Long you live and high you fly

And smiles you"ll give and tears you"ll cry

And all you touch and all you see

Is all your life will ever be




Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Η Ελλάδα που μας αξίζει.


Αυτό που όλοι είδαμε χτες δεν είναι παρα η κορύφωση μιας κατάστασης που χρόνια τώρα υποβόσκει στην Ελλάδα. Ο εκπρόσωπος τύπου μιας νεοφασιστικής συμμορίας ολοκληρώνει την «πολιτική» του τοποθέτηση με σφαλιάρες και μπουγελώματα. Είχε βέβαια προηγηθεί μια «συζήτηση» επάξια του ήθους του πολιτικού λόγου στην Ελλάδα, όπου όλοι μαζί φωνάζουν, βρίζουν και διακόπτουν. Ο παρουσιαστής της εκπομπής, όπως κάθε δημοσιογράφος της ελληνικής τηλεόρασης που σέβεται τον εαυτό του, επιτρέπει τις ύβρεις και τις φωνές για χάρη της τηλεθέασης, μόνο που μάλλον δεν είχε υπολογίσει πως το «παλικάρι» της ΧΑ που έχει απέναντι του, έχει και βαρύ χέρι, αν χρειαστεί. Η συνέχεια γνωστή, η εισαγγελία κινείται αυτεπάγγελτα, ο Κασιδιάρης αναζητείται- πιθανόν θα βρεθεί αφού παρέλθει το αυτόφωρο-και όλοι σπεύδουν να ρίξουν τα κροκοδείλια δάκρυα για την δημοκρατία που χάνεται.
Μόνο που η δημοκρατία και η αξιοπρέπεια σε αυτήν την χώρα έχει χαθεί εδώ και καιρό. Η εύκολη προεκλογική ρητορεία των Χρυσοχοειδη και Λοβερδου, για κέντρα φύλαξης μεταναστών (αλήθεια τι απέγιναν;) και για υγειονομικές βόμβες των (αλλοδαπών) οροθετικών ιερόδουλων, τα φοβικά άρθρα των εφημερίδων που για να κερδίσουν λίγα ψηφουλάκια στα αφεντικά τους υποδαύλιζαν και ενίσχυαν το μίσος, σήμερα δίνει καρπούς...Και είναι τουλάχιστον γελοίο τα παπαγαλάκια του Αλαφούζου και του Μπόμπολα, που έχουν χρησιμοποιήσει αυτή τη ρητορική για να ενισχύσουν το σύστημα που τους τρέφει να μιλάνε τώρα για την απειλή κατά της δημοκρατίας..Δημοκρατία που βολεύει όσο τα πολιτικά αφεντικά τους διατηρούν την εξουσία και το χρήμα ρέει άφθονο.


