμηνείς. Όμως η υπηρεσία δεν λειτουργεί επειδή δεν υπάρχουν πόροι και προσωπικό καθώς λόγω οικονομικής κρίσης έχουν παγώσει οι προσλήψεις στο Δημόσιο.
Καθώς λοιπόν η Τρόικα ζητάει από τη χώρα απολύσεις δημοσιών υπαλλήλων και οι διεθνείς οργανώσεις πιέζουν για βελτίωση της διαδικασίας του ασύλου, οι νέες υπηρεσίες δεν έχουν προσωπικό για να λειτουργήσουν. Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματα του.
Παράλληλα η χώρα μας δεν έχει δείξει διάθεση να διαπραγματευθεί τις συμφωνίες του Δουβλίνου τη στιγμή που η Ιταλία και η Ισπανία πιέζουν για αναθεώρηση του με τις βόρειες χώρες να αρνούνται κάτι τέτοιο.
Λόγω της οικονομίας του χώρου, δεν θα αναφερθώ στις βίαιες ρατσιστικές επιθέσεις που μόνο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012 ξεπέρασαν τις 500 (όσες έχουν καταγραφεί επισήμως), στις επιχειρήσεις της αστυνομίας και στην άνοδο του φασιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής που προσπαθεί να εκμεταλλευθεί για πολιτικό όφελος το μεταναστευτικό και την αυξανόμενη ανέχεια των Ελλήνων.
Θα προσθέσω πως ενώ τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης και τα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου ασκούν λαϊκίστικη πολιτική, η χώρα βυθίζεται στην απόγνωση και το μίσος.
Καθώς οι φτωχοί θα επιτίθενται στους εξαθλιωμένους η κοινωνία μας θα χάνει καθημερινά την ανθρωπιά της. Και έπειτα δεν θα υπάρχει δρόμος επιστροφής.
18 σχόλια:
Λίγα λόγια για το μεταναστευτικό
http://aplhrotoiergazomenoi.blogspot.gr/2012/08/blog-post_18.html
ΠΗΓΗ: franmeg
@ aplhrotoi ergazomenoi :)
@Fran έχουμε ένα σχόλιο στην συγκεκριμένη ανάρτηση που ίσως σας ενδιαφέρει :)
Το σχολιο που κανει ειναι ανυπόστατο και εγινε απλα για να γινει. Καταρχάς το Πακιστάν δέν εχει υπογράψει τη Σύμβαση της Γενευης για τους προσφυγες, οποτε δέν υποχρεούται βάση της αρχης αυτής να χορηγήσει άσυλο. Την ιδια σύμβαση δέν εχουν υπογράψει και αλλες χωρες, οπως η Μαλαισια και γι αυτο ηταν μεγιστο θεμα η αποφαση τς Αυστραλίας να επιστρέφει προσφυγες στην Μαλαισια. Οσον αφορα τωρα το. " καμια χωρα δέν εχει δωσει άσυλο" δέν ξερω που το βρηκε. Φυσικα και δέν εχουν χαρτια οταν φτανουν σε μια χωρα , για αυτο υπαρχουν οι δίκαιες διαδικασίες ασυλου ωστε να εξακριβωθεί η ταυτότητα του καθενός και να πιστοποιηθεί αν χρήζει ασύλου. Για αυτο επισης μιλαμε πλεον για mixed migration.
Η νορβηγια πχ πέρσι χορήγησε σχεδον 5000 αιτησεις ασύλου κατα κύριο λόγο σε σομαλους. Οτι οι χωρες γενικα δέν επιθυμούν ουτε προσφυγες ουτε μετανάστες ειναι γεγονος οπως επισης πως προσπαθουν να μειώσουν συνεχώς τα ποσοστα των ασυλων που θα χορηγηθούν. Γι αυτο άλλωστε και οι οργανωσεις πιέζουν και γι αυτο οσοι μπορουμε γράφουμε για πληροφορήσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε για το ακανθωδες αυτο θεμα
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ Fragkiska!! :)
Αγαπητή Φραγκίσκα.