Το τι αντιπροσωπεύει η ΧΑ το ξέραμε, και όμως σχεδόν μισό εκατομμύριο τους ψήφισε. Διότι εκεί θα δεις το αληθινό πρόσωπο του φοβισμένου Έλληνα μικροαστού. Εκείνου που ταυτίστηκε μαζί τους και τους ψήφισε με ηλίθιες δικαιολογίες του στυλ «έλα μωρέ να μπει κανα μικρό κόμμα στη βουλή» ή ψιθυρίζοντας χαιρέκακα «να πάνε να τους δείρουν όλους». Και όμως αυτό το μισό εκατομμύριο είναι ενα κομμάτι της κοινωνίας μας. Ειναι ο γείτονας που πετάει τα σκουπίδια απο το μπαλκόνι στο δρόμο, ο οδηγός που προσπερνάει αντικανονικά και σε βρίζει αν διαμαρτυρηθείς, η χυδαία υπάλληλος του δήμου που φωνάζει αν της ζητήσεις να κάνει σωστά τη δουλειά της, η δασκάλα που θα κλείσει τα μάτια σε λόγια και πλάκες κατά των ξένων μαθητών στο σχολείο (ελα μωρέ παιδιά είναι), ο πατέρας που θα σχολιάσει για τους μετανάστες που μας κλέβουν τις δουλειές και σκοτώνουν τον κόσμο. Είναι εκείνοι οι συνάδελφοι που έκαναν αστειάκια για τη σφαλιάρα στην τηλεόραση, είναι το αμόρφωτο κοινό που χειροκροτούσε τύπους σαν τον Γκλετσο όταν δήλωνε πως η γυναίκα θέλει τη σφαλιάρα της και τα έντυπα που τον διαφήμιζαν όταν «έδειρε» τον εργολάβο που του ζήτησε μίζα..Είναι τέλος η κοινωνία εκείνη που θεώρησε κάποτε πως ένα δεκαπεντάχρονο που μουτζώνει, ένας αγανακτισμένος που ρίχνει ποτήρια με νερό, και ένας θυμωμένος πολίτης που πετάει καρέκλες κάνει πράξη αντίστασης.
Και μετά επιστρέφει να ενημερωθεί από τα κανάλια...Και στέλνει στη βουλή μια συμμορία ναζιστών που μαχαιρώνει, τρομοκρατεί, και ξεσπάει τα δολοφονικά της ένστικτα σε φουκαριάρηδες Πακιστανούς..Και καμία εισαγγελία δεν κινείται αυτεπάγγελτα οταν μια υστερική «αγανακτισμένη» ξανθιά της ΧΑ βρίζει χυδαία και χαστουκίζει μπροστά στην κάμερα μια μετανάστρια..

Ας μην έχουμε αυταπάτες. Πίσω απο την ξεφτίλα της κοινωνίας μας κρύβεται ενα σάπιο πολιτικο σύστημα που χρησιμοποίησε και ενσωμάτωσε την αμορφωσιά του άξεστου μικροαστού στην πολιτική του πρακτική. Ενα σύστημα που παίζει με τους φόβους, τις ενοχές και το συναίσθημα. Που αφήνει τον καρκινοπαθή να πεθαίνει χωρίς φάρμακα ώστε να πλουτίζουν κάποιοι μεγαλογιατροί, που αφήνει τα παιδιά χωρίς βιβλία στα σχολεία, που εξευτελίζει τον συνταξιούχο με τις συντάξεις των 300 ευρώ και που κρατάει τους μισούς νέους χωρίς δουλειά ώστε να έχουν αναλώσιμους σκλάβους τα αφεντικά. Είναι το ίδιο σύστημα που «αδυνατεί»να βρει ποιοι δολοφόνησαν σε μια τράπεζα τρεις αθώους ανθρώπους, που δεν «ξέρει» ποιοι είναι αυτοί που καίνε την Αθήνα, που στέλνει τα ΜΑΤ να χτυπάνε συνταξιούχους, που παραγράφει αδικήματα και που βαφτίζει την βία, δίκαιη κοινωνική αγανάκτηση (ανάλογα πάντα από ποια πλευρά της όχθης στέκεσαι).

Αυτή είναι η δημοκρατία μας. Αυτή είναι η Ελλάδα με την πλούσια ιστορία, που θυμόμαστε όταν οι «κακοί» ξένοι συνωμοτούν εναντίον μας επειδή μας φθονούν και θέλουν να μας καταστρέψουν. Αυτή είναι η Ελλάδα των τραμπούκων, των πολιτικών που ψηφίσαμε, της μουτζας, της ξεφτίλας. Η Ελλάδα των διαπλεκόμενων μέσων ενημέρωσης που με ψέμματα, προπαγάνδα και εκβιασμούς προσπαθούν να κρατήσουν το σάπιο σύστημα που τους έθρεψε στην εξουσία.
Οι δικαιολογίες τελείωσαν. Τώρα όλοι ξέρουμε. Ας σκεφτούμε λοιπόν ποιά Ελλάδα μας αξίζει.

6 σχόλια:

Xristina @ Dear e-diary είπε...

Ένα από τα πιο ώραία άρθρα για την κατάσταση της χώρας μας! Βλέπεις το θέμα του Κασιδιάρη -Κανέλλη ακριβώς όπως το βλέπω και εγώ. Μόνο που εγώ, το παραδέχομαι , έκανα "λίγη" πλάκα με τους συναδέλφους το πρωί!

Όλοι απορούνε ποιοι τους ψήφισαν και όμως εγώ ξέρω πολλούς (ανεγκέφαλους, αμόρφωτους, μικροαστούς) που έχουν τις ίδιες ααπόψεις με τη Χρυσή Αυγή. Εξω οι ξένοι. Όποιοι κι αν είναι αυτοί! Το γιατί αυτοί οι άνθρωποι παράτησαν πατρίδες και οικογένειες για να έρθουν εδώ να καθαρίζουν τζάμια στα φανάρια δε το σκέφτεται κανείς.

Η κοινωνία μας έχει σαπίσει. Γεμίσαμε τραμπούκους και λαμόγια! Και ναι το παραδέχομαι σε πολλές περιπτώσεις φέρθηκα και εγώ λαμογίστικα.. Ήταν τόσο δύσκολο να αντισταθείς...

Tellan είπε...

Φραν, οι απόψεις που διατύπωνα χθες σε σχετικές συζητήσεις λες και είχαν βγει από συζήτηση μαζί σου ήταν.

Ένα μόνο που έχω να παρατηρήσω είναι πως σε κάποιες περιπτώσεις, "κάτοικοι" (ο ξενοφοβικός, ρατσιστικός όρος για τους ντόπιους Έλληνες- το "Εμείς") όντως έχουν κινδυνέψει και υποστεί κακό από "αλλοδαπούς" (ο απαίσιος όρος για τους ξένους Μη-Έλληνες, το "Εκείνους"). Λογικότατες, αν και ανεκδοτικές, περιπτώσεις, όταν σκεφτεί κανείς και σε τι είδους κοινωνία εισέρχονται οι μετανάστες που φτάνουν στην Ελλάδα, και σε τι εξαθλίωση είχαν φτάσει στις πατρίδες τους. Εάν λοιπόν κάποιος έχει μαχαιρωθεί ή έχει χάσει φίλο/συγγενή από μετανάστη εγκληματία, δεν μπορώ να του πω "κοίτα το σύνολο, και άσε τα προσωπικά σου συναισθήματα στην άκρη". Φυσικά, στην Ελλάδα δεν... υπάρχουν στατιστικές για να δείξεις σε κανέναν συμπολίτη σου κάποια αλήθεια και όχι ανεκδοτικά στοιχεία.

Κατά τα άλλα... τόσα χρόνια, τόσοι Έλληνες (και πολιτικοί και ακαδημαϊκοί και μεσοαστοί) ταξίδευαν και έμεναν στο εξωτερικό και μπορούσαν να συγκρίνουν και να κρίνουν πόσοι άθλιοι ήμασταν ως κοινωνία σε όλα όσα ανέφερες. Γιατί δεν έκαναν κάτι; Γιατί δεν έφερναν πίσω τα θετικά στοιχεία και τις ιδέες; Γιατί μόνο εσύ, εγώ (που δεν έμεινα πάνω από 1,5 χρόνο έξω, σε αντίθεση με πολλούς απ' τους προαναφερθέντες) και πολύ λίγοι ακόμα βλέπουμε, σχολιάζουμε - και θέλω να πιστεύω, μέσα απ' την καθημερινή μας συμπεριφορά και μόνο, όπου και αν βρισκόμαστε, προσπαθούμε να αλλάξουμε - τις τόσο κραυγαλέες κοινωνικές πληγές της χώρας μας;

Δεν καταλαβαίνω. Ο Έλληνας που περιγράφεις είναι, δυστυχώς, ο μέσος Έλληνας, με τον οποίο ποτέ δεν τα πήγα καλά, και το πρότυπό του πάντα μου επιβαλλόταν και στην δική μου προσωπικότητα, με εναλλακτική επιλογή τον κοινωνικό (τουλάχιστον) αποκλεισμό.