Έλαβα ένα κείμενο, για το θέμα του οποίου η γνώμη σου είναι για εμένα η γνώμη του ειδικού που εμπιστεύομαι
http://totefteri.blogspot.gr/2012/08/2_30.html
Θέλω να ρωτήσω.. Τι είναι αυτά που λέει; Αλήθειες; Ψέματα; Σωστά; Λάθος;
Θα με ενδιέφερε πάρα πολύ η γνώμη σου.
Φεγγάρι το κειμενο ειναι άθλιο..τι να σχολιάσω? το προφανές? κακως του δινουμε αξία. Απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινο με μυαλο αμοιβαδας.
Δέν εχω παει Αφγανιστάν για να σου κανω αναλυση της κοινωνίας βασισμενη σεπροσωπικη μαρτυρια. Δεν χρειαζεται ομως πολυ για να καταλάβεις πως προκειται για φτηνό μυθιστόρημα. Ειναι ενα ανυπογρφαο κειμενο στη λογικη του μου ειπε ο γείτονας που εχει εναν θείο, που εχει τον πατζανακη του που εχει παει στο Αφγανιστάν...Μα ειμαστε σοβαροί? ναι καλα, ενας αξιωματικός που που βολικά δέν εχει όνομα- και που " ξερει" και που βρηκε κατι λαθρομετανάστες που τοσο βολικά μιλανε για τρομοκρατικές επιθέσεις...Ειλικρινα δέν αντεξα να διαβασω λεπτομερειες, υποτιμούσε τόσο τη νοημοσύνη μου...Απεραντη και ανυπόστατη μπουρδολογια με φωτογραφιες απο το google image και κειμενα χειροτερα και απο τη Wikipedia. Ανακατευει καποια γεγονότα, οπως πχ τη φτωχεια και τον πολεμο στο Αφγανιστάν, με εναγκουγκλαρισμα θα βρεις πολλα στοιχεια, τους Ταλιμπάν, το προβλημα των ναρκωτικών - , παρουσιαζει αλλα ως λογικοφανη, για να καταλήξει σε τι? οτι οι σαουδαραβες πληρώνουν τις μκο για να κρατούν μακρια μετανάστες? και μετα θεωρίες συνομωσιας για να καταλήξει στο συμπέρασμα οτι θα έρθουν οι μουσουλμάνοι να ανατινάξουν το κεντρο της Αθήνας...Έλα βρε φεγγάρι μου, μην ασχολείσαι...ειναι τοσο βλακωδες που σπαταλαμε φαιά ουσια κ να το σχολιάζουμε...
:)))))
Μήνυμα ελήφθη.
Ευχαριστούμε πολύ.
Για ποιόν λόγο κάποιος που περνά τα σύνορα και επιθυμεί να χαρακτηριστεί πρόσφυγας να μην έχει μαζί του έγγραφα που να το αποδεικνύουν, όπως για παράδειγμα την εθνικότητά του; Δύο είναι οι εξηγήσεις που μπορώ να σκεφτώ, ότι τους τα παίρνουν οι μεταφορείς ή ότι δεν είναι πρόσφυγες. Εάν κάποιος είναι μετανάστης, οφείλει η χώρα υποδοχής να τον στείλει πίσω από τη στιγμή που δεν μπορεί να του προσφέρει εργασία; Ποιά είναι η πηγή σύμφωνα με την οποία οι περισσότεροι δεν καταφέρνουν να ζητήσουν άσυλο; Υπάρχει κάποια εκτίμηση για τον αριθμό τους; Η έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ δεν μοιάζει με ευχολόγιο (για να το πω ευγενικά); Εάν οι αιτούντες είχαν δικαίωμα να εργαστούν και δεδομένης της μεγάλης ανεργίας τι θα άλλαζε στην κατάστασή τους; Η πηγή για τις πάνω από 500 ρατσιστικές επιθέσεις το 2012 ποιά είναι; Μια εκτίμηση για το πόσοι είναι οι πρόσφυγες ανά έτος υπάρχει;
Οι λόγοι που καποιος δέν εχει χαρτια ειναι αμετρητοι. Θα αναφερω μερικους, ένοπλες διαμάχες, εμφύλιες συγκρούσεις, ντοπιοι πολεμαρχοι που δέν επιτρέπουν προσβαση σε υπηρεσίες- αν υπαρχουν-, εσωτερικοι εκτοπισμενοι πληθυσμοι, πολιτικοί κρατούμενοι και ακτιβιστες των οποίων τα έγγραφα εχουν αφαιρεθεί διοτι φυλακιστηκαν η υπέστησαν διώξεις, άνθρωποι που ανήκουν σε μειονότητες μεσα σε μια χωρα η οποια υποκειται διώξεις και την οποια το υπάρχον καθεστώς δέν αναγνωρίζει, άνθρωποι των οποίων τα έγγραφα κατασχέθηκαν η και καταστράφηκαν απο τους δουλεμπορους, άνθρωποι που απλα δέν ειχαν χρηματα κ προσβαση σε υπηρεσίες ωστε να αποκτήσουν ταξιδιωτικά έγγραφα.....γι ολους αυτους τους λογους ειναι απαραίτητο να υπαρχει συγκεκριμένη πολιτικη υποδοχής ωστε να μπορουν οι αρχες σε καθε χωρα να διαχωριζουν ποιος χρήζει ασύλου κ ποιος οχι.
Οι χωρες που εχουν υπογράψει τις διεθνείς συνθηκες εχουν υποχρέωση να παρέχουν άσυλο σε οσους ειναι προσφυγες. Δέν εχουν υποχρέωση να το κανουν για τους οικονομικούς μετανάστες χωρις χαρτια. Εκει πλεον υποκειται στην ευχέρεια της χώρας το τι θα κανει και με βάση ομως τα ανθρωπινα δικαιωματα, γιατι καμια χωρα δέν εχει δικαίωμα να παραβιάζει βασικές αρχες ανθρωπινων δικαιωμάτων. Εάν χρειαζεται να φτιάξει κέντρα υποδοχής για τους οικονομικούς μετανάστες ας φροντίσει αυτα να πληρούν τις διεθνείς συνθηκες. Ειναι ομως υποχρεωμένη να παρεχει προστασια σε ανήλικους και μη συνοδευόμενος μετανάστες, ακομα κ αν δέν ειναι προσφυγες, διοτι εχει υπογράψει τις συνθηκες για τα δικαιωματα των παιδιων. Γι αυτο το λόγο και στο κειμενο αναφαίρω ξεκάθαρα πως απαιτείται ενα δίκαιο και γρήγορο συστημα ασύλου με ειδικευμένο προσωπικο. Οι πηγες συμφωνα που αναφερουν οτι δέν μπορουν να ζητήσουν άσυλο ειναι τα στοιχεια του υπουργείου σχετικα με το ποσες αιτησεις έγιναν, ποσες εξετάστηκαν και ποσες εγκρίθηκαν. Ειναι διεθνείς εκθέσεις που εχουν γινει απο παρατηρητές, απο οργανωσεις ανθρωπινων δικαιωμάτων, απο επιτοπια ερευνα επιστημονικού προσωπικού, για να μην μακρηγορω, απλα κάντε μια ερευνα στο διαδικτυο στα αρχεία της υπατης Αρμοστειας, στο ελληνικο συμβούλιο για τους προσφυγες - Greek refugee council- στα στοιχεια του IOM και θα εκπλαγείτε απο οσα βρειτε. Δέν σας αναφερω τις εκθέσεις της διεθνούς αμνηστειας και του human right watch, οι οποιες επισης δινουν άπειρα στοιχεια επι του θεματος. Δέν ξερω τι εννοειται για το ευχολογιο. Η Ύπατη αρμόστεια βγαζει συγκεκριμενες ανακοινώσεις και κανει συστάσεις, δέν μπορει να παει να αλλαξει τους νομους . Πως θα υπαρχουν στοιχεια ανα έτος? το γραφω καθαρα, ο αριθμος οσων μπαίνουν παράνομα υπολογιζεται με βάση τις συλλήψεις και τις αιτησεις ασυλου. Θα ειχαμε στοιχεια αν λειτουργούσε σωστα το συστημα ασύλου και επιτρεπόταν στους ανθρωπους να κανουν αιτησεις ωστε να μπορει η πολιτεία να ελέγξει και να εξακριβωθεί σε τι κατηγορία ανήκει ο καθενας.
Τα στοιχεια για τις 500 επιθέσεις ειναι επίσημα στοιχεια απο εδω http://www.hrw.org/reports/2012/07/10/hate-streets-0 και απο στοχιεια των οργανώσεων οπως οι γτκ που περιθαλπουν θύματα ρατσιστικης βιας στα ιατρεια τους. Υπαρχει ενα ολόκληρο δίκτυο οργανώσεων κατα του ρατσισμού που δημοσιεύουν στοιχεια, ασχετο αν τα ΜΜΕ επιλέγουν τι θα πουν στον κοσμο.
Οι αιτούντες ασύλου οσο εχουν την ροζ κάρτα μπορουν να εργαστούν. Ομως το θεμα δέν ειναι τοσο απλο. Καταρχάς καλο ειναι να κοιτάξετε σε ποιες εργασίες απασχολούνται οι μετανάστες και σε ποιες οι γηγενείς. Συχνα δέν τίθεται καν θεμα ανταγωνισμου. Διοτι ο 25χρονος νεαρός ελληνας και ελληνιδα που έβγαλε ενα απο τα δεκαδες άχρηστα πανεπιστημιακά τμήματα κι ειναι χωρις δουλεια, αλλα μενει με τους γονεις του, δέν θα δεχτεί- κ δέν θα το επιτρέψει κ το περιβαλλον του- να γινει οικιακή βοηθός η να δουλεψει οικοδομές κ χωραφια. Θα προτιμησει να δουλεψει σε καφετερια, που ειναι πιο cool, να περιμενει να υποαπασχοληθει σε κατι αλλο πιο κοινωνικα αποδεκτο, παρα να καθριζει ηλικωμενους η να αδειάζει μπαζα. Ισως δεν ισχυει για το 100% των νεων, αλλα σιγουρα ισχυει για το 90%.
Χωρις νόμιμα χαρτια απλα γιγαντωνειςτην παρα οικονομία και την δουλεμπορια. Και αυτο δημιουργει μεγαλύτερη ανεργία στον γηγενη πληθυσμό. Διοτι οταν ο εργοδότης ξέρει πως μπορει να παρει δεκα "παρανομες" εργάτριες σε μαι βιοτεχνία, οπου θα δωσει οσα χρηματα θελει κ αν δέν θελει απλα φωνάζει την αστυνομία, δέν θα υποχρεωθεί ποτε να προσλάβει εργάτριες απο τη χωρα του. Αντιθετως αν ολοι - οσοι τα δικαιούνται- εχουν νόμιμα χαρτια η παρα οικονομία κ το δουλεμποριο - σε συνδυασμό ομως με αυστηρές ποινές για τους εργοδότες - θα χτυπηθεί. Εάν οι εργοδότες ηταν υποχρεωμένοι να ασφαλιζουν τους εργαζόμενους θα ηταν ανακούφιση και για τα ταμεία. Το θεμα εχει παρα πολλες παραμέτρους, δέν ειναι καθολου μονοδιαστατο.
Επισης κατι που δέν σχολίασα..αναφέρετε στο σχολιο σας " οσοι επιθυμούν να χαρακτηρίστουν προσφυγες". Κανένας δέν θελει να ειναι πρόσφυγας, ουτε ξεκιναει ενα πρωι να φύγει απτό η χωρα τους σκεπτόμενος α τι ωραια θελω να χαρακτηρίστω πρόσφυγας. Θα φύγει γιατι απλα αν μεινει εκει που ειναι, δέν θα επιζήσει. Διοτι ειτε θα σκοτωθεί απο βομβα, ειτε θα υποχρεωθεί να πολεμήσει, ειτε θα τον καταδιώκει το καθεστώς της χώρας του και πολλα αλλα.....