Κι αυτό μόνο επειδή μιλάω ανοιχτά για την ανομία στη χώρα μας και την έλλειψη σεβασμού από πολίτη σε πολίτη και ανάμεσα σε θεσμούς και στον πολίτη κι αντιστρόφως. Πού να ήμουν και ομοφυλόφιλος, μετανάστης κ.ά. είδη "Διαφορετικού" τι θα είχα να αντιμετωπίσω δηλαδή...

Fran είπε...

Tellan συμφωνω και πραγματι δεν ειναι ευκολο να απαιτησεις απο καποιον που εχει πεσει θυμα επιθεσης/ληστειας κλπ να αναγννωριζει ελαφρυντικα. Με την ιδια λογικη ομως δεν πρεπει να περιμενουμε και απο αλλοδαπους που εχουν υποστει εξευτελισμους και διωξεις απο ελληνες να λενε κ τα κλαυτερα για εμας (διοτι αν ακουσεις πχ εναν Πακιστανο να λεει δεν θελω τους Ελληνες, η πρωτη αντιδραση θα ειναι αντε ρε γυρνα πισω αν δεν σου αρεσει). Εδω θα σου πω μια προσωπικη ιστορια, η οποια ομως σε καμια περιτπωση δεν σημαινει πως εγω ειμαι ανωτερος ανθρωπος κλπ. Την πρωτη εβδομαδα που φτανω στην Ουγκαντα κοιμαμαι στο σπιτι μου το βραδυ με τον διχρονο (τοτε) γιο μου. Μπαινει λοιπον ληστης απο το παραθυρο, μου κλεβει το λαπτοπ, το πορτοφολι, προσωπικα αντικειμενα, τα παντα. Περιφεροταν στο σπιτι κ εψαχνε...δεν ξυπνησαμε, δεν ξερω τι θα γινοταν αν ειχα ξυπνησει...Το ανακαλυψα την επομενη ημερα. Σου λεω με το χερι στην καρδια πως το πειρστατικο δεν με εκανε ποτε μα ποτε να αντιπαθησω τους ουγκαντεζους, να σκεφτω πως ειναι ολοι κλεφτες κλπ..Δεν με επηρεασε καθολου, το θεωρησα ατυχες περιστατικο που μπορουσε να συμβει παντου. Δεν νομιζω βεβαια οτι θα ημουν τοσο "κουλ" αν ο ληστης μας ειχε δεσει/χτυπησει/βιασει. Ομως πως θα μπορουσα να τους καταδικασω ολους-με δεδομενο και την απολυτη φτωχεια της χωρας. Αν τωρα αυτο ειχε συμβει στην Ελλαδα απο καποιον αλβανο, νομιζω πως το γενικοτερο κλιμα εναντιον των μεταναστων πιθανον θα με ειχε επηρεασει καπως περισσοτερο. Παλι ομως εχω την κριτικη ικανοτητα να δω λιγο περα απο αυτο. Υπαρχει βεβαια μια τεραστια αποσταση απο εκει μεχρι την αυτοδικια. Δεν μπορω να δικαιολογησω πως ο 24χρονος αφεθηκε ελευθερος, σιγουρα επειδη ηταν φοιτητης ιατρικης (δεν θα ηθελα με τιποτα να με εγχειρησει ενας γιατρος που εχει το θαρρος να παρει ενα οπλο κ να πυροβολησει πισωπλατα), ελληνας κλπ κλπ...Νομιζω συμφωνουμε, αυτα περιπου ειπες και εσυ. Δεν ειναι οτι ανρουμαι την εγκληματικοτητα, ουτε ζηταω απο τοω μεσο ελληνα να κανει και κοινωνιολογικη αναλυση, λιγη συμπονοια, κατανοηση και λιγοτερη επιθετιτκοτητα δεν θα ηταν ασχημα για αρχη. Στην τελικη ο καθενας βγαζει οτι εχει μεσα του.

Fran είπε...

Για το δευτερο που λες..Κοιταξε, δεν γενικευω αλλα ομολογω πως το 80% των ελληνων που πριν δεκα χρονια σπουδαζαν στο εξωτερικο ηταν για τα μπαζα. Λειτουργουσαν σαν κλικα που δεν ειχε καμια επαφη με την χωρα που βρισκονταν. Ακομα κ αν εκαναν φιλους κλπ, παρεμεναν οχυρωμενοι σε μια ανοητη ιδεα περι "ελληνικοτητας" μια νοοτροπια του εμεις ειμαστε πιο εξυπνοι, πιο μαγκες, πιο φιλοτιμοι κλπ κλπ..Υππηρχε κ ενα ποσοστο εκεινων που εφταναν στο αλλο ακρο και γινονταν ψωνια (τοσο μα τοσο συνηθες κυριως σε ελληνιδες στην Γαλλια, και ας πεσουν να με φανε τωρα που το λεω, αλλα 7 χρονια ημουν εκει!). Νομιζω ειναι θεμα παιδειας και νοοτροπιας απο το σπιτι. Η γενια μας γαλουχηθηκε μεσα στην λογικη του φαινεσθαι, της πλαστης ευδαιμονιας και της ανωτεροτητας. Επισης να υπολογισεις πως οι περισσοτεροι (παλι μιλαω απο προσωπικη εμπειρια, διοτι τοσο στο Παρισι οσο και στη Βοστωνη το εζησα αυτο) τα παιδια που εκαναν τα πανακριβα μεταπτυχιακα κ ζουσαν κ ανετα ηταν ολα απο πλουσιες οικογενειες. Θυμαμαι συγκεκριμενα παιδια δικαστικων και ανωτερων στελεχω των υπουργειων που δεν ειχαν καμια μα καμια ανησυχια για το επαγγελματικο τους μελλον και ειχα ολοι ετοιμες δουλεις, σε υπουργεια, σε γραφεια της ΕΕ στις βρυξελες που τους περιμεναν με ανοιχτες αγκαλες. Αποτελεσμα η ιδια συντεχνιακη νοοτροπια, η ιδια αλαζονια, και ο ιδιος ωχαδερφισμος..Τι περιμενεις απο αυτους να αλλαξουν στην ΕΛλαδα? Αυτη τα ατομα λοιπον πρωωθηθηκαν και σε θεσεις κλειδια σε υπουργεια, σε κεντρα αποφασεων και φυσικα δημιουργησαν μια ταξη των ομοιων τους για να μην χασουν ποτε τα προνομια. Και διπλα τους οι γλυφτες που δεν εχουν μεν την οικονομικη ανεση αλλα εχουν καθε διαθεση να γινουν παρατρεχαμενοι μπας και κερδισουν κατι. Φανταοσυ το λοιπον ολο αυτο να απλωνεται μεσα στην κοινωνια μας και να καλλιεργειται..Και διπλα σε αυτο βαλε και το γεγονος πως ο Ελληνας στην ουσια δεν ειναι καθολου καινοτομος. Εχει καθαρα νοοτροπια μικροαστου που θελει να διατηρησει τα κεκτημενα του.

ΥΓ δεν εκανα καμια επιστημονικη αναλυση τωρα, απλα ετσι το βιωνω εγω

ΥΓ2 Εννοειται πως υπαρχουν εξαιρεσεις κ ενα κομματι του πληθυσμου που δεν σκεφτεται ετσι. Οπως και το γεγονος πως τελευταια η πολιτικη συνειδηση εχει αρχισει να ξυπναει στην Ελλαδα..για να δουμε...

Fran είπε...