Ευχαριστώ. Για το τελευταίο σας σχόλιο, ήταν για τον οικονομικό μετανάστη που θέλει να χαρακτηριστεί πρόσφυγας και συγνώμη που δεν ήμουν περισσότερο ακριβής. Η έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας είναι ευχολόγιο, διότι περιέχει ευχές κάποιων συγγραφέων που είπαν να γράψουν κάτι για να δικαιολογήσουν τα χρήματά τους. Δεν έθεσα ποτέ θέμα ανταγωνισμού σχετικά με την εργασία. Δεν νομίζω ότι η χώρα μας έχει έλλειψη εργατικών χεριών, σε ό,τι έχει σχέση εργασία σε χωράφια, εργοστάσια κλπ. Δεν θυμάμαι κάποιον αγρότη να παραπονιέται ότι δεν προλαβαίνει να συλλέξει τα προϊόντα του και δεν βρίσκει ανθρώπους να τον βοηθήσουν, ούτε θυμάμαι ανθρώπους να παραπονιούνται οτι δεν βρίσκουν οικιακές βοηθούς, ώστε να ψάχνουν στο εξωτερικό για να φέρουν καμία. Το 90% είναι κι αυτό επίσημο στοιχείο ή απλά για δημιουργία εντυπώσεων; Εάν δοθούν χαρτιά στους μετανάστες τότε μήπως δεν θα μπορούν να βρουν εργασία, οπότε πάλι θα στραφούν σε παράνομη εργασία; Θα βοηθούσε αν δημιουργούσατε μια λίστα με οργανισμούς οι οποίοι περιέχουν αριθμητικά δεδομένα σχετικά με το ζήτημα.
Ποια εκθεση λετε? διοτι εγω ευχολογιο δέν ειδα πουθενα, υπαρχουν συγκεκριμενα recommendations. Ουτε παλι καταλαβα το σχολιο περι οικιακών βοηθών, ολες οι οικιακές βοηθοί κια οι περισσοτεροι εργάτες ξένοι ειναι. Τωρα αν θελετε ποσοστο των νέων που δέν πανε να γινουν οικιακές βοηθοί κλπ, ας ξεκινήσουμε μετρώντας ποσοι νεοι πτυχιούχοι που ειναι άνεργοι κ μένουν με τους γονεις τους, κ ξέρετε πως ειναι η συντριπτική πλειοψηφια, δουλεύουν ως καθαρίστριες κ στις οικοδομές η στα χωράφια ( εκτος και αν ειναι ηδη αγρότες κ εργαζονται στα χωράφια τα δικα τους κ οχι του γείτονα) να βγάλουν χρηματα μεχρι να βρουν εργασία στον κλάδο τους. Το αν θα στραφεί καποιος στην παράνομη εργασία, έλληνας η ξένος, ειναι περισσοτερο θεμα κρατικής οργάνωσης, αν το κράτος επιτρέπει στους εργοδότες να εκβιάζουν τους εργαζόμενους, να μην τους ασφάλιιζουν και να μην εχουν συνεπειες, να μην υπαρχουν κυρώσεις οαν δέν πληρώνουν βασικούς μισθούς, οταν δέν παιρνουν μέτρα ασφαλείας, η υποαπασχοληση και η παρανομία θα διαιωνίζεται. Λίστα με οργανισμούς δέν μπορω να δώσω, δέν εχω και το χρονο..υπαρχουν άπειρα reports, δινω μερικα στο κειμενο, και στα σχολια. Μπορει κανεις να ψάξει στις εκθέσεις, οι οποιες ομως ειναι 200 και 300 σελίδων οποτε απαιτει κι πολυ κοπο του IOM κ να δει τι γραφει για ητν Ελλάδα, να κοιταξει τον OECD που δινει καποια, στοιχεια, οι εκθέσεις διαφόρων γραφείων του ΟΗΕ, διεθνείς οργανώσεις..ειναι πολλα τα στοιχεια, απλώς δέν κανει τον κοπο κανεις να τα διαβασει..
Προσπάθησα να με πείσετε για αυτά που γράφετε, τεκμηριώντας τα αριθμητικά. Βάζω μια τελεία, μιας και δεν έχετε χρόνο να απαντάτε στις ερωτήσεις μου και διότι ούτε κι εγώ έχω αρκετό χρόνο για να ψάξω για κάτι το οποίο έτσι κι αλλιώς δεν έχει σχέση με το αντικείμενό μου.
Khob-kun-Ka!
Δεν ειναι θεμα του να τα τεκμηριωσω εγω. Σας ειπα μπορειτε να βρειτε στοιχεια απο εκθεσεις της FRONTEX, OECD, IOM (Διεθνης οργανισμος μεταναστευσης), UNHCR, απο την ΕΕ και απο οργανωσεις οπως η Διεθνης Αμνηστια και η Human Right Watch. Υπαρχουν και αλλες πηγες (ακομα και η ελληνικη αστυνομια δινει στοιχεια των συλληψεων και τα βγαζει με ανακοινωση στο site της). Δεν προσπαθω να πεισω καποιον, εδωσα στοιχεια στο κειμενο με παραπομπες, σας εδωσα και τις πηγες για να ψαξετε περεταιρω, δεν βλεπω τι αλλο θα επρεπε.να κανω..
Και δε νομιζω πως αφησα καποια ερωτηση αναπαντητη.
Για να παραμεινουμε λιγο στο θεμα, μπορω να τοποθετηθω πιο ξεκαθαρα. Εαν θελετε την ταπεινη μου γνωμη, θα συμφωνησω πως αριθμητικα η Ελλαδα δεν εχει την ικανοτητα να φιλοξενησει αυτον τον αριθμο των οικονομικων μεταναστων. Το θεμα ειναι πως δεν προκειται για ενα προβλημα που ξεκινησε τωρα. Η κατασταση αυτη ξεκινησε στις αρχες της δεκαετιας του 90 και συνεχιστηκε μεχρι τις μερες μας. Οι ιθυνοντες (πολιτικοι ολων των χρωματων διοτι θεωρω πως κανενα κομμα, ειτε στην κυβερνηση, ειτε στην αντιπολιτευση δεν ενδιαφερθηκε να προτεινει κατι ουσιαστικο)γνωριζαν πολυ καλα και τις δυνατοτητες τησ χωρας και τα κυκλωματα που λυμαινονται τους δυστυχισμενους αυτους ανθρωπους. Εσκεμμενα ομως δεν εκανε κανεις τιποτα. Η χωρα εκλεινε τα ματια διοτι οι μεταναστες εκαναν τις δουλειες που οι ελληνες-ζωντας σε μια επιπλαστη ευημερια και τυφλωμενοι απο τη βλακεια του lifestyle και του ευκολου κερδους- δεν ηθελαν να κανουν. Οι ξενοι εργατες χρησιμοποιηθηκαν σε ολα τα μεγαλα δημοσια εργα (το εχω δει προσωπικα), οι εργοδοτες τους απασχολουσαν κατα δεκαδες παρανομα (προσωπικη μαρτυρια: ιδιοκτητης εργοστασιου κοπης μαρμαρων οπου σε ερωτηση γιατι δεν ασφαλιζει τους 3 πακιστανους του, ελαβα απαντηση, σιγα μωρε, αν γινει ατυχημα θα τον φορτωσω στο φορτηγο και θα τον ριξω στο ρεμα)σε οικοδομες και αγροτικες εργασιες. Παραλληλα η πολιτεια δεν λαμβανε μετρα για το traffickiing γυναικων (παρολες τις πιεσεις απο ΕΕ και οργανωσεις ανθρωπινων δικαιωματων), αλλα αφηνε τα κυκλωματα να εισαγουν ανενοχλητα γυναικες απο ανατολιεκς χωρες και την Αφρικη (μελετες εχουν υπολογισει τον αριθμο των πελατων αυτων των γυναικων κοντα στα 2 εκατομυρια, κατι που σημαινει πως 1 στους 3 ελληνες αντρες υπηρξε πελατης-πιθανον ενας απο αυτους που τωρα φωναζει τη ΧΑ να ξεβρωμισει τον τοπο), αφηνε το κτηματομεσιτικο κυκλωμα να υποβαθμιζει συγκεκριμενες περιοχες του κεντρου της Αθηνας, δημιουργουσε τα γκετο και ενθαρρυνε και την παρανομια και το δουλεμποριο. Ξερετε ακομα και σημερα τι γινεται? Οταν συλληφθουν οι μεταναστες στον Εβρο, η αστυνομια τους δινει ενα χαρτι απελασης και τους αφηνει να φυγουν (με εντολη να εγκαταλειψουν την χωρα αμεσα). Οι περισσοτεροι καταληγουν στις μεγαλες πολεις οπου αποτελουν τα τελεια θυματα. Εαν λοιπον ειχα κατι να προτεινω αυτο ξεκιναει απο το να λειτουργησει επιτελους σωστα και ανεξαρτητα απο την αστυνομια το συστημα ασυλου, να ειναι επανδρωμενο, ευελικτο, γρηγορο, και αποτελεσματικο. Παραλληλα με ισχυρη νομοθεσια να χτυπηθουν τα κυκλωματα. Οι επιχειρησεις τυπου Ξενιος Ζευς αποδειχτηκαν αχρηστες, διοτι αν δειτε την ανακοινωση της αστυνομιας, τελικα απο τους 7500 αλλοδαπους μονο οι 1516 δεν ειχαν χαρτια..Αρα το μονο που πετυχαν ειναι πρωτον να διασυρουν την χωρα παγκοσμιως και δευτερον να εξαψουν τα αιμοδιψη ενστικτα των ανεγκεφαλων υποστηρικτων της ΧΑ. Η ΧΑ ειναι αλλο μεγαλο κεφαλαιο διοτι, εκτος του οτι ειναι μια οργανωση που κηρυττει ρατσιστικο μισος και επομενως θα επρεπε να ελεγχθει η νομιμοτητα της, λεει συνεχως ψεμματα, εχει δημιουργησει μια βαση αναλωσιμων υποστηρικωτων τους οποιους κατευθυνει για πολιτικο οφελος. Αυτο ειναι επικινδυνο.
Πιστευω λοιπον πως οι νομοι υπαρχουν, το ελληνικο Συνταγμα δεν στηριζεται στο μισος ουτε στο ρατσισμο, ωρα λοιπον να εφαρμοστει. Η Ελλαδα υπηρξε απο τις πρωτες χωρες στη νεοτερη ιστορια που διακυρηξε πως η δουλεια πρεπει να καταργηθει, ας σεβαστουμε λοιπον αυτο το παρελθον που καποιοι καπηλευονται.
Οσον αφορα στο θεμα των προσφυγων εκει ξεκαθαρα υποστηριζω πως οσοι χρηζουν ασυλου, η πολιτεια οφειλει να το παρασχει ΣΕ ΟΛΟΥΣ. Οφειλει να ελεγξει την οικονομικη μεταναστευση αλλα να στηριξει τους προσφυγες. Κια αυτο θα ειναι εφικτο ΜΟΝΟ αν εχουμε δικαιο και αμεσο συστημα ασυλου.
Θέλω να έρθει κάποτε η μέρα που ο κόσμος όταν ακούει για λαθρομετανάστη θα σταματήσει να σκέφτεται πακιστανούς με μαχαίρια στην Πατησίων, αλλά 5χρονα παιδάκια από το Αφγανιστάν που το μόνο έγκλημα που διέπραξαν ήταν να γεννηθούν σε μια χώρα που πέφτανε πολλές βόμβες.
Όποτε ανοίγω αυτό το θέμα με κόσμο (ειδικά τους νεομοδίτες στυλ "δεν ειμαι φασιστας, ειμαι εθνικιστης!") μου αρέσει πολύ να το πηγαίνω προς αυτήν την κατεύθυνση. Συνήθως δεν ξέρουν τι να πουν και το επιχείρημα "ας γυρίσουν από εκεί που ήρθαν!" δεν έχει και τόσο γερές βάσεις αν μιλάς για κυνηγημένους άμαχους που προσπαθούν απλά να επιβιώσουν.
Δημοσίευση σχολίου