@Dear Little Diary, ξερεις και εγω εχω σκεφτει παρα πολλες φορες σε ποιο βαθμνο συνεβαλλα σε ολο αυτο..Να κανω και εγω την αυτοκριτικη μου..Ελειπα βεβαια κ πολλα χρονια και καπως ξεφυγα απο το ολο κλιμα..Σε καμια περιπτωση δεν εβαλα μεσο σε τιποτα (και το λεω με 100% ειλικρινεια), δεν ανηκα σε αυτους που φοροδιαφευγουν (και πως αλλωστε, δεν εχω τιποτα στο ονομα μου να κρυψω αλλα κ οταν δουλευα Ελλαδα, πληρωνομουν αρχικα απο το Υπουργειο Πολιτισμου με συμβαση ως εποχιακος αρχαιολογος και επειτα ως διδασκουσα στο πανεπιστημιο Αιγαιου οπου ηταν πολυ συγκεκριμενα οσα χρηματα επαιρνα), προσεχα παντα τη συμπειρφορα μου, οταν εβλεπα τα κακως κειμενα γυρω μου εκανα παραπονα, τα ελεγα, τα κηνυγουσα..Ομως παραδεχομαι πως αφου κοπηκα δυο φορες στην οδηγηση επειδη δεν κοιταξα (!!!) στον καθρεφτη πριν ανοιξω την πορτα, δεχτηκα την προταση του δασκαλου να δωσει χρηματα στους εξεταστες (συγκεκριμενα μου ειπε, αν δεν δωσεις ξεχνα το διπλωμα κ εγω το δεχτηκα αδιαμαρτυρητα, ισως φταιει πως ημουν και 20 χρονων τοτε)..Οπως επισης πολλες φορες ψωνιζα και οταν δεν μου εδιναν αποδειξεις δεν τις ζητουσα ποτε...Αυτες ειναι οι αμαρτιες μου...Εχω ομως θεια που βρεθηκε απο καθαριστρια να εχει θεση στο υπουργειο πολιτισμου και μακρινη ξαδερφη που διοριστηκε στην τοτε Ολυμπιακη ως αναπηρη (63% αναπηρια παρακαλω) και σε διαβεβαιωνω πως ειναι αρτιμελης και μια χαρα..Ποιος εχει μεγαλυτερη ευθυνη, αυτη που εσπρωξε με το μεσο να διοριστει-παιρνοντας φυσικα την θεση ενος πραγματικα αναπηρου- ο γιατρος που υπεγραψε την γνωματευση για 63%, ο υπευθυνος που ενεκρινε την θεση, το αφεντικο της που ηξερε πως μπηκε ως αναπηρη αλλα εβλεπε πως μονο αναπηρη δεν ηταν, ο βουλευτης που πηρε τηλεφωνο ωστε να γινει ο διορισμος...Αυτη η ξαδερφη σημερα απολυθηκε, και να σου πω κατι σκληρο, δεν την λυπαμαι καθολου και οταν την ακουω να παραπονιεται ειλικρινα θελω της δωσω σφαλιαρα (ως ναι ξυπναει ο Κασιδας μεσα σου..) Εχω πολλα παρομοια περιστατικα απο αλλο θειο που επαιρνε παρανομα διπλη συνταξη 2500ευρω (τη στιγμη που ο πατερας μου οικοδομος 40 χρονια με βαρεα ενσημα πηρε-προ κρισης-1000 ευρω συνταξη που σημερα εχει πεσει στα 700)..Η ευθυνη εχει βεβαια καταμερισμο, για μενα φταιει πρωτα ο πολιτικος που το δεχτηκε (ωστε να κρυψει μεγαλυτερες παρανομιες), ο υπαλληλος που αν εκανε σωστα τη δουλεια του δεν θα γινονταν αυτα (αλλα επισης εξαργυρωνει τη σιωπη με αλλο τροπο), ο γιατρος που υπογραφει (και παιρνει κ το φακελακι) και φυσικα η ανεκδιηγητη ξαδερφη που το χρησιμποιει γιατι ετσι εμαθε...Αυτο το αποστημα πρεπει να σπασει...Ελπιζω..

Tellan είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με την προσωπική σου ανάλυση, Φραν. Κι εγώ γνώρισα αρκετά άτομα που σπουδάσαμε στο ίδιο μέρος και δεν έφεραν πολλά θετικά πίσω (πέρα απ' τη μαγκιά ίσως), αντιθέτως έφεραν κάποια άσχημα μαζί τους.

Υποθέτω ότι απόδειξη αυτών είναι η σημερινή κατάσταση που καλλιεργήθηκε από τέτοια σπουδασμένα σε ανώτερα (ή πιο λειτουργικά, αν προτιμάς), κατά κανόνα, εκπαιδευτικά συστήματα άτομα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